Spomienka na leto: Voňavý ovocný koláč

I keď je vonku chladno, môžeme sa na chvíľu zasnívať a pripomenúť si leto. S takýmto koláčom na stole je predsa zima menej nevľúdna a čakanie na novú sezónu príjemnejšie. Vyskúšate?

Ovocný koláč

Suroviny:

  • 540g hladkej múky,
  • 145g kryštálového cukru,
  • 190ml mlieka,
  • 100g masla,
  • 2 ks vajcia,
  • 1/4 čl soli,
  • 1/2 kocky droždia

Plnka:

  • aspoň 400g mrazeného ovocia,
  • 80g kryštálového cukru,
  • 1 PL múky (akejkoľvek)

Poleva:

  • 3 lyžice masla,
  • 80g práškového cukru,
  • 2 lyžice šľahačkovej smotany

Mrazené ovocie

Postup prípravy

V miske si odvážime 145g cukru. Dve lyžice odoberieme, zalejeme mliekom a zohrejeme. Do zohriateho mlieka pridáme droždie a pripravíme kvások.

K cukru, ktorý nám ostal v miske, pridáme dve vajíčka, maslo a soľ a prilejeme kvások. Rozmiešame, postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny.

Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme obdĺžnik. Mrazené ovocie zmiešame s cukrom a múkou a rozsypeme na cesto. Cesto následne zrolujeme a rozkrájame na približne 10 rovnakých častí.

Časti poukladáme (rezom hore) do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a necháme ešte pol hodiny podkysnúť.

Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov do zlata. Trvá to približne 45 minút.

Hneď ako upečený koláč vytiahneme z rúry, začneme s prípravou polevy. Do rozpusteného masla pridáme cukor so smotanou a miešame kým sa cukor nerozpustí. Hotovou polevou polejeme koláč a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku