Október je najideálnejšie obdobie na zber šípok. V šípkach nájdete vitamín C, vitamín A aj vitamín B, ale aj železo, vápnik, flavonoidy, dokonca i horčík. Urobte si výlet do prírody a pripravte si tento chutný šípkový sirup.
Suroviny:
- 2kg šípok,
- 1-1,5kg cukru,
- 3l vody,
- 1,5 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Šípky nahrubo rozmixujeme alebo rozdrvíme a zalejeme 1,5l vody. Necháme vrieť na miernom ohni približne 10 minút a následne precedíme cez sitko do ďalšieho hrnca.
Šípky opäť zalejeme 1,5l vody, necháme prevrieť 10 minút a znovu precedíme. Obe takto získané tekutiny zmiešame a ešte raz precedíme cez látku (vhodné je plátno, čistá látková plienka, hustá gáza…), pridáme cukor (radšej menej a postupne podľa chuti pridávame), kyselinu citrónovú a ešte raz necháme prevrieť 10 minút.
Vriaci sirup nalievame do fliaš, poriadne uzavrieme, chvíľu podržíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Sirup po otvorení skladujeme v chladničke. Počas zimy výborne dosladí a ochutí akýkoľvek teplý čaj.
Text: Michaela Horbanová
Foto: Michaela Horbanová, isifa/Shutterstock
Ahojte, kedy zbierate šípky? Niekto hovorí že pred prvým mrazom, niekto že tesne…