Vyzerá ako burina a jej listy pripomínajú púpavu. Najčastejšie si rukolu spájame s pizzou, prípadne so šalátmi.
Hoci v našich podmienkach ide o pomerne modernú rastlinu, obľúbenú počas posledných rokov, v skutočnosti je rukola starodávnou listovou zeleninou, ktorá je súčasťou ľudskej stravy už dlhé veky. História pestovania rukoly siaha až do 6. storočia.
Odkiaľ a odkedy rukolu poznáme?
Rukola, Eruca sativa, sa začala pestovať približne v 6. storočí a od toho času je súčasťou ľudskej stravy. Liečivé vlastnosti rastliny sú známe už od staroveku. Používala sa na prevenciu a liečbu mnohých ochorení.
V dávnych dobách sa rukola používala na liečenie niektorých kožných chorôb a jej liečivé vlastnosti pomáhali rýchlemu hojeniu rán. Používala sa napríklad na odstraňovanie mozoľov i pieh. V starovekom Ríme sa rukola považovala za prírodné afrodiziakum zvyšujúce libido. Užívali ju páry, ktorým sa nedarilo počať dieťa. Cenená bola najmä pre priaznivé účinky na močovo-pohlavný systém.
Jej popularita klesla v rozmedzí 19. a 20. storočia, no v súčasnosti opäť zažíva boom. Nepopierateľne je to pre jej výrazné zdravotné benefity. Darí sa jej najmä v Stredomorí a v iných južných oblastiach. Obľúbená je hlavne v Taliansku, v Nemecku a v Anglicku.
V Egypte bolo zvykom, že na svadbe dostával ženích pred svadobnou nocou nápoj z rukoly na zvýšenie libida.
Najvýznamnejšie zdravotné benefity rukoly
Jedna šálka rukoly obsahuje vitamín C, vitamín K, vitamín A, betakarotén, vlákninu, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, mangán, selén, meď, omega 3 a omega 6 kyseliny. Je výborným zdrojom antioxidantov. Rukola má výrazné protirakovinové účinky.
Posilnenie imunity
Rukola obsahuje vitamín C, ktorý pomáha budovať silný imunitný systém. Vitamín C v rukole pomáha ničiť voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidáciu buniek. V rukole nájdeme aj meď, ktorá pomáha pri tvorbe bielych krviniek. Obsahuje aj karotenoidy a množstvo ďalších minerálov, ktoré udržujú zdravie organizmu.
Antioxidant
Rukola je výborným zdrojom antioxidantov, ktoré bránia voľným radikálom útočiť na naše bunky. Ich nedostatok stojí za vznikom množstva chorôb. Rukola obsahuje napríklad flavonoidy, ktoré majú silný antioxidačný účinok na náš organizmus.
Zdravé oči
Rukola obsahuje karotenoidy, ktoré chránia zdravie našich očí a zároveň preventívne pôsobia proti degeneratívnym chorobám očí v starobe. Poskytujú tiež ochranu voči UV žiareniu.
Silné srdce
Konzumácia zeleniny znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Rukola pôsobí protizápalovo, posilňuje cievy, znižuje hladinu cholesterolu a homocysteínu. Poskytuje organizmu nielen antioxidanty znižujúce zápal, ale aj dôležité živiny, akými sú draslík a horčík, ktoré pomáhajú kontrolovať srdcový rytmus. Draslík pomáha pri vysokom tlaku a horčík zabraňuje kŕčom.
Zdravé kosti
Rukola obsahuje vitamín K, ktorý je spolu s vápnikom pre zdravie kostí nenahraditeľný. Vitamín K pomáha udržiavať hustotu kostí a upokojuje aj pri zápale kĺbov. Rovnako dobre chráni pred osteoporózou, artritídou a zlomeninami.
Zdravé trávenie
Rukola obsahuje dostatočné množstvo vlákniny na to, aby sme ju mohli považovať za priaznivú pre náš tráviaci trakt. Vláknina je totiž základnou zložkou, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém pod kontrolou a zároveň podporuje vstrebávanie živín z potravy. Je rovnako prospešná pri zápche, ako i pri hnačkách.
Zápaly a infekcie kože
Rukola má protizápalové účinky. Listy rukoly obsahujú množstvo látok, ktoré majú na pokožku hydratačný, tonizujúci a omladzujúci účinok. Rukolové masky sa môžu používať na odstránenie podráždenia pokožky, akné, lupín a vredov. Lieči rôznorodé zápalové ochorenia kože a napomáha hojeniu rán po zranení alebo po operácii. V dávnych dobách sa rukola dávala aj zraneným vojakom, aby sa rýchlejšie zotavili zo zranení.
Afrodiziakum
Vieme, že už starí Rimania odporúčali rukolu na zvýšenie libida a sexuálnej výkonnosti. Po celé storočia sa považuje za účinné prírodné afrodiziakum.
V Austrálii a v niektorých častiach Európy má rukola prezývku rocket, teda raketa. Tento názov vznikol z dialektu v severnom Taliansku, konkrétne zo slova ruchetta. Francúzi rukolu prezývajú roquette.
Pestujeme rukolu: V črepníku, na vate i v záhradke
Rukola je nenáročná bylinka a výborne sa pestuje na parapetoch, v skleníkoch, aj voľne v záhrade. Veľmi dobre sa jej darí v črepníku. Rukola má rada polotieň, príliš veľa slnka jej spôsobuje stáčanie listov.
Dôležitá je závlaha, najmä pri pestovaní v lete. Vysieva sa ideálne do riadkov vzdialených cca 15 cm od seba. Rukola je odolná voči mrazom. Bez problémov ju však viete vypestovať aj na vate. Budete potrebovať iba tanierik či tácku, ktorý vyložíte vatou. Semienka mierne zatlačte do vaty. Začne klíčiť rýchlo, najneskôr do jedného týždňa. Po 14 dňoch od vysiatia semienok je rukola pripravená na zber.
Zbierajte ju pravidelne a včas. Najchutnejšie sú mladé lístky, ktoré majú dĺžku približne 15 cm. Ak rukola zakvitne, stráca svoju jemnú chuť a môže získať horkú a príliš pikantnú chuť. Najvhodnejšie je zužitkovať ju ihneď po zbere. V chladničke vydrží iba niekoľko dní.
Tradične: Rukola v kuchyni
Rukola je vhodná do šalátov, pizze, omáčok, polievok, dusenej zeleniny, sendvičov a iného občerstvenia. Môžete ju konzumovať surovú, aj varenú. Šalátu prepožičiava výraznú korenistú chuť a zároveň zvyšuje jeho výživovú hodnotu. Prípadnú horkosť spôsobujú stonky príliš zrelej rastliny. Výborne sa snúbi so syrom a paradajkami.
Z rukoly si pokojne môžete pripraviť korenisté pesto. U nás si získavala popularitu vďaka obľúbenej talianskej kuchyni, kde sa používa pomerne často. Má nízku kalorickú hodnotu a je vhodné ju konzumovať aj pri diétach a detoxoch. Pri kúpe dbajte na to, aby mali listy jasno zelenú farbu. Listy so žltými pruhmi sú staršie. Môžu byť horké a tvrdé.
Zamrazte si prebytočnú rukolu
Čerstvá rukola by sa mala uchovávať v chladničke. V čerstvom stave nevydrží dlho, približne 3 dni. Na dlhodobé uskladnenie rukoly je vhodné mrazenie. Rukolu nadrobno nakrájajte, vložte do vhodnej nádobky a zamrazte. Ideálne je mraziť ju po menších množstvách, ktoré po rozmrazení spotrebujete. Dobrým tipom je aj vloženie nasekaných rukolových lístkov do nádobiek na ľad a zaliatie vodou. Vyrobíte si tak ľadové kocky, ktoré môžete ihneď použiť pri varení.
TIP
Pokiaľ je to možné, rukolu nekrájajte nožom, ale radšej ju natrhajte rukami.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Poradte prosim, co je na fotkach? Kupila som to ako semienka rukoly, ale nezda s…