Unavené telo alebo ťažká noc? Po tomto nápoji zo škrobu a sliviek sa vám uľaví

Fašiangy sú obdobím hodovania a zábavy, ktoré však často prinášajú aj nemiernosť v jedle a pití. Po chvíľach pôžitku tak neraz nastupujú menej príjemné chvíle, keď telo dosiahne svoje limity. Našťastie, príroda nám ponúka pomoc.

Nápoj Ume-Sho-Kuzu
Liečivý nápoj postaví na nohy a pomôže pri tráviacich ťažkostiach. Foto: Shutterstock

Predstavíme si jeden z užitočných „trikov“ z makrobiotiky, teda metodiky, ako sa liečiť potravinami. Nápoj Ume-Sho-Kuzu prináša úľavu a posilnenie pri telesnom oslabení, či už počas alebo po chorobe, pri zníženej vitalite alebo po nadmernom požití alkoholu. Zároveň účinne pomáha pri tráviacich ťažkostiach.

Ako si pripraviť Ume-Sho-Kuzu?

Recept na prípravu tohto liečivého nápoja je veľmi jednoduchý. Použijeme len tri zložky:

  • prášok KUZU, čo je škrob z koreňov viničovitej rastliny s veľkou energiou,
  • fermentovanú japonskú slivku UMEBOSHI,
  • pár kvapiek japonskej sójovej omáčky.

1. Na jednu šálku studenej vody použijeme 1 lyžicu kuzu prášku, ktorý rozmiešame, a varíme, až kým pôvodne biela tekutina nie je číra.

postup pripravy ume sho kuzu (3)
Kuzu prášok rozmiešame vo vode a varíme, až kým nie je tekutina číra. Foto: Zuzana Humlová

2. Potom znížime plameň, pridáme rozotretú slivku umeboshi a niekoľko kvapiek sójovej omáčky.

postup pripravy ume sho kuzu (4)
Pridáme umeboshi a niekoľko kvapiek sójovej omáčky. Foto: Zuzana Humlová

3. Nápoj povaríme ešte dve minúty, odstavíme a pomaly vypijeme medzi dvoma jedlami.

Hotový nápoj Ume-Sho-Kuzu
Hotový nápoj pomaly vypijeme medzi dvoma jedlami. Foto: Zuzana Humlová

Spomínané zložky liečivého nápoja kúpime v obchodoch so zdravou výživou, prípadne objednáme cez internet. Povieme si niečo o nich.

Čo je kuzu?

Kuzu je škrob z koreňa viničovitej rastliny, ktorá pôvodne rastie na kamenistých, drsných pôdach v Japonsku. Tento škrob sa už od nepamäti získaval náročným procesom – vymývaním koreňov v potokoch počas zimy, kedy má najvyšší obsah cenných látok.

Kuzu obsahuje flavonoidy, sacharidy, bielkoviny, vápnik, železo, fosfor a ďalšie minerály. Je vhodné pri tráviacich ťažkostiach a celkovo zlepšuje telesnú kondíciu. Tiež posilňuje imunitu, pomáha odbúravať stres a napomáha činnosti srdca a cievneho systému. Ocenia ho aj ľudia pracujúci pod tlakom.

Dokonca sa uvádza, že môže byť užitočné pri zbavovaní sa závislostí, látkových alebo nelátkových. Tiež stabilizuje krvný tlak a hladinu „zlého“ cholesterolu, posilňuje libido, znižuje horúčky a je vhodné aj pri problémoch s nechutenstvom.

Suroviny na prípravu nápoja Ume-Sho-Kuzu
Prášok kuzu, japonská sójová omáčka a fermentované slivky umeboshi Foto: Zuzana Humlová

Umeboshi, fermentované japonské slivky

Umeboshi, často označované ako fermentované slivky, sú v skutočnosti drobné marhule (Prunus mume), ktoré sa u nás zriedkavo pestujú ako okrasná rastlina. Na výrobu umeboshi, v preklade sušená slivka, sa zbierajú ešte nedozreté plody, kedy majú výrazne kyslú chuť a podľa ázijskej medicíny aj optimálne účinky na organizmus.

Proces ich výroby je náročný – plody sa zasypávajú soľou, pridáva sa bylina shiso, teda perila krovitá (Perilla frutescens), ktorá dodáva červené zafarbenie a priaznivé zdravotné účinky. Takto naložené sa  zaťažujú, aby pod veľkým tlakom pracovali a zreli. Celý proces môže trvať tri až sedem rokov. Na spodkoch výrobných nádob vzniká aj vedľajší produkt, tzv. ume ocot, ktorý má podobne pozitívne vlastnosti.

Umebošky pomáhajú pri prekyslení organizmu, upravujú trávenie vrátane pálenia záhy, zápchy a hnačiek, vyrovnávajú stavy „po opici“, znižujú teplotu a priaznivo vplývajú na srdce. Priaznivo pôsobia aj pri osteoporóze a regenerácii po ťažkom fyzickom vypätí. Tiež likvidujú nežiaduce mikróby a baktérie. Obsahujú obrovské množstvo vitamínu C a podporujú zdravú látkovú výmenu. Pozitívnych účinkov je ešte oveľa viac, preto stoja za pozornosť a zaradenie do jedálnička.

Fermentované nakladané japonské slivky Umeboshi
Na výrobu umeboshi sa zbierajú ešte nedozreté plody. Foto: Shutterstock

Sójová omáčka nie je len dochucovadlo

Tradičná sójová omáčka, akú poznáme z Japonska, nie je zďaleka len dochucovadlom jedál, ale aj významným pomocníkom pre naše zdravie. Jej história siaha až 3000 rokov do starej Číny. Vyrába sa fermentovaním sóje, pšenice a špecifického mikroorganizmu Aspergillus oryzae. Fermentáciou získava chuťové a aromatické vlastnosti a blahodarné účinky pre zdravie.

Je dôležité rozlišovať medzi tradičnou sójovou omáčkou a jej modernými napodobeninami. Kvalitná omáčka je slaná, preto je zdravšou alternatívou soli, pričom obohacuje pokrmy o komplexné chute a výživné hodnoty. Na dochucovanie sa odporúča použiť fľaštičku s rozprašovačom, aby sa omáčka dávkovala rovnomerne.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock, Zuzana Humlová

Diskusie na tému článku