Jablká patria k jeseni rovnako ako vôňa škorice, padajúce lístie a oddych po ukončenej záhradkárskej sezóne. Vyskúšajte tento nenáročný recept a dovoľte vôni jesene vstúpiť do vašich domácností.
Suroviny:
- 170g hladkej múky,
- 3 PL rozpusteného masla,
- 110 ml šľahačkovej smotany,
- 2 vajcia,
- 110g práškového cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- 2 čl prášku do pečiva,
- 1 čl citrónovej kôry,
- 4 jablká
Na polevu:
- 80g masla,
- 1 škoricový cukor,
- 1 vajce
Postup prípravy
Všetky suroviny na cesto (okrem jabĺk) dáme do misky a vymiešame hladkú hmotu.
Polovicu cesta vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 24cm. Na to poukladáme očistené a na tenké plátky nakrájané jablká. Môžeme uložiť i viac vrstiev jabĺk.
Zalejeme ich druhou polovicou cesta a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 30 minút.
Kým sa koláč pečie, rozpustíme si vo vodnom kúpeli maslo so škoricovým cukrom. Necháme trošku vychladnúť, pridáme vajce a dobre premiešame.
Po 30 minútach vyberieme koláč z rúry, povrch popicháme vidličkou a potrieme ho polevou. Vrátime do rúry a pečieme ešte približne 20 minút.
Uvedené časy sú len orientačné. Keďže každá rúra pečie inak, treba si to sledovať. Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!
Text a foto: Michaela Horbanová
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…