Je to jednoduché, spraví sa to takmer samo a výsledok je nenapodobiteľne chutný. Baza znamená predovšetkým bazový sirup. Postupov existuje mnoho, aj pomerov. Mnohé sú dobré. Niektoré majú ale limity v trvanlivosti. Takže do článku vyberám najklasickejšiu z klasík. Sirup robený za studena, ktorý sa napriek nevareniu nemusí skladovať v chladničke.
Budeme potrebovať:
- kvety bazy
- kyselinu citrónovú
- 2 l prevarenej chladnúcej vody
- 2 kg cukru
Ideme na vec
Kvety budeme macerovať v prevarenej vode s kyselinou citrónovou. Na jeden liter cca 20 g kyseliny, čo je jedno malé vrecúško, na naše množstvo teda dve malé vrecúška. Ideálna voda je nie horúca, ale ani úplne studená, takže taká akurát príjemne teplá na prst. (Skúšame jedine čistým, samozrejme.)
Ak vám rastie baza niekde za rohom, môžete dať zovrieť vodu a než sa vrátite zo zberu, bude akurát. Ak to máte k baze ďalej, určite počkajte s prípravou vody až keď budú kvety po ruke.
Kvety neumývame, aby sme nezmyli peľ. Ale dáme si pozor, aby boli bez chrobákov a vošiek. Každé kvetenstvo by vám malo prejsť rukami. Pri množstve na 2 litre vody dokonca strihám najtuhšie stonky. Do vody tak idú len kvety na jemnejších stonkách, lepšie sa tam pomestia a ostane všetko ponorené.
Viem, že recepty neraz udávajú počet kvetov. Vynechávam to. Kvetenstvá bývajú veľmi rozdielne veľké. Niektoré sú ako panvica a iné maličké ako pol dlane, takže skrátka mierka je: majú byť vo vode nahusto, ale nie natlačené. Všetko čo, vám ostane, dáte sušiť na čaj. Ale o tom až na konci článku.
Toto je základ, kvety sa budú macerovať celých 24 hodín, v chlade sa môžu aj 48 hodín, ale jeden celý deň stačí. Občas si na macerát spomeňte a premiešajte. Nie zamastenou vareškou, ktorú používate do bežného varenia.
Dlhá doba macerácie vytvára dostatočne veľkorysý priestor na prípravu fľašiek. Majú byť čisté a suché. Je to dôležité, pokiaľ chcete, aby sa sirup naozaj neskazil.
Na druhý deň
Po 24 hodinách scedíme macerát cez gázu alebo čistú plienku. Počítajte s tým, že keď do neho pridáte cukor, objem narastie, takže určite bude treba rátať s raz takým objemom!
Cukor nasypeme takto za studena a ostáva veľmi jednoduchá fáza, miešať a čakať, kým sa úplne nerozpustí.
Pri uvádzanom množstve to máte takmer bez roboty, občas premiešať, hotové približne za polhodinu. Už len nafľaškovať a vychutnávať.
Iné nápady
Čistá baza je dobrý sirup. Rovnako dobrý je sirup baza s inými bylinkami. U nás sme si skôr zvykli neskôr do namiešanej limonády zo sirupu prihadzovať čerstvé bylinky, ale ak vás to láka kombinovať, určite neobanujete. Medovka, mäta, materina dúška, ale aj iné z prírody, agát, zádušník brečtanovitý…
Občas ide do macerátu miesto kyseliny citrón na plátky. Je to veľmi efektné, no sám citrón nevyrobí takú intenzívnu kyslosť ako keď je v sirupe kyselina citrónová. Plnohodnotná náhrada to rozhodne nie je a nielen pre chuť ale aj pre konzervačné schopnosti. Keď experimentujem s kadečím, vynechám kyselinu citrónovú alebo jej dám výrazne menej, skladujem sirupy v chladničke. Určite nevydržia bez chladu rok ako to zvláda klasický bazový sirup.
Baza ako čaj
Nasušiť si kvety rozhodne nevynechajte. Bazový čaj je relatívne lahodný, aj keď chutí výrazne ináč ako sirup. Je však najmä liečivý. Výborne sa hodí do zmesí, keď príde chrípková vlna, rýchlo pomôže pri prechladnutí, nakopáva imunitu. Keď som robila v rádiu, mávala som často problémy so zachrípnutím. Keď som musela akútne nakopnúť hlas, vždy pomohla obrovská šálka vlažného (!) čaju z kvetov bazy. Funguje to len vtedy, keď je vlažný, ani studený a v žiadnom prípade nie horúci!
Kvety sa sušia ideálne zavesené v prievane v tieni, buď na sušiaku alebo na šnúrach. Ak by ste náhodou šli použiť sušiak, kde bežne sušíte bielizeň, po dosušení bazy ho premyte od peľu, ktorý z nej určite opadá.
Dobre sa sušia aj na nízkej teplote v sušičke. Sušené kvety nesmú zhnednúť. Mali by stať svetlé a žltkasté. Je praktické sušiť celé kvetenstvá a následne stiahnuť kvety zo stoniek.
Text a foto: Martina Töröková
Chcela by som robit sirup z bazy ciernej. Ma sa zberat opatrne, aby na nej zosta…