Rýchly ovocný dezert plný tvarohu alebo voňavé osvieženie na horúce letné dni. Vychutnajte si maliny v troch jednoduchých receptoch.
Čokoládový dezert s malinami
Budeme potrebovať
- 200 g čerstvých alebo mrazených malín
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g horkej čokolády (môže byť aj na varenie)
- 250 g jemného tvarohu
- lístky čerstvej mäty
Postup
V menšom hrnci privedieme k varu maliny, vanilkový cukor a trochu vody. Varíme, kým sa maliny nezačnú rozpadávať. Odstavíme a ovocnú omáčku necháme vychladnúť.
Nad vodným kúpeľom rozpustíme nalámanú čokoládu, odstavíme a necháme ju trochu vychladnúť. Do čokolády primiešame studený tvaroh a dobre spolu vymiešame. Do dezertných pohárov potom striedavo vrstvíme čokoládový krém a malinovú omáčku.
Dezert uložíme do chladničky a necháme vychladiť aspoň hodinu. Pred podávaním môžeme vrch ozdobiť čerstvými malinami a lístkami čerstvej mäty.
Náš tip
Ak sa chceme zbaviť zrniečok z malín, omáčku prepasírujeme cez husté sitko.
Malinová limonáda s citrónom
Budeme potrebovať
- asi 2 hrste (200 g) čerstvých malín
- 1 citrón
- 1 – 2 lyžice trstinového cukru
- niekoľko lístkov čerstvej mäty alebo medovky
- 1,5 l sýtenej vody (sódy)
- ľad
Postup
Maliny rozmixujeme spolu s 200 ml vody a cukrom v mixéri. Pridáme lístky mäty, šťavu z citróna, ľad a všetko dôkladne premiešame.
Nakoniec dolejeme vychladenou sýtenou vodou, ozdobíme lístkami mäty, prípadne čerstvými malinami a plátkami citróna.
Náš tip
Limonádu môžeme urobiť aj z iného sezónneho ovocia, napríklad z čerstvých jahôd alebo čučoriedok.
Tvarohovo-malinový koláč bez múky
Budeme potrebovať
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 5 vajec
- 200 g malín
- maslo na vymastenie formy
- práškový cukor na posypanie
Postup
Vo väčšej miske spolu vyšľaháme tvaroh a cukor. K tvarohovej zmesi postupne, po jednom, zašľaháme celé vajíčka. Do pripraveného cesta opatrne primiešame maliny. Niekoľko malín si odložíme navrch.
Zapekaciu misku vymastíme maslom a vlejeme do nej cesto. Na vrch poukladáme zvyšné maliny a koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C, pečieme cca 35 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Výborne chutí ešte teplý, ale aj dobre vychladený.
Náš tip
Do nákypu môžeme pridať ľubovoľné sezónne ovocie. S malinami však chutí výnimočne!
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte. Poprosím Vás na červených malinách mám neskutočné množstvo tých veľkých…