Možno sa to nezdá, no návrat k tradičným surovinám počas zimného obdobia nemusí byť na škodu. Zemiaky sú plodinou číslo jeden, ktorú naši predkovia využívali z vlastných zásob na prípravu tých najrôznejších jedál počas celej zimy. Pozrite sa, čo všetko obsahujú a aké rôzne jedlá sa z nich dajú rýchlo a ľahko pripraviť u vás doma.
Kontrola uskladnených zemiakov
Zemiaky patria medzi najviac používané plodiny na svete (spolu s kukuricou, ryžou a obilninami). Každý záhradkár má zásoby vlastných zemiakov, ktoré je potrebné občas skontrolovať a pretriediť. Byť ostražitý sa oplatí, ak objavíte zemiaky, ktoré začínajú pučať alebo chytať zelenú farbu. To je signál, že ich skladovanie nie je úplne dokonalé.
Zelené časti zemiakov obsahujú okrem chlorofylu aj solanín. Táto látka prirodzene chráni zemiaky proti škodcom. V malých množstvách nie je pre nás škodlivá, no väčšie množstvo zelených zemiakov určite nekonzumujte, pretože by vám mohli spôsobiť nevoľnosť a zvracanie. Na zmenšenie vplyvu prípadného solanínu po orezaní zemiakov pridávali naše babky do hrnca aj malé množstvo rasce, ktorá údajne vytiahne škodlivé látky počas varenia do vody.
Zemiaky ako hlavné jedlo alebo príloha
Medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré zvykneme bežne pripravovať z tejto plodiny, patria zemiakové placky, hranolky, zemiakový prívarok, lokše alebo typický vianočný zemiakový šalát.
Slovensko je známe nielen svojimi tradíciami, ale aj jedlom, ktorého hlavnou súčasťou sú okrem bryndze a kyslej kapusty práve zemiaky. Kombináciou všetkých spomenutých ingrediencií sú naše typické jedlá – bryndzové halušky, rôzne druhy slaných a sladkých pirohov, strapačky s kapustou, zemiaky na kyslo alebo pečené zemiaky či makové šúľance. Zemiaky sú čoraz častejšie aj súčasťou moderných jedál, kde tvoria základnú surovinu alebo chutnú prílohu.
Čo vlastne zemiaky obsahujú?
Vitamín C v zemiakoch pôsobí ako antioxidant, vďaka čomu sa dá predchádzať rakovine alebo ochoreniam kardiovaskulárneho systému. Zemiaky obsahujú tiež vlákninu a draslík. Okrem týchto zložiek majú zemiaky ešte rôzne ďalšie vitamíny, napríklad vitamín B, horčík, zinok, fosfor a nemožno zabudnúť ani na škrob.
Ako čo najzdravšie pripraviť zemiaky?
Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako pripraviť zemiaky tak, aby si zachovali čo najviac zdraviu prospešných látok a vitamínov? Ktorý recept je ideálny pri držaní rôznych diétnych režimov a ktorá forma prípravy zemiakov je najkalorickejšia?
Začnime od konca. Medzi najkalorickejšie spôsoby prípravy zemiakov patrí ich vyprážanie na oleji. Či už ide o zemiakové placky, krokety, alebo hranolky, konzumácii takto pripravených zemiakov by ste sa mali vyhýbať. Nielenže sú tieto jedlá vysokokalorické, ale prepálený olej škodí nášmu organizmu aj z iných zdravotných hľadísk.
Druhý menej zdravý spôsob prípravy zemiakov je ich varenie. Zväčša ich varíme bez šupky, takže sa zbavujeme aj cenných živín a vlákniny ukrytých práve v šupke. Ostatné prospešné látky sa varením vyplavia do vody, a tak nám zo zemiakov zostane iba samotný základ.
Medzi zdravšie varianty patria predovšetkým dusené zemiaky a zemiaky pečené v rúre. Ideálne je, ak sú ešte aj v šupke. Vtedy si zachovajú naozaj všetky zdravé látky, ktoré naše telo dokáže efektívne využiť. Najlepšie sú, samozrejme, vlastné, doma vypestované odrody, no dnes nájdeme v obchodoch tie najrôznejšie druhy aj v biokvalite.
Vyskúšajte tradičné recepty netradičnejšie
Nikde nie je napísané, že tradičné recepty s použitím zemiakov sú nemenné. Práve naopak. Vyskúšajte aj iné verzie tradičných jedál, ktorými si oživíte jedálniček.
Zemiakové pyré (zemiakovú kašu) obľubuje asi každý z nás. Nie je na škodu vylepšiť ho pridaním ďalších surovín, ktoré mu dodajú lahodnú chuť. Vyskúšajte pripraviť klasické zemiakové pyré trochu inak.
Chrenové zemiakové pyré
Pre milovníkov pikantnej chuti je ako stvorené zemiakové pyré s chrenom. Jeho príprava je jednoduchá. Do očistených uvarených zemiakov pridáme maslo, soľ a malé množstvo mlieka. Rozmixujeme zmes dohladka, pridáme najemno nastrúhaný chren, premiešame a chrenové zemiakové pyré je hotové.
Zemiakové pyré s parmezánom
O niečo jemnejšia, ale o to chutnejšia verzia zemiakového pyré, obľúbená najmä u detí, je parmezánovo-zemiakové pyré. Recept je rovnaký ako pri príprave klasického zemiakového pyré, len na konci pred podávaním pridáme nastrúhaný parmezán.
Okrem chrenu a parmezánu môžete do pyré pridávať aj nastrúhanú mrkvu, špenát, bryndzu alebo cviklu.
Zemiakové placky s cuketou a mrkvou
Aj obyčajné zemiakové placky sa dajú oživiť pridaním inej zeleniny alebo prípravou v rúre.
Na cuketovo-mrkvové zemiakové placky potrebujeme:
- 6 zemiakov,
- 1 cuketu,
- 2 mrkvy,
- 1 cibuľu,
- 1 cesnak,
- 3 vajcia,
- 6 – 8 lyžíc hladkej múky,
- soľ, mleté čierne korenie.
Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Taktiež očistíme a nastrúhame mrkvu. Cuketu umyjeme, nastrúhame a pridáme k zemiakom a mrkve. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Zmes premiešame, osolíme, okoreníme a zahustíme pridaním hladkej múky. Placky môžeme vysmažiť klasicky na malom množstve oleja na panvici alebo zvolíme zdravší variant a pečieme ich na papieri na pečenie s kvapkou oleja v rúre.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock
Ahojte záhradkári :slight_smile: Mal by som veľkú prosbu. Rád by som bol keby st…