Hľadáte recept na chutnú domácu kvasenú kapustu? Urobte si ju tradične v súdku

Ešte nemáte naloženú kapustu? Nebojte sa, do Vianoc ešte stihne vykvasiť. Pripravte si suroviny a súdok, prevedieme vás celým postupom.

Recept na domácu kvasenú kapustu
Chutný vynález našich predkov nás zásobuje počas zimných mesiacoch vitamínom C a inými dôležitými látkami. Foto: Shutterstock

Budete potrebovať

  • 10 kilogramov nastrúhanej kapusty
  • 4 stredne veľké cibule
  • 4 strúčky cesnaku
  • 4 menšie tvrdé jablká
  • 200 gramov soli
  • 10 gramov celej rasce
  • 10 gramov nového korenia
  • 10 gramov čierneho korenia
  • bobkový list
  • súdok
  • látka
  • kúsok drievka
  • kameň na zaťaženie

9 krokov k domácej kvasenej kapuste

1. Premiešajte kapustu a nechajte oddychovať

Nastrúhanú kapustu vložte do vaničky alebo veľkého hrnca a dobre ju premiešajte so soľou. Následne nechajte kapustu v hrnci 3 až 6 hodín oddýchnuť, kým trochu nezmäkne.

2. Očistite cibuľu a cesnak

Medzitým si očistite cibuľu a nakrájajte na polmesiace. Očistite tiež cesnak, no nekrájajte ho. Obe prísady spolu premiešajte, pridajte koreniny a opäť premiešajte.

Príprava nastrúhanej hlávkovej kapusty na kvasenie v súdku
Nastrúhanú kapustu premiešajte so soľou a nechajte oddychovať niekoľko hodín. Foto: Shutterstock

3. Pripravte súdok

Keď máte všetko pripravené, položte si súdok na stoličku, aby utláčanie kapusty bolo pre vás čo najpohodlnejšie a príliš ste sa pri ňom nezohýbali.

4. Vložte kapustu

Do súdka vložte tri veľké hrste kapusty, pridajte pol hrsti cibule s cesnakom a trochu korenia. Na dno súdka sa môže dať strapec hrozna alebo kôrka z chleba, ktorá sa potom preloží kapustným listom.

5. Dobre utláčajte

Kapustu zatláčajte do súdka päsťou alebo dlaňou a snažte sa z nej vytlačiť všetok vzduch. Kapusta pri dobrom utláčaní začne púšťať šťavu. Jej prebytky vyberáme, napríklad pomocou plechového hrnčeka.

Utláčanie kapusty v súdku päsťami
Kapusta pri dobrom utláčaní začne púšťať šťavu. Foto: Shutterstock

6. Opakujte cyklus

Celý tento cyklus opakujte. Keď máte v súdku 10-centimetrovú vrstvu natlačenej kapusty, pridajte dve jablká. Pri stláčaní už však dávajte pozor, aby ste ich nerozpučili. Preto je dobré, aby jablká boli menšie a pevné.

7. Zaťažte kameňom

Asi po hodine stláčania budete mať kapustu natlačenú v súdku. Potom do súdka vložte kus látky, ktorú zatlačte na kapustu, položte na ňu drievko a zaťažte ho kameňom.

Kvasenie kapusty v súdku
Súdok majte počas kvasenia vnútri v dome, lebo kapusta na kvasenie potrebuje počas 4 týždňov teplotu 20 až 25 °C. Foto: Shutterstock

8.  Uzavrite súdok

Súdok uzavrite a do drážky vo vrchnej časti súdka nalejte vodu, aby sa dnu nedostal vzduch. Kým kapusta nie je vykvasená, súdok majte vnútri v dome, lebo kapusta na kvasenie potrebuje počas 4 týždňov teplotu 20 až 25 °C.

9. Pravidelne kontrolujte

Počas kvasenia pravidelne kontrolujte vodu v drážke. Ak by sa voda vyparila, kapusta sa nám pokazí a celá námaha vyjde nazmar.

Podrobný fotopostup od autora receptu nájdete na webe Urobsisám.

Galéria k článku

Text: Lukáš Urblík, redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku