Šípkový sirup svojou príjemnou chuťou ozvláštni čaj počas chladných dní. Jeho príprava nie je náročná

Október je najideálnejšie obdobie na zber šípok. V šípkach nájdete vitamín C, vitamín A aj vitamín B, ale aj železo, vápnik, flavonoidy, dokonca i horčík. Urobte si výlet do prírody a pripravte si tento chutný šípkový sirup.

Šípky

Suroviny:

  • 2kg šípok,
  • 1-1,5kg cukru,
  • 3l vody,
  • 1,5 lyžičky kyseliny citrónovej

Postup prípravy:

Šípky nahrubo rozmixujeme alebo rozdrvíme a zalejeme 1,5l vody. Necháme vrieť na miernom ohni približne 10 minút a následne precedíme cez sitko do ďalšieho hrnca.

Šípky opäť zalejeme 1,5l vody, necháme prevrieť 10 minút a znovu precedíme. Obe takto získané tekutiny zmiešame a ešte raz precedíme cez látku (vhodné je plátno, čistá látková plienka, hustá gáza…), pridáme cukor (radšej menej a postupne podľa chuti pridávame), kyselinu citrónovú a ešte raz necháme prevrieť 10 minút.

Vriaci sirup nalievame do fliaš, poriadne uzavrieme, chvíľu podržíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Sirup po otvorení skladujeme v chladničke. Počas zimy výborne dosladí a ochutí akýkoľvek teplý čaj.

Šípkový sirup

Text: Michaela Horbanová
Foto: Michaela Horbanová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku