S malinami všetko chutí výnimočne! Pripravte si tieto 3 rýchle letné recepty

  • 02.08.2024

Rýchly ovocný dezert plný tvarohu alebo voňavé osvieženie na horúce letné dni. Vychutnajte si maliny v troch jednoduchých receptoch.

Maliny pripravené na rýchle recepty
S malinami chutí všetko výnimočne. Foto: iStock

Čokoládový dezert s malinami

Budeme potrebovať

  • 200 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g horkej čokolády (môže byť aj na varenie)
  • 250 g jemného tvarohu
  • lístky čerstvej mäty

Postup

V menšom hrnci privedieme k varu maliny, vanilkový cukor a trochu vody. Varíme, kým sa maliny nezačnú rozpadávať. Odstavíme a ovocnú omáčku necháme vychladnúť.

Nad vodným kúpeľom rozpustíme nalámanú čokoládu, odstavíme a necháme ju trochu vychladnúť. Do čokolády primiešame studený tvaroh a dobre spolu vymiešame. Do dezertných pohárov potom striedavo vrstvíme čokoládový krém a malinovú omáčku.

Dezert uložíme do chladničky a necháme vychladiť aspoň hodinu. Pred podávaním môžeme vrch ozdobiť čerstvými malinami a lístkami čerstvej mäty.

Čokoládový dezert s malinami
Čokoládový dezert s malinami Foto: iStock

Náš tip

Ak sa chceme zbaviť zrniečok z malín, omáčku prepasírujeme cez husté sitko.

Malinová limonáda s citrónom

Budeme potrebovať

  • asi 2 hrste (200 g) čerstvých malín
  • 1 citrón
  • 1 – 2 lyžice trstinového cukru
  • niekoľko lístkov čerstvej mäty alebo medovky
  • 1,5 l sýtenej vody (sódy)
  • ľad

Postup

Maliny rozmixujeme spolu s 200 ml vody a cukrom v mixéri. Pridáme lístky mäty, šťavu z citróna, ľad a všetko dôkladne premiešame.

Nakoniec dolejeme vychladenou sýtenou vodou, ozdobíme lístkami mäty, prípadne čerstvými malinami a plátkami citróna.

Malinová limonáda s citrónom
Malinová limonáda s citrónom Foto: iStock

Náš tip

Limonádu môžeme urobiť aj z iného sezónneho ovocia, napríklad z čerstvých jahôd alebo čučoriedok.

Tvarohovo-malinový koláč bez múky

Budeme potrebovať

  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • 200 g malín
  • maslo na vymastenie formy
  • práškový cukor na posypanie

Postup

Vo väčšej miske spolu vyšľaháme tvaroh a cukor. K tvarohovej zmesi postupne, po jednom, zašľaháme celé vajíčka. Do pripraveného cesta opatrne primiešame maliny. Niekoľko malín si odložíme navrch.

Zapekaciu misku vymastíme maslom a vlejeme do nej cesto. Na vrch poukladáme zvyšné maliny a koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C, pečieme cca 35 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Výborne chutí ešte teplý, ale aj dobre vychladený.

Tvarohovo-malinový koláč bez múky
Tvarohovo-malinový koláč bez múky Foto: iStock

Náš tip

Do nákypu môžeme pridať ľubovoľné sezónne ovocie. S malinami však chutí výnimočne!

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!