Tri recepty, ako využiť zázvor: Naložený v mede podporí imunitu, likér uľaví žalúdku a nátierka poteší štipľavou chuťou

Zázvor sa so svojou korenisto-štipľavou chuťou považuje za jednu z najzdravších korenín. Za jeho charakteristickú ostrosť môže látka známa ako gingerol, ktorej sa pripisujú mnohé priaznivé účinky. Ako ich využiť pre svoje zdravie?

Recepty zo strúhaného a nasekaného zázvoru
Foto: Shutterstock

Po zázvore siahame hlavne v období chrípok a nachladnutí a pomáha tiež pri poruchách trávenia. Z rastliny sa využíva koreň, ktorý môžeme spracovať rôznymi spôsobmi.

Zázvorový likér

Určite ste už počuli o zázvorovici. Je to zázvorový likér, ktorý zahreje zvnútra, uľaví žalúdku a 1 lyžica denne účinkuje preventívne proti chrípke.

Potrebujeme

  • zázvor
  • med
  • citróny
  • vodku

Postup

Čerstvý zázvor ošúpeme a nastrúhame. Vložíme ho do väčšej sklenenej nádoby spolu s citrónovou šťavou a nakrájaným citrónom, medom a zalejeme vodkou. Uzavretú nádobu necháme v chlade lúhovať 3 – 7 dní. Čím dlhšie sa lúhuje, tým výraznejšia je jeho chuť. Po tomto období ho scedíme. Prelejeme do sklenených fliaš a odložíme na tmavé miesto.

Domáci zázvorový likér
Domáci zázvorový likér Foto: Andrea Párkányová

Zázvor v mede

Vynikajúcou alternatívou je zázvor naložený v mede spolu s citrónmi. Keďže neobsahuje alkohol, môžeme ho podávať aj deťom. Uľaví od kašľa a nádchy, pomôže pri boľavom hrdle a zápale priedušiek. Zároveň posilní imunitu v chrípkovom období. Odporúčame podávať kávovú lyžičku deťom, polievkovú lyžicu dospelým.

Postup

Dobre umytý, chemicky neošetrený citrón a ošúpaný zázvor nakrájame na kolieska. Vrstvíme ich v pohári spolu s medom. Vrstvy striedame, až kým je pohár plný. Uzavrieme a necháme v chladničke odležať 3 dni. Podávame po lyžičkách.

Zázvorová nátierka

Zaujímavú chuť má netradičná domáca nátierka so zázvorom. Ten jej pridáva jemne korenistú štipľavosť.

Potrebujeme

  • 2 l mlieka s obsahom tuku 3,5 %
  • 1 ČL soli
  • koreň zázvoru (cca 8 cm)
  • šťavu z jedného citróna

Postup

V hrnci ohrejeme mlieko na miernom stupni. Pridáme soľ a premiešame. Ošúpaný zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle. Keď mlieko dosiahne cca 80 °C, odstavíme ho z ohňa a pridáme doň nastrúhaný zázvor. Prekryjeme ho pokrievkou a necháme 10 až 15 minút odstáť. Po tejto dobe ho precedíme.

Zrazené mlieko na tvaroh
Foto: Andrea Párkányová

Pridáme citrónovú šťavu, ktorú sme predtým precedili cez sitko a zamiešame. Keď sa mlieko začne zrážať, sporák vypneme, hrniec prikryjeme a necháme 10 minút odstáť.

Do ďalšej misky si dáme sitko a gázu, cez ktorú precedíme tvaroh a necháme hodinu odstáť. Syrovú hmotu potom vyšľaháme mixérom a dáme do chladu. Pripravenú nátierku si natrieme na chlieb.

Netradičná domáca zázvorová nátierka
Domáca tvarohová nátierka so zázvorom Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku