Sezóna ešte nekončí. Čo sadiť a vysievať v novembri?

V novembri môžeme vysádzať ovocné stromy, čo sa týka výsevov, zameriame sa na mikrobylinky, ktoré pestujeme v interiéri.

Výsadba cesnaku
Foto: Shutterstock

Ozimný cesnak

Dukát

Poloskorý český paličiak ‘Dukát’ má v jednej hlávke 5 – 7 veľkých kusov strúčikov. Je vysokoodolný proti virózam. Vonkajšie suknice sú biele. Nepestujeme ho opakovane na záhone po cesnaku, cibuli a póre. Výsledná vzdialenosť medzi riadkami má byť asi 30 cm, v riadku 10 – 15 cm.

  • Výsadba: október, prvá polovica novembra
  • Zber: júl

Topaz

Skorý až poloskorý český paličiak ‘Topaz’ má v hlávke 8 až 11 strúčikov. Je tolerantný proti vírusovým chorobám. Nepestujeme ho opakovane na záhone po cesnaku, cibuli a póre. Výsledná vzdialenosť medzi riadkami má byť asi 30 cm, v riadku 10 – 15 cm.

  • Výsadba: október, prvá polovica novembra
  • Zber: júl

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak je otužilá trvalka. Vysieva sa na jeseň von alebo do pareniska či skleníka. Dopestované priesady vysadíme na jar na vlhké stanovište vo svetlom tieni. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledná vzdialenosť medzi riadkami má byť asi 15 cm, v riadku 15 cm.

  • Výsev vonku: september, október, november
  • Zber: apríl, máj
Medvedí cesnak
Medvedí cesnak, foto: Shutterstock

Rukola

Prvé listy zberáme o 4 – 6 týždňov od výsevu. Na stály zber vysievame postupne. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledná vzdialenosť medzi riadkami 20 cm, v riadku 5 – 10 cm. Rukola je vhodná na celoročný výsev, v zime alebo horúčave vysievame v interiéri. Pridáva sa do jedál.

  • Výsev: celoročne
  • Zber: celoročne

Mikrobylinky

Horčica

Horčica je aromatická bylinka, z jej semien sa vyrába známa pochutina. Mladé výhonky prinesú vitamíny i počas zimy. Dá sa vysievať i na navlhčenú gázu alebo klíčiacu misku položenú blízko okna. Zberáme o 7 – 10 dní. Vysieva sa nahusto.

  • Výsev vnútri: celoročne
  • Zber: celoročne

Červená reďkovka

Mladé rastlinky reďkovky sú chrumkavé a šťavnaté. Vysievame ich do klíčnych misiek alebo na misku so savým papierom. Pestujeme pri okne, aby boli pekne vyfarbené. Zbierame už po 7 – 10 dňoch. Používame najmä v surovom stave na chlebík, do polievok, šalátov a pod. Vysieva sa nahusto.

  • Výsev vnútri: celoročne
  • Zber: celoročne
Mikrobylinky
Mikrobylinky, foto: Shutterstock

Brokolica

Klíčne rastliny brokolice sú jemné, šťavnaté a veľmi zdravé. Vysievame do klíčnych misiek alebo na misku so savým papierom. Pestujeme pri okne, aby boli rastliny pekne zelené. Zbierame už po cca 10 dňoch. Používame najmä v surovom stave na chlebík, do polievok, šalátov a pod. Vysieva sa nahusto.

  • Výsev vnútri: celoročne
  • Zber: celoročne

Ázijská hruška

Je odolnejšia proti hrdzi hruškovej než naše hrušky. Pestujeme ju na slnečnom stanovišti. V júni vykonáme prebierku plodov.

  • Výsadba: marec, október, november
  • Zber: september
  • Naša voľba: Odroda ‘Hong-Li’ má tvar plodu podobný hruške. Keď dozreje, šupka má zelenožltú farbu.

Jabloň

Zimná odroda ‘Panenské české’ je stará česká odroda, úrodná, so sladkastou chuťou. Je odolná proti chrastavitosti. Pestujeme ju na slnečnom stanovišti. V júni vykonáme prebierku plodov.

  • Výsadba: marec, október, november
  • Zber: prvá polovica októbra
  • Konzumná zrelosť: november – apríl
Výsadba jablone
Foto: Shutterstock

Biela ríbezľa

Slovenská samoopelivá odroda ‘Blanka’ má strapce dlhé 7 – 10 cm. Jeden ker môže priniesť 6 – 11 kg úrody. Je odolná proti antraknóze. Pestujeme ju na slnečnom stanovišti. Rezom odstraňujeme najstaršie konáre.

  • Výsadba: marec, október, november
  • Zber: druhá polovica júla

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku