Čierny koreň je v našich končinách takmer zabudnutý. Pritom v minulosti bol obľúbenou koreňovou a liečivou zeleninou.
Chuť čierneho koreňa je lahodná a aj sa jednoducho pestuje. Korene obsahujú polysacharid inulín, ktorý je účinný najmä pri chudnutí a miesto má aj v stravovaní diabetikov.
Čierny koreň, botanicky hadomor španielsky (Scorzonera hispanica) je i vizuálne celkom pekná rastlina pochádzajúca zo Španielska. Ide o trváci druh, ktorý ak nepozbierame, budeme ho mať v záhrade niekoľko rokov.
V pôde má kolovité korene s hnedou kôrou a bielou dužinou. Ich dĺžka závisí od podmienok rastu a pohybuje sa od 30 až do 50 cm. Po poškodení z nich vyteká biela tekutina. V druhom roku rastlina prekvapí kvetmi na dlhých stonkách. Kvitne v lete a neskôr vytvára semená, ktoré si môžeme pozbierať a použiť na výsev.
Hadomor sa dá pestovať na klasických aj vyvýšených záhonoch. Je výbornou voľbou pre prírodné, ekologické a vidiecke záhrady.
Ako pestovať čierny koreň
Osivo hadomora sa dá bežne kúpiť. Získať kvalitné korene vhodné na kuchynské spracovanie nie je zložité. Potrebuje slnečné stanovište, v polotieni a tieni sa mu dobre nedarí. Nevyhnutná je predchádzajúca príprava pôdy.
Vysievať hadomor je najlepšie na miesto, kde rok predtým rástli zemiaky, prípadne bolo zrealizované zelené hnojenie. Pomocou rýľa alebo vidiel najskôr pôdu dôkladne zryjeme do hĺbky asi 30 cm a zapracujeme do nej aj kvalitný preosiaty kompost. Vysievame do vyhĺbených riadkov.
Po vzídení mladé rastlinky jednotíme, aby mali dostatok miesta na rozvoj. Porast zavlažujeme, odburiňujeme a okopávame. Množstvo dodanej vody pozitívne vplýva na lahodnú chuť koreňov. Zalievame väčšími dávkami vody, aby prenikla dostatočne hlboko. Prihnojovanie počas sezóny nie je potrebné. Osvedčilo sa nastielanie záhonov organickým materiálom, čo potlačí rast buriny a udrží v pôde potrebnú vlhkosť.
Zbierame na jeseň
Korene zberáme na jeseň, keď zatiahnu listy. Mali by byť pevné, hrubšie a nepoškodené. Vyberáme ich opatrne pomocou vidiel, ukladáme do debničiek a následne do piesku v pivnici. Časť koreňov môžeme nechať v pôde a na zimu zakryť hrubšou vrstvou lístia. Zbierať sa dajú i v teplejších zimných dňoch. Konzumuje sa surový i varený. Používame ho do polievok, omáčok, šalátu či pyré.
Chutný, krásny a liečivý
Viete, že čierny koreň je liečivý? V stredoveku sa koreň používal na ošetrenie rán po uštipnutí hadom a patril k bežnej ponuke stredovekých lekární. Pomliaždené listy pomôžu pri popáleninách a modrinách. Obsahuje minerálne látky, fosfor, draslík, železo, sodík, horčík, vápnik a z vitamínov A, C, E i komplex vitamínov B.
Rastlina má dekoratívne súkvetia, trochu pripomínajú súkvetie púpavy. Môžeme ju vysadiť aj do okrasného záhona, ideálne do menšej skupiny. Kvety navyše príjemne voňajú, vzdialene pripomínajú vôňu čokolády. Korene sa dajú zberať aj po odkvitnutí, kvalitu nestratia.
Výsev krok za krokom
Krehké osivo hadomora má tvar malých tyčiniek, vysievame ho v apríli. Druhý vhodný termín na vysievanie (pre zber v ďalšom roku) je august až september. Pri manipulácii dávame pozor, aby sa nepolámalo. Vysievame iba nepoškodené semienka.
1. PRÍPRAVA PÔDY
Pomocou vidiel prekypríme pôdu do hĺbky aspoň 30 cm. Odstránime korene a trvácu burinu.
2. PRIDANIE KOMPOSTU
Pri príprave záhona zapracujeme do pôdy kvalitný a dobre preosiaty kompost.
3. UROVNANIE PÔDY
Pomocou hrabieľ záhon urovnáme a rozbijeme hrudy. Pôda musí mať drobnohrudkovitú štruktúru.
4. HĹBENIE RIADKOV
Následne vyhĺbime nie príliš hlboké riadky, ktoré sú od seba vzdialené najmenej 30 cm.
5. VÝSEV
Osivo riedko vysejeme do riadkov. Zasypeme pôdou, jemne utlačíme a zavlažíme. Záhon si označíme menovky.
Text: Daniel Košťál
Foto: Daniel Košťál, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Chcela by som robit sirup z bazy ciernej. Ma sa zberat opatrne, aby na nej zosta…