Testovali sme recepty na zdravé cukríky zo šípok. Pozrite sa, ako to dopadlo!

Šípky patria k najväčším pokladom jesene. Sú ľahko dostupné, obsahujú množstvo cenných látok a majú viac vitamínu C ako citrón. Vyskúšajte z nich pripraviť zdravé cukríky, ktoré zachutia nielen deťom, ale aj dospelým.

Domáce šípkové cukríky
Šípkové cukríky zachutia nielen deťom, ale aj dospelým. Foto: Andrea Párkányová

Šípky pomáhajú posilňovať imunitu, bojovať proti nachladnutiu a chrípke, a sú prevenciou proti rakovine. Najvhodnejšie je zbierať ich od konca septembra do konca novembra, pred príchodom prvých mrazov. Okrem sušenia na čaj môžete šípky mraziť, pripraviť z nich domáci džem, sirup, likér či omáčku k mäsu.

Ak máte deti, ktoré majú rady sladké, pripravte im domáce želé cukríky. Sú nielen chutné, ale aj zdravé a obsahujú vitamíny, ktoré v tejto forme deti ľahko prijmú. Kolagén obsiahnutý v želatíne prospieva pohybovému aparátu, pleti, nechtom a vlasom. Takto vyrobené želé cukríky sú bez chemických látok, pridaného cukru a farbív. A čo je najlepšie, pochutia si na nich aj dospelí.

Ako pripraviť želatínové cukríky zo šípok

Postup je jednoduchý. Umyté a očistené šípky rozmixujeme s primeraným množstvom vody a precedíme cez husté sitko. Takto sa zbavíme jadierok a chĺpkov.

Pasírovanie uvarených šípok na pyré
Precedením cez husté sitko zbavíme šípky jadierok a chĺpkov. Foto: Andrea Párkányová

Šťavu nalejeme do hrnca. Pripravíme si práškovú želatínu podľa návodu na obale – na 200 ml šťavy potrebujeme 20 g želatíny. Zahrievame na miernom plameni, kým sa želatína nerozpustí, ale nenecháme ju zovrieť. Môžete pridať trocha cukru, alebo ak máte radi kyslejšiu chuť, trochu citrónovej šťavy.

Hotovú zmes nalejeme do pripravených formičiek rôznych tvarov, ideálne silikónových. Necháme stuhnúť v chladničke približne 2 až 3 hodiny a môžeme maškrtiť. Ak sa želé ťažko vyberá z formičiek, dáme ich na chvíľu do mrazničky a potom vyklopíme.

Príprava želatínových cukríkov zo šípkovej šťavy
Hotovú zmes nalejeme do pripravených formičiek, ideálne silikónových. Foto: Andrea Párkányová

Tuhé šípkové cukríky a lízanky

Podobným spôsobom môžeme pripraviť aj tuhé cukríky alebo lízanky.

Budeme potrebovať

  • 1 šálku šípkového pyré
  • 1 šálku cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky vody

Najprv si pripravíme šípkové pyré. Očistené a umyté šípky zalejeme vodou, aby boli tesne ponorené. Na 1 kilo čerstvých šípok potrebujeme približne 500 ml vody. Varíme 15 až 20 minút na miernom ohni, kým nezmäknú. Uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sitko.

Všetky ingrediencie zmiešame, dáme do hrnca a varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne (asi 30 – 40 minút). Zmes nalejeme do silikónových formičiek alebo pomocou lyžičiek vytvoríme malé kôpky na papier na pečenie. Ak chceme lízanky, vsunieme do nich špajdle. Necháme stuhnúť pri izbovej teplote 12 až 24 hodín. Hotové cukríky obalíme v práškovom cukre.

Domáce šípkové cukríky v sklenenom pohári
Hotové cukríky obalíme v práškovom cukre. Foto: Andrea Párkányová

Postrehy k receptom

Po nájdení receptov som bola očarená, toto musím vyskúšať. Nie vždy sa však všetko podarí a vyjde podľa popísaného receptu. Aj keď želé stuhlo, bol problém vybrať ich z formičiek. Vyšli až po vložení do mrazničky, kde zmrzli. Akonáhle sa však začali topiť, roztiekli sa. Tuhé cukríky sú na chuť výborné, ale nemôžeme hovoriť o tuhých bonbónoch, ale skôr o ovocnej koži.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

  • Ahojte, kedy zbierate šípky? Niekto hovorí že pred prvým mrazom, niekto že tesne…