V malej chrumkavej reďkovke sa skrýva množstvo vitamínov. Pripravte si z nej chutnú nátierku

Spolu s jarnou cibuľkou patrí reďkovka medzi prvú zeleninu, ktorú si zvyčajne na jar doprajeme. Jemná či pikantná, šťavnatá, v rôznych farbách, rôzneho tvaru a veľkosti, to všetko obsiahne táto nenápadná zelenina.

Zväzok červenej reďkovky na stole

Široká rozmanitosť reďkoviek dáva na výber aj tomu najnáročnejšiemu konzumentovi a zároveň vyzýva záhradkárov k experimentovaniu.

Elixír zdravia v malej buľve reďkovky

Reďkovka pochádza z východnej Ázie, v našich končinách sa rozšírila až v druhej polovici 18. storočia. Patrí medzi najstaršie pestované plodiny. Už starí Egypťania nedali dopustiť na liečebné účinky reďkovky. Robotníci sa vraj pri stavbe pyramíd posilňovali práve konzumáciou čiernych reďkoviek, využívajúc ich povzbudzujúce účinky.

Reďkovka pôsobí antibakteriálne a antimykoticky. Pomáha pri zápche a plynatosti, znižuje cholesterol a aktivizuje mozog. Obsahuje množstvo cenných minerálnych látok a vitamínov. Počet rôznych druhov reďkoviek je takmer nekonečný.

Reďkovka pokrájaná na kolieska na drevenej doske

Zásobáreň vody a vlákniny

Reďkovka obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku a zlepšuje činnosť čriev. Odstraňuje nadúvanie, zápchu i hnačku. Pomáha vylučovať toxíny a škodliviny z organizmu. Reďkovky sú nízkokalorické, sú preto obzvlášť vyhovujúce aj pri diéte či detoxe. Okrem vody obsahujú množstvo minerálnych látok, predovšetkým vápnik, draslík, fosfor, horčík, zinok a železo.

Napriek tomu, že je nesmierne zdravá, treba ju konzumovať s mierou. Konzumáciou vo veľkom množstve si môžete spôsobiť tráviace ťažkosti. Pri reďkovke zároveň platí, že ideálnym prípadom je, ak si ju vypestujeme sami alebo ju kúpime v bio kvalite, prípadne od poctivých malých pestovateľov. Reďkovky môžu byť totiž kontaminované dusičnanmi z hnojív.

Ľudová múdrosť hovorí, že reďkovka je ráno jed, na obed pokrm a večer liek.

Reďkovkové farby dúhy

Či už dávate prednosť tradičnej červenej reďkovke, alebo experimentujete s rôznymi farbami, každá jedna vám dodá výnimočné množstvo vitamínu C. Okrem vitamínu C obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, kyselinu listovú a éterické oleje. Práve éterické oleje v nej podporujú tvorbu žlče a urýchľujú trávenie. U nás najrozšírenejšia je červená guľatá reďkovka. Dopestovať si však môžete aj bielu, žltú, fialovú, čiernu, či dokonca zelenú.

Listy reďkovky nevyhadzujte! Môžete si ich pripraviť podobne ako ostatnú listovú zeleninu. Výborne chutia v čerstvom šaláte.

Reďkovky rôznych farieb

Čierna reďkovka vám pomôže dvojnásobne

Všetky zdravotné benefity reďkoviek sa u čiernej odrody zdvojnásobujú. Je prospešná najmä pre ľudí s poruchami činnosti pečene. Pomáha rozpúšťať žlčové kamene a detoxikuje organizmus. Čierne reďkovky majú, spomedzi všetkých, najväčší obsah zdraviu prospešných látok. Čierna reďkovka obsahuje vitamín C, E, B1, B2, B6, betakarotén, draslík, vápnik aj horčík. Zvyšuje imunitu, pomáha pri zahlienení a kašli. Šťava z čiernej reďkovky sa tradične využíva pri liečení žlčníkových kameňov. Nenechajte sa odradiť štipľavou chuťou a výraznou arómou.

Vedeli ste, že čierna reďkovka obsahuje síru a ďalšie minerálne látky a uplatňuje sa aj pri liečbe lupín a mastných vlasov?

Čierna reďkovka

Detoxikujte pomocou bielej reďkovky

Biela reďkovka patrí medzi najlahodnejšie druhy. Pre svoju jemnú, sladkastú chuť je veľmi obľúbená na priamu konzumáciu. Pozitívne ovplyvňuje trávenie a pomáha pri očiste organizmu. Má pozitívny vplyv na srdce, cievy, imunitu a najmä na tráviaci systém. Ak ste si dopriali ťažký či mastný obed, práve biela reďkovka vám pomôže k ľahšiemu žalúdku. Ako prevenciu si ju môžete nastrúhať ako prílohu k hlavnému jedlu.

Biela reďkovka

Recept na reďkovkovú nátierku

Budete potrebovať:

• 2 zväzky červených reďkoviek
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 cibuľu
• 2 lyžice olivového oleja
• biely jogurt alebo lučinu
• soľ, mleté čierne korenie, zelenú vňať

Nátierka z reďkovky

Postup prípravy:

Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme dosklovita. Pridáme pretlačený cesnak, nakrájanú reďkovku, ochutíme korením a soľou a dusíme 10 minút. Po vychladnutí primiešame jogurt alebo lučinu. Podávame s čerstvým chlebíkom, posypané pažítkou alebo inými dostupnými vňaťami.

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku