S malinami všetko chutí výnimočne! Pripravte si tieto 3 rýchle letné recepty

Rýchly ovocný dezert plný tvarohu alebo voňavé osvieženie na horúce letné dni. Vychutnajte si maliny v troch jednoduchých receptoch.

Maliny pripravené na rýchle recepty
S malinami chutí všetko výnimočne. Foto: iStock

Čokoládový dezert s malinami

Budeme potrebovať

  • 200 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g horkej čokolády (môže byť aj na varenie)
  • 250 g jemného tvarohu
  • lístky čerstvej mäty

Postup

V menšom hrnci privedieme k varu maliny, vanilkový cukor a trochu vody. Varíme, kým sa maliny nezačnú rozpadávať. Odstavíme a ovocnú omáčku necháme vychladnúť.

Nad vodným kúpeľom rozpustíme nalámanú čokoládu, odstavíme a necháme ju trochu vychladnúť. Do čokolády primiešame studený tvaroh a dobre spolu vymiešame. Do dezertných pohárov potom striedavo vrstvíme čokoládový krém a malinovú omáčku.

Dezert uložíme do chladničky a necháme vychladiť aspoň hodinu. Pred podávaním môžeme vrch ozdobiť čerstvými malinami a lístkami čerstvej mäty.

Čokoládový dezert s malinami
Čokoládový dezert s malinami Foto: iStock

Náš tip

Ak sa chceme zbaviť zrniečok z malín, omáčku prepasírujeme cez husté sitko.

Malinová limonáda s citrónom

Budeme potrebovať

  • asi 2 hrste (200 g) čerstvých malín
  • 1 citrón
  • 1 – 2 lyžice trstinového cukru
  • niekoľko lístkov čerstvej mäty alebo medovky
  • 1,5 l sýtenej vody (sódy)
  • ľad

Postup

Maliny rozmixujeme spolu s 200 ml vody a cukrom v mixéri. Pridáme lístky mäty, šťavu z citróna, ľad a všetko dôkladne premiešame.

Nakoniec dolejeme vychladenou sýtenou vodou, ozdobíme lístkami mäty, prípadne čerstvými malinami a plátkami citróna.

Malinová limonáda s citrónom
Malinová limonáda s citrónom Foto: iStock

Náš tip

Limonádu môžeme urobiť aj z iného sezónneho ovocia, napríklad z čerstvých jahôd alebo čučoriedok.

Tvarohovo-malinový koláč bez múky

Budeme potrebovať

  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • 200 g malín
  • maslo na vymastenie formy
  • práškový cukor na posypanie

Postup

Vo väčšej miske spolu vyšľaháme tvaroh a cukor. K tvarohovej zmesi postupne, po jednom, zašľaháme celé vajíčka. Do pripraveného cesta opatrne primiešame maliny. Niekoľko malín si odložíme navrch.

Zapekaciu misku vymastíme maslom a vlejeme do nej cesto. Na vrch poukladáme zvyšné maliny a koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C, pečieme cca 35 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Výborne chutí ešte teplý, ale aj dobre vychladený.

Tvarohovo-malinový koláč bez múky
Tvarohovo-malinový koláč bez múky Foto: iStock

Náš tip

Do nákypu môžeme pridať ľubovoľné sezónne ovocie. S malinami však chutí výnimočne!

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku