I keď je vonku chladno, môžeme sa na chvíľu zasnívať a pripomenúť si leto. S takýmto koláčom na stole je predsa zima menej nevľúdna a čakanie na novú sezónu príjemnejšie. Vyskúšate?
Suroviny:
- 540g hladkej múky,
- 145g kryštálového cukru,
- 190ml mlieka,
- 100g masla,
- 2 ks vajcia,
- 1/4 čl soli,
- 1/2 kocky droždia
Plnka:
- aspoň 400g mrazeného ovocia,
- 80g kryštálového cukru,
- 1 PL múky (akejkoľvek)
Poleva:
- 3 lyžice masla,
- 80g práškového cukru,
- 2 lyžice šľahačkovej smotany
Postup prípravy
V miske si odvážime 145g cukru. Dve lyžice odoberieme, zalejeme mliekom a zohrejeme. Do zohriateho mlieka pridáme droždie a pripravíme kvások.
K cukru, ktorý nám ostal v miske, pridáme dve vajíčka, maslo a soľ a prilejeme kvások. Rozmiešame, postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny.
Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme obdĺžnik. Mrazené ovocie zmiešame s cukrom a múkou a rozsypeme na cesto. Cesto následne zrolujeme a rozkrájame na približne 10 rovnakých častí.
Časti poukladáme (rezom hore) do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a necháme ešte pol hodiny podkysnúť.
Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov do zlata. Trvá to približne 45 minút.
Hneď ako upečený koláč vytiahneme z rúry, začneme s prípravou polevy. Do rozpusteného masla pridáme cukor so smotanou a miešame kým sa cukor nerozpustí. Hotovou polevou polejeme koláč a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Pridáte svoj recept na koláč s jablkami? Už ma nebaví robiť len pité, rada by so…