Zdravé varenie a stravovanie zahŕňa nielen výber zdraviu prospešných surovín, ale aj používanie liečivých a harmonizujúcich prísad. Jednou z nich je gomasio – zdravé a chutné dochucovadlo mnohých jedál.

Gomasio je produkt známy najmä v liečivej metodike zvanej makrobiotika, ktorá sa zameriava na liečenie ľudí stravou. Hoci má pôvod v Ázii, postupne sa udomácnil aj v západnej kultúre.
Pre mnohých môže byť makrobiotická kuchyňa spájaná s odriekaním, no ak je správne pochopená, môže oplývať úžasnými chuťami, vôňami a pôžitkom z jedla. Gomasio je toho skvelým príkladom. Nielenže jedlá ochutí a ozvláštni, ale navyše prináša zdravotné benefity.
Čo je gomasio a ako ho pripravíme?
Gomasio je chutný prídavok do jedál – zmes opraženej soli a semien (ľanových alebo sezamových), ktoré sú jemne rozdrvené a vzájomne premiešané. Jeho výroba je lacná a jednoduchá.
Na tradičnú metódu prípravy sa používa špeciálna miska nazývaná suribashi, ktorá má zvnútra na stenách plastické prúžky. Tie slúžia na jemné a pozvoľné rozdrvenie surovín, s použitím dreveného kolíka, ktorý slúži podobne ako poznáme z klasických mažiarov. Akurát na rozdiel od nich v miske suribashi nedrvíme udieraním, ale jemne krúžime po stenách misky, čím surovinu rovnomerne melieme.
Špeciálnu misku suribashi nájdete v predajniach zdravej výživy, prípadne sa dá objednať cez internet.
Mechanizmus gomasia spočíva v tom, že v opraženej a rozdrobenej soli na úplný prach vmiešame rovnako opražené a rozdrvené ľanové (alebo sezamové) semená. Prachové čiastočky semien obalia drobné zrnká soli. Vzniká tak jedinečná kombinácia olejovitej a soľnej zložky, ktorá pôsobí na telo harmonizujúco a liečivo.
Touto zmesou môžeme dochutiť každé slané jedlo – ryžu, polievky či pečivo s nátierkou. Pamätáme na zásadu, že hotové gomasio nevystavujeme vysokým teplotám, preto ho do varenia pridávame až na záver. Chuť opraženého ľanu (či sezamu) s jemnou slanosťou dáva jedlám komplexnú a príjemnú chuť i arómu.

Ako si vyrobiť domáce gomasio?
Pri jeho výrobe je dôležitý pomer soli a semien. Meriame obvykle lyžičkami, približne 1 : 18 až 1 : 21, s podielom soli a semien.
1. Najprv si opražíme nasucho na panvici soľ, ideálna nejódovanú.
2. Ešte horúcu soľ v miske suribashi rozotrieme na púder. Netreba vyvíjať veľký tlak. Miska s kolíkom fungujú aj pri jemnom trení a krúžení po stenách misky.

3. Potom si nasucho opražíme semená – ľanové alebo sezamové. Ľan je pre naše telo prirodzenejší, lebo rastie v našom klimatickom pásme. Pri pražení semien použijeme nádobu s vyššími stenami a pokrievkou, pretože semienka pri zahrievaní zvyknú „skákať“. Dávame pozor, aby sme semená príliš nespálili.

4. Opražené semená pridáme k soli a opäť jemným krúžením vytvoríme rovnomernú zmes. Odporúčame mlieť zhruba do štádia, kedy je približne 80 % semien rozomletých a 20 % zostáva celých.
5. Hotový produkt presypeme do uzatvárateľného pohára, aby sme ho chránili pred vlhkosťou. Čerstvo pripravené gomasio úžasne vonia. Nie je nič prekvapujúce, keď s ním budete chcieť dochucovať takmer všetko. Aj z obyčajnej bielej ryže dokáže vykúzliť lahodný a harmonizujúci pokrm.

Čo ak nemáme misku suribashi…
Ak nemáme misku suribashi, môžeme využiť podobný postup s mixérom. Nezaručujem však, že výsledok bude rovnaký. Minimálne si však vyskúšate, ako by vám vyhovovala chuť a vôňa takéhoto docuchovadla. Na trhu je dostupné aj hotové gomasio, no oproti čerstvému domácemu je značne v nevýhode.
Galéria k článku
Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock
Taka tema zaujiamava...z coho vsetkeho robite pesto? Bazalka a medvedi cesnak je…