Rasca je tradičné korenie našej kuchyne, ktoré vlastne môžeme zberať dvakrát. Keďže je to dvojročka, semien sa dočkáme až druhým rokom, ale už niekoľko mesiacov po výseve si pochutnáme na šťavnatej zelenej vňati.
Výživová hodnota
Semená rasce lúčnej obsahujú až 20 % bielkovín a takmer 40 % vlákniny. Obsahujú aj vitamín C a A, z minerálnych látok meď a zinok. Podporujú tvorbu materského mlieka a znižujú nadúvanie. Jednou z najviac cenených vlastností rasce je jej vplyv na zníženie nadúvania. Práve preto sa ňou posýpa povrch pečiva alebo sa pridáva do cesta.
Ako pestovať rascu
Rasca vyžaduje priepustnú pôdu bohatú na humus. Najlepšie rastie na slnku v piesočnato-hlinitej alebo ílovito-hlinitej pôde. V polotieni sa tvoria malé semená.
Pôdu pred výsevom pohnojíme dávkou NPK, ktorú zapravíme rýľom alebo hrabľami. Semená väčšinou vysievame priamo na záhon do riadkov, ale v menšom množstve sa dajú vysiať aj do kvetináčikov. V tom prípade sadenice vysádzame po polovici mája na záhon.
Predpokladom úspešného pestovania je dôkladné odburinenie pred výsevom a aj počas rastu. Rascu každý rok vysievame na iný záhon. Na rovnakom mieste ju nepestujeme 5 až 6 rokov, inak hrozí riziko nákazy hubovými chorobami. V prvom roku rastliny starostlivo zalievame od jari do konca leta. V druhom roku, keď bude úroda semien, zalievame najmä od apríla do konca mája.
Zber a uskladnenie
Čerstvú vňať môžeme pridávať napríklad do zeleninových šalátov. V druhom roku sa zberá celá rastlina, ktorú sušíme zavesenú nažkami dole na dobre vetranom mieste. Po zaschnutí semená vyklepeme.
Semená uchovávame vo vzduchotesných pohároch mimo denného svetla. Vňať krátkodobo skladujeme v igelitovom vrecku v chladničke.
Naša voľba odrôd
- Rekord – odolná proti vypadávaniu semien pri zbere, semená sú bohaté na silice
- Prochan – nažky so semenami neopadajú, obsah silíc je stredný
- Kepron – vysoký obsah silíc v semenách, ktoré nevypadávajú, odolná proti poliehaniu
Viete, že…
- je možné aj predpestovanie v skleníku, i keď to nie je úplne bežné? Semená vysievame riedko do jednotlivých kvetináčikov a po vzídení ich bez pikírovania vysadíme aj s balom na záhon.
- za čias našich prarodičov by sme sa stretli s „kmínkou“, čo bol alkoholový výluh z rasce?
- vďaka slabo antimikrobiálnym účinkom sa rasca používa na ochranu dlhodobo skladovaných zemiakov?
- semená rasce lúčnej sa vizuálne podobajú na semená rasce rímskej (Cuminum cyminum), používanej najmä v ázijskej a mediteránnej kuchyni? Chuťovo sú však odlišné.
Ako ju využiť
Je to jedno z najdôležitejších korení používaných na dochutenie mäsitých a zeleninových pokrmov. Pečivo, kyslú kapustu, ale i bravčové hody si bez rasce nevieme ani predstaviť.
Korenie na pečené kura
1 PL mletej a 1 PL celej rasce, 1 PL koriandra, 1 PL kurkumy, 1 PL mletého čierneho korenia, 2 PL mletého kardamómu, 2 PL mletého zázvoru a 2 PL mletej sladkej papriky. Všetko zmiešame a skladujeme vo vzduchotesnom pohári.
Rascové tyčinky
Lístkové cesto potrieme našľahaným žĺtkom, posypeme soľou, čiernym korením a celou alebo drvenou rascou. Rozkrájame na tyčinky dlhé asi 8 cm a široké 1 cm. Pečieme do zlatista na 180 °C.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
It's far stated that Park Min-jae took benefit of the long excursion to tour to…