Stonkový zeler je v našich kuchyniach stále ešte nedoceneným príbuzným buľvového zeleru. Chrumkavé stonky chutia čerstvé, dusené, restované, ale aj varené.
Stonkový zeler (Apium graveolens var. dulce)
Aj keď je stonkový zeler jasnou voľbou do polievok aj ako dusená, varená alebo grilovaná príloha k mäsu, netreba zabúdať, že ide najmä o prírodný životobudič. Je to jedna zo záhradných superpotravín.
Čerstvé stonky sa dajú použiť aj na prípravu zeleninového smoothie alebo štiav. Podporujú trávenie, vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a môžu pomôcť aj pri pálení záhy.
Čerstvý zeler je bohatý na vlákninu a vodu, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, E a K. Z minerálnych látok obsahuje draslík, železo, vápnik či horčík. Je ideálny pri chudnutí. Jeho energetická hodnota je 21 kcal.
Ako ho pestovať
Tak ako buľvový zeler, aj stonkové odrody zeleru je nutné vysievať do sadbovačov pomerne skoro, väčšinou už v polovici februára, najlepšie do skleníka. Drobné semená sa zahŕňajú len tenkou vrstvou výsevného substrátu. Na záhradu sa sadeničky vysádzajú až v druhej polovici mája, keď už nehrozia mrazy.
Zeler je náročný na kvalitu aj hĺbku pôdy. Zemina by mala byť na jeseň vyhnojená kompostom a na jar cereritom. Sadenice vysádzame na slnečné stanovište a pravidelne ich zalievame. Keďže niektoré odrody dorastajú až do výšky okolo 80 cm, prísun vody a živín je nutný. Aby sme stonky vybielili (budú jemnejšie), obalíme ich čiernou textíliou až k listom vo chvíli, keď dorástli do výšky cca 40 cm. Technika prihŕňania pôdou sa dnes už nepoužíva, stopky tak totiž získajú zemitú pachuť.
Pestovanie stonkového zeleru
Výsev: február – marec
Zber: august – október
Rozstupy: 50 x 40 cm
Zber a uskladnenie
Zberajú sa celé listy aj so stonkami odrezaním od koreňa, pričom stonky by mali držať v pevnej ružici.
Čerstvo zozbierané ružice so stonkami skladujeme v igelitovom obale približne týždeň v chladničke. V chladnejšej miestnosti vydržia v dobrom stave približne päť dní.
Viete, že…
…ak ružica s listovými stonkami stratí vodu, možno jej chrumkavosť zachrániť ponorením do ľadovej vody?
… dlhé pevné vlákna uložené tesne pod povrchom stoniek pri dlhom varení zmäknú? Dajú sa však odstrániť škrabkou na zemiaky.
…niektoré odrody sú takzvane samobieliace? To znamená, že stonky nie je potrebné kvôli bieleniu zakrývať či baliť do čiernej netkanej textílie.
Naša voľba
‘Merlin’ – skorá odroda s tmavozelenými listami na zber od leta do jesene
‘Nuget’ – skorá odroda samobieliaceho zeleru so žltozelenými listami
‘Malachit’ – samobieliaca poloskorá odroda so sýtozelenými vzpriamenými stonkami
Ako využiť stonkový zeler v kuchyni
Zatiaľ čo silné chrumkavé stonky využijeme do omáčok, polievok aj ako prílohu, koncové lístky používame do zeleninových šalátov a ako čerstvé korenie v polievke.
Polievka zo stonkového zeleru
Na stredne veľké kúsky nakrájame jednu väčšiu cibuľu, jeden umytý stonkový zeler a menšiu cuketu aj so šupkou. Na lyžici rozpusteného masla opražíme tri plátky zázvoru a pridáme nakrájanú zeleninu. Osolíme, okoreníme, zalejeme pol litrom zeleninového vývaru a uvaríme domäkka. Rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme 200 ml smotany na varenie a krátko povaríme.
Zelerové stonky na masle
Niekoľko dlhých stoniek umyjeme a škrabkou na zemiaky zbavíme dlhých vlákien na povrchu. Nakrájame ich na menšie kúsky a na lyžici masla niekoľko minút restujeme pod pokrievkou do zmäknutia. Nie je nutné ani soliť. Takto pripravené stonky servírujeme ako prílohu k mäsu či k bezmäsitým pokrmom.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, citala som ze zeler sa vysieva teraz. Vysievate do nadob? Ako hlboko, kd…