Dostala som stonkový zeler. Poradíte mi, prosím, ako ho využiť? Má nejaké liečivé účinky?
Stonkový zeler je dvojročná rastlina, ktorá netvorí buľvu, ale jeho konzumnou časťou sú krehké a jemne zhrubnuté listové stonky. Je veľmi chutný za surova, ale aj varený či zapečený. Často sa konzumuje ako špargľa. Používa sa do šalátov, polievok, praženice alebo ako zapekaný so syrom, prípadne upravený na pare a s maslom.
Patrí medzi zeleniny najbohatšie na vitamíny a bioaktívne látky s výrazne preventívnym i liečebným účinkom. Obsahuje až 80 mg% vitamínu C (2-krát toľko ako citróny), 50 mg% vit. B1 , 70 mg% vit. B2 a ďalšie B vitamíny z ich komplexu, vitamín PP i vzácny protivredový vitamín U, ďalej betakarotén, 1,5 % vlákniny, 350 mg/100 g draslíka, vápnik, fosfor a železo. Významné sú aj iné látky a zlúčeniny.
Je výrazne močopudný, odvodňuje, pomáha pri obličkových a močových kameňoch, pri chudnutí aj pri tráviacich a črevných ťažkostiach. Má antibakteriálne a antimykotické účinky najmä na močové cesty. Uvoľňuje hlieny pri nachladnutí, posilňuje nervy a podporuje zdravie očí, pokožky i vlasov.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, citala som ze zeler sa vysieva teraz. Vysievate do nadob? Ako hlboko, kd…