Premeňte zásoby jabĺk a mrkvy na poriadnu dávku vitamínov! Takto získate 6 litrov džúsu bez konzervantov

Určite vám zostali zásoby jabĺk a mrkvy zo zimného uskladnenia. Keď už neviete, čo s nimi, skúste z nich spraviť domáci džús – bez konzervantov a ako náhradu za presladené džúsy z obchodu.

Domáci jablkovo-mrkvový džúš
Foto: Andrea Párkányová

Vitamíny sú stále potrebné, hlavne v tomto usmoklenom počasí. Mrkva a jablko sú veľmi účinné na podporu imunitného systému, z organizmu odplavujú škodlivé látky a spomaľujú proces starnutia. Blahodarne pôsobia na trávenie, podporujú zdravie srdca, zlepšujú hydratáciu a zdravie pokožky. Pomáhajú tiež v prevencii rakoviny a srdcových chorôb.

Obe plodiny obsahujú vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Mrkva je okrem toho zdrojom vitamínu A, ktorý prospieva najmä koži, očiam a zubom.

Ako si pripraviť domáci jablkovo-mrkvový džús

Domáci jablkovo-mrkvový džús nielenže výborne chutí, ale má aj krásnu farbu.

Budeme potrebovať

  • 1 kg jabĺk
  • 500 g mrkvy
  • 600 g kryštálového cukru (môžete ubrať podľa chuti)
  • 20 g kyselina citrónová
  • 6 l vody

Postup

Do hrnca dáme variť nakrájané jablká spolu s 1 litrom vody. V druhom mrkvu s približne pol litra vody, kým nezmäkne.

Keď sú jablká a mrkva mäkké, rozmixujeme ich na kašu a dáme do veľkého hrnca. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a zalejeme vodou (4,5 litra). Všetko spolu varíme za občasného premiešania asi 25 minút. Z uvedenej dávky dostaneme približne 6 litrov šťavy.

Zdravý domáci džús bez konzervantov v sklenených fľašiach
Domáci jablkovo-mrkvový džús má výbornú chuť aj krásnu farbu. Foto: Andrea Párkányová

Ak chceme, aby šťava vydržala čo najdlhšie, musíme ju sterilizovať. Rúru predhrejeme na 80 stupňov a do spodnej časti umiestnime pekáč s vodou. Šťavu nalejeme do pripravených fliaš a dôkladne fľaše uzavrieme. Vložíme do pekáča, necháme ich v rúre 15 minút a vyberieme. Fľaše otočíme hore dnom a necháme približne 15 minút odstáť. Potom fľaše otočíme a odložíme do tmavej chladnej miestnosti.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: jablká | mrkva | recept

Diskusie na tému článku