Prečo nesadiť cesnak v októbri, ako to bolo roky zaužívané, kedy kupovať sadbu a ako ho chrániť pred chorobami i škodcami, sa rozprávame so známym českým šľachtiteľom pánom inžinierom Kozákom.
Kto je Ing. Jan Kozák?
Po škole v roku 1978 nastúpil do československej šľachtiteľskej stanice Sempra, ktorá sa v tom čase venovala kvetom. Venoval sa šľachteniu tulipánov, no keď do Sempry pribudla aj zelenina, zameral sa na cesnak, ktorý mu, ako sám hovorí, prirástol k srdcu. To bolo v roku 1982. O desať rokov neskôr založil vlastnú šľachtiteľskú spoločnosť zaoberajúcu sa len šľachtením cesnaku. Odvtedy vyšľachtil 21 odrôd, z ktorých 15 je stále v predaji. Jeho spoločnosť dosiahla európske prvenstvo – vyšľachtila najviac cesnakových odrôd v Európe.
Od roku 2017 vedie firmu syn Václav, ktorý už má registrované 4 svoje odrody, jednu má v registračnom procese a ďalšie vo vývoji. Spoločnosť predáva cesnak určený na sadenie, nie na konzumáciu. Ich odrody sa dajú zakúpiť prostredníctvom internetu na stránke www.cesnek.cz, na Slovensku na www.ceskycesnak.sk, ale aj v niektorých záhradníctvach. V supermarketoch a hobby marketoch ich nenájdete. Aby ste si mohli vybrali tú „správnu odrodu“ pre vaše podmienky, nachystali aj špeciálne balíčky s obsahom 8 odrôd, z každej po jednej cibuli.
O šľachtení cesnaku
Pán Kozák, aká je história pestovania cesnaku v skratke?
Cesnak sa pestuje už veľmi dlho, čo je doložené zmienkami zo starého Egypta, neskôr aj zo starovekého Ríma. Za jeho pravlasť sa označuje Stredná Ázia, Mongolsko. Pestoval sa odjakživa nielen kvôli jeho chuti, ale aj liečivým účinkom, dokonca ho považovali za afrodiziakum.
Predpokladá sa, že k nám sa dostal dvomi cestami. Keď prišli Slovania, priniesli si so sebou cesnak typu paličiak. Neskôr sa k nám z oblasti dnešného Francúzska dostali aj nepaličiaky, a to pravdepodobne vďaka Rimanom. Až do druhej svetovej vojny sa pestoval v podobe rôznych krajových odrôd. Prvá oficiálne registrovaná odroda bol ‘Bzenecký paličák’, ktorý sa v jeho pôvodnej podobe už v bežnom sortimente nenachádza.
Aké sú ciele šľachtenia?
S cieleným šľachtením rastlín sa u nás začalo v 50. rokoch. Zo začiatku bolo cieľom rozširovanie sortimentu o rôzne typy cesnaku, dnes je hlavný smer vyšľachtiť odrody, ktoré budú schopné odolávať zmene klímy, napríklad aby aj napriek suchu priniesli uspokojivé výnosy. Čo sa mňa týka, mal som pri šľachtení na zreteli vždy tri hlavné zásady: chuť, množiteľnosť a zdravotný stav. Tie, ktoré mi nechutili, som vyradil.
Keď sa u nás povie šľachtenie, ide stále o dlhoročnú piplavú prácu, je to tak?
Áno, je to tak. Bohužiaľ, v Európe nie sú povolené v šľachtení rastlín genetické manipulácie. Pritom neexistuje vedecká štúdia, ktorá by potvrdzovala ich nebezpečnosť. Na celom svete okrem Európy sa šľachtenie pomocou genetického inžinierstva používa. Metódy sú dnes dobre prepracované, nie sú finančne náročné a dá sa to robiť sériovo. Bolo by to zjednodušenie a zrýchlenie nielen v šľachtení, ale aj v pestovaní.
Navyše, genetické manipulácie umožňujú pestovať rastliny bez chémie. Čiže je dosť paradoxné, že bojujeme proti chémii pri pestovaní a zakážeme možnosť, ktorá by to umožnila. Ušetriť by sa dalo aj na hnojivách. Myslím si, že časom bude Európa musieť povoliť tieto techniky. Obyvateľov Zeme je čoraz viac, klíma čoraz menej predvídateľná a chceme sa uživiť.
Ako dlho trvá, kým vyšľachtíte novú odrodu?
Kedysi to trvalo 6 až 10 rokov. V súčasnosti, skôr ako ju dáme zaregistrovať, tak ju ozdravujeme. Vo výsledku to trvá približne 12 až 15 rokov.
Ako dlho trvá, kým je odroda schválená?
Registračné schvaľovanie trvá 2 roky.
Hovoríte o ozdravovaní, čo to znamená?
Cesnak sa množí najmä vegetatívne, čiže strúčiky, ktoré sadíme, si so sebou „prenášajú“ aj niektoré choroby a škodce. Niektoré z nich sa nemusia istý čas vôbec prejaviť, až dovtedy, kým nastanú pre ne „správne podmienky“.
Na cesnaku sa bežne vyskytuje aj niekoľko vírusov. Po vstupe do EÚ vznikla povinnosť novo registrovať len takzvane bezvirózne odrody, inak povedané ozdravené. To znamenalo zmenu práce v tvorbe nových odrôd, ale aj v ich udržovaní. Museli sme zriadiť tkanivové laboratórium, kde sa ozdravuje pôvodný materiál. V priebehu životnosti odrody je nutné aj opakované ozdravovanie. To so sebou prinieslo výrazné zvýšenie nákladov.
Po ozdravení v laboratóriu cesnak pestujeme v takzvaných technických izolátoch, čo je krytý pestovateľský priestor, dôkladne uzavretý, aby sa doň nedostal hmyz a nemohol preniesť virózy.
Čím to je, že odrody vypadávajú zo sortimentu?
Má to viac príčin. Môže to byť nedostatočný záujem trhu alebo ju šľachtiteľ prekoná novou, veľmi podobnou, ktorá je však lepšia a tú pôvodnú vyradí sám. To je vlastne zmysel šľachtenia, neustále zlepšovanie. Tiež sa stane, že majiteľ odrody urobí chybu v jej udržiavaní a takzvane ju „pokazí“, čiže zmení vlastnosti k horšiemu, a preto sa musí vyradiť.
Podľa čoho si vybrať odrodu
Som „malý záhradkár“. Podľa čoho si mám vybrať odrodu pre svoju záhradku? Líšia sa nejako v chuti?
Ľudia zvyčajne nerozoznávajú chuť rôznych odrôd cesnaku, navyše, chuťovo sú si veľmi podobné. Rozoznávame najmä ostrosť, pričom väčšina našich odrôd sú ostré. Pestovatelia zväčša uprednostňujú odrody s veľkými strúčikmi, čiže v jednej cibuli (laicky „hlave“) je 4, 5 či 6, výnimočne 8 strúčikov. Takzvané malostrúčikové odrody majú v cibuli viac ako 8 menších strúčikov.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že veľkostrúčikové sú v kuchyni pri varení jednoduchšie. Na druhej strane pri varení neraz potrebujeme pridať do niektorých jedál iba malé množstvo cesnaku, preto je dobré mať doma okrem veľkých aj malé strúčiky a používať ich podľa aktuálnej potreby. Zákazníci, aspoň tu v Česku, z nejakého dôvodu pýtajú odrody s fialovými šupkami. No šupka je obal, je jedno, či je biela, alebo fialová, vyhodí sa rovnako. Dôležitejšie je to, čo je vnútri.
Odrody sa ešte líšia v skorosti, čiže v termíne vyzrievania a zberu. Avšak ako sa mení klíma, rozdiely sa zmenšujú. Kým ešte pred 30 rokmi bol v zbere medzi najskorším a najneskorším cesnakom rozdiel asi 4 týždne, dnes je to 10, maximálne 14 dní.
Aký je pre mňa ako záhradkára alebo konzumenta rozdiel medzi jarným a jesenným cesnakom?
Podľa mňa by sa odrody nemali rozlišovať na jarné a jesenné, ale nepaličiaky úzkolisté alebo širokolisté a paličiaky. Úzkolisté nepaličiaky sú jarné, no my ich sadíme už na jeseň, pretože cesnaku je vždy cez zimu lepšie v zemi ako v sklade.
Navyše, z jesennej výsadby obvykle býva vyšší výnos. Keď sú ozdravené, majú veľkosť cibule porovnateľnú s veľkosťou cibule paličiakov. Ich veľkou prednosťou je geneticky daná dlhá skladovateľnosť a čo sa javí ako najdôležitejšie, je to, že nie sú napádané vlnovníkom cesnakovým, čo je roztoč ničiaci cesnak pri skladovaní. Chuťou a ostrosťou sú porovnateľné s ostatnými.
Inak na jar je možné sadiť odrody ‘Japo II’, ‘Benátčan’, ‘Matin’ a ‘Mirka’. Prevenciou proti napadnutiu muchou fúzavkou cesnakovou je výsadba až začiatkom marca. Neskoršia výsadba môže negatívne ovplyvniť výnos.
Jarné odrody teda môžem sadiť už na jeseň. Čo keď na jar vysadím ozimné odrody? Úroda bude nižšia a treba počítať aj s neskorším zberom. Pri paličiakoch sa dokonca môže vytvoriť iba jedna nedelená (jednostrúčiková) cibuľa, ktorá má horšiu skladovateľnosť. Často nevytvoria ani kvetný stvol.
Podobná otázka: aký je pre záhradkára alebo konzumenta rozdiel medzi paličiakom a nepaličiakom?
Okrem toho, že paličiak tvorí kvetnú stonku a nepaličiak nie, je to v rozložení strúčikov, čo je však malý rozdiel. Rozdiel je pri pestovaní, pri nepaličiakoch odpadá odstraňovanie kvetov. Aj pozberové čistenie je jednoduchšie.
V malej záhradke je to v podstate jedno, ale veľkopestovatelia pestujú výhradne nepaličiaky. Ak máte na hektár 200- až 250-tisíc jedincov a máte povedzme 10 hektárov, bolo by nepredstaviteľné odstraňovať tie milióny kvetných stoniek a takisto ich pozberové čistenie by bolo náročné.
Keď si človek číta fóra o pestovaní cesnaku, narazí na termíny ako ruský paličiak alebo sloní cesnak. Čo je pre ne typické?
Ruský paličiak rastie vysoko, aj 180 cm. Je tiež mimoriadne tolerantný proti vírusom, i keď je vlastne pomerne zavírený. Sloní cesnak ani v skutočnosti nie je cesnak, ide o pór, chuťovo je výrazne iný ako cesnak, dá sa povedať až nechutný.
Kedy kúpiť sadbový cesnak?
Sadbový cesnak je dobré kupovať s predstihom. Keď si spomeniete v období jeho výsadby, možno už žiaden nezoženiete. S predajom sadbového cesnaku sa začína v auguste, september je hlavný predajný mesiac. Začiatkom júla sa totiž zberá, potom sa suší, spracováva a balí.
U nás (v ČR) asi väčšina veľkopestovateľov cesnaku pestuje francúzske odrody. Je to z toho dôvodu, že francúzska sadba je lacnejšia ako naša. Vo Francúzku je iná dotačná politika. My nedostávame dotácie a platíme si všetko sami. Majú trochu inú chuť ako slovenské či české odrody.
Prečo nesadiť cesnak kúpený ako konzumný z potravín, i keď vyzerá celkom zdravý?
On môže vyzerať zdravý a keď budete mat šťastie, nemusíte si vyrobiť problém. Ide o to, že mnohé choroby či škodce sa na cesnak dostanú ku koncu vegetácie, napríklad fuzárium, háďatko zhubné alebo sklerócium, a naozaj nie sú vidieť.
Takzvaný sadbový cesnak, čiže cesnak pestovaný s cieľom predaja na sadbu, je kontrolovaný na zdravotný stav počas celej vegetácie. Cesnak z obchodu tiež nemusí byť označený správne. Prípadne ak ide o cesnak pôvodom z Číny, ten býva aj chemicky ošetrovaný, aby neklíčil. Pri španielskych odrodách z obchodu sa zase môže stať, že vôbec nevyrastie. Je to preto, lebo Španielsko je v inom zemepisnom pásme.
U nich sa pestujú tzv. krátkodenné odrody, u nás dlhodenné. Tiež nemajú taký rozdiel medzi zimou a letom, ako je u nás. Vo všeobecnosti sa v obchodných reťazcoch na viac ako 90 % predávajú francúzske a španielske odrody, neraz s obchodným označením Violeta. A hoci boli dopestované v daných krajinách, sadba môže pochádzať aj z Číny. Čiže pri sadení konzumného cesnaku vlastne neviete, čo sadíte a ako sa to bude správať.
Ako skladovať sadbový cesnak až do výsadby?
Cesnak potrebuje sucho a vzduch, vhodné je umiestniť ho do prievanu a tieňa, napríklad aj do záhradného prístreška, do garáže. Teplota nemá presiahnuť 35 °C. Nesmie sa skladovať pod strechou, kde môže byť aj 50 °C, tam sa „uvarí“.
Odporúčate sadiť vždy viac odrôd, prečo?
Aby zákazník zistil, ktorá odroda mu rastie najlepšie a vybral si „tú pravú“. V každej záhradke sú trochu iné podmienky. Pre drobných zákazníkov sme preto pripravili aj škatuľku s ôsmimi odrodami po jednej cibuli, tak má možnosť vyskúšať ich naraz. Sme v Európe jediná spoločnosť, ktorá ponúka takúto možnosť. Žiadna iná firma ani nemá toľko vlastných odrôd ako my.
Váš sadbový cesnak si môžeme objednať prostredníctvom eshopu, prípadne kúpiť v záhradkárskych predajniach. Predávate len sadbový alebo aj konzumný cesnak?
Predávame len sadbový cesnak, a to nielen malopestovateľom, ale predovšetkým do záhradkárskych predajní či priamo väčším pestovateľom, ktorí objednávajú povedzme tonu.
Existujú odrody viac vhodné na sušenie, na nakladanie so soľou a podobne?
Odrody sú použiteľné univerzálne. Niektoré majú ušľachtilejšiu chuť, napríklad ‘Anton’ alebo paličiak ‘Blanin II’, čo sa dá dobre využiť do šalátov, kam ich pridávame surové.
Mám kúpenú kvalitnú sadbu, z ktorej každý rok opakovane vysádzam. Po koľkých rokoch odporúčate opäť kúpiť novú sadbu, hoci aj tú istú odrodu?
Hneď ako zistíte, že sa zhoršil zdravotný stav alebo výnos. Či to bude o 2 roky, či o 10, to záleží na konkrétnych podmienkach.
Stanovište a príprava pôdy
Aké je vyhovujúce stanovište pre cesnak?
Cesnak pestujeme na slnečných stanovištiach, tak ako aj iné plodiny. Vyslovene nevhodné sú trvale zamokrene pôdy, prípadne ťažký íl. Cesnak je dokonca schopný rásť aj v kamenistej pôde. Samozrejme, cibule sa deformujú a pri zbere častejšie dochádza k poškodeniu. Pôdna reakcia mu vyhovuje neutrálna až mierne kyslá.
Čo sa týka hnojenia, patrí k náročným plodinám?
Cesnak nesadíme do pôdy priamo hnojenej čerstvým hnojom, no zaradíme ho do druhej trate, čiže po rastlinách veľmi náročných na obsah živín. Pred výsadbou sa dá hnojiť kompostom a aj zeleným hnojením. Zelené hnojenie plánujeme tak, aby sme ho asi 2 – 3 mesiace pred výsadbou zapravili do pôdy. Dobré skúsenosti máme u nás s vikou alebo facéliou.
Z priemyselných hnojív sa dajú použiť kombinované hnojivá s obsahom síry, napríklad Cererit. Keďže cesnak nemá rád chlór, hnojenie s NPK nepoužívame, obsahuje totiž draslík vo forme chloridu draselného.
Aké sú vhodné predplodiny a po akých ho nesadiť?
Veľmi dobré sú napríklad zemiaky, po nich je pôda primerane prekyprená. Aj ostatné plodiny sú vhodné. Nesadíme ho po cibuli, póre či pažítke, pretože ide o príbuzné rastliny.
Môžem cesnak na jednom záhone pestovať opakovane?
To nie je dobrý nápad, azda ani nie tak pre živiny, ktoré sa dajú doplniť, ale pre možné zamorenie záhona chorobami alebo škodcami. Cesnak na rovnakom mieste pestujeme s odstupom 4 rokov.
Ak sa mi v záhone vyskytne obávané háďatko zhubné, ako dlho tam potom cesnak nepestovať?
Háďatko zhubné je problém najmä preto, že parazituje na 300 až 400 druhoch rastlín. Ak na pozemku raz je, tak tam bude, nepestovať cesnak nepomôže. Eliminovať ho, a to pomerne účinne, je možné s použitím dusíkatého vápna. To sa musí zapraviť do pôdy, zakryť fóliou alebo väčšie plochy zavalcovať. Robí sa to v teple, v lete. Nezničí síce háďatko na 100 %, ale zbavíte sa ho tak, že cesnak môžete pestovať. Zatiaľ sa tento škodca vyskytuje našťastie len miestne, nie je až tak veľmi rozšírený.
Ahojte, volám sa Jana a odmalička som vyrastala na záhrade, už ako malá som si v…