Spolu s jarnou cibuľkou patrí reďkovka medzi prvú zeleninu, ktorú si zvyčajne na jar doprajeme. Jemná či pikantná, šťavnatá, v rôznych farbách, rôzneho tvaru a veľkosti, to všetko obsiahne táto nenápadná zelenina.
Široká rozmanitosť reďkoviek dáva na výber aj tomu najnáročnejšiemu konzumentovi a zároveň vyzýva záhradkárov k experimentovaniu.
Elixír zdravia v malej buľve reďkovky
Reďkovka pochádza z východnej Ázie, v našich končinách sa rozšírila až v druhej polovici 18. storočia. Patrí medzi najstaršie pestované plodiny. Už starí Egypťania nedali dopustiť na liečebné účinky reďkovky. Robotníci sa vraj pri stavbe pyramíd posilňovali práve konzumáciou čiernych reďkoviek, využívajúc ich povzbudzujúce účinky.
Reďkovka pôsobí antibakteriálne a antimykoticky. Pomáha pri zápche a plynatosti, znižuje cholesterol a aktivizuje mozog. Obsahuje množstvo cenných minerálnych látok a vitamínov. Počet rôznych druhov reďkoviek je takmer nekonečný.
Zásobáreň vody a vlákniny
Reďkovka obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku a zlepšuje činnosť čriev. Odstraňuje nadúvanie, zápchu i hnačku. Pomáha vylučovať toxíny a škodliviny z organizmu. Reďkovky sú nízkokalorické, sú preto obzvlášť vyhovujúce aj pri diéte či detoxe. Okrem vody obsahujú množstvo minerálnych látok, predovšetkým vápnik, draslík, fosfor, horčík, zinok a železo.
Napriek tomu, že je nesmierne zdravá, treba ju konzumovať s mierou. Konzumáciou vo veľkom množstve si môžete spôsobiť tráviace ťažkosti. Pri reďkovke zároveň platí, že ideálnym prípadom je, ak si ju vypestujeme sami alebo ju kúpime v bio kvalite, prípadne od poctivých malých pestovateľov. Reďkovky môžu byť totiž kontaminované dusičnanmi z hnojív.
Ľudová múdrosť hovorí, že reďkovka je ráno jed, na obed pokrm a večer liek.
Reďkovkové farby dúhy
Či už dávate prednosť tradičnej červenej reďkovke, alebo experimentujete s rôznymi farbami, každá jedna vám dodá výnimočné množstvo vitamínu C. Okrem vitamínu C obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, kyselinu listovú a éterické oleje. Práve éterické oleje v nej podporujú tvorbu žlče a urýchľujú trávenie. U nás najrozšírenejšia je červená guľatá reďkovka. Dopestovať si však môžete aj bielu, žltú, fialovú, čiernu, či dokonca zelenú.
Listy reďkovky nevyhadzujte! Môžete si ich pripraviť podobne ako ostatnú listovú zeleninu. Výborne chutia v čerstvom šaláte.
Čierna reďkovka vám pomôže dvojnásobne
Všetky zdravotné benefity reďkoviek sa u čiernej odrody zdvojnásobujú. Je prospešná najmä pre ľudí s poruchami činnosti pečene. Pomáha rozpúšťať žlčové kamene a detoxikuje organizmus. Čierne reďkovky majú, spomedzi všetkých, najväčší obsah zdraviu prospešných látok. Čierna reďkovka obsahuje vitamín C, E, B1, B2, B6, betakarotén, draslík, vápnik aj horčík. Zvyšuje imunitu, pomáha pri zahlienení a kašli. Šťava z čiernej reďkovky sa tradične využíva pri liečení žlčníkových kameňov. Nenechajte sa odradiť štipľavou chuťou a výraznou arómou.
Vedeli ste, že čierna reďkovka obsahuje síru a ďalšie minerálne látky a uplatňuje sa aj pri liečbe lupín a mastných vlasov?
Detoxikujte pomocou bielej reďkovky
Biela reďkovka patrí medzi najlahodnejšie druhy. Pre svoju jemnú, sladkastú chuť je veľmi obľúbená na priamu konzumáciu. Pozitívne ovplyvňuje trávenie a pomáha pri očiste organizmu. Má pozitívny vplyv na srdce, cievy, imunitu a najmä na tráviaci systém. Ak ste si dopriali ťažký či mastný obed, práve biela reďkovka vám pomôže k ľahšiemu žalúdku. Ako prevenciu si ju môžete nastrúhať ako prílohu k hlavnému jedlu.
Recept na reďkovkovú nátierku
Budete potrebovať:
• 2 zväzky červených reďkoviek
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 cibuľu
• 2 lyžice olivového oleja
• biely jogurt alebo lučinu
• soľ, mleté čierne korenie, zelenú vňať
Postup prípravy:
Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme dosklovita. Pridáme pretlačený cesnak, nakrájanú reďkovku, ochutíme korením a soľou a dusíme 10 minút. Po vychladnutí primiešame jogurt alebo lučinu. Podávame s čerstvým chlebíkom, posypané pažítkou alebo inými dostupnými vňaťami.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Poradite overenu odrodu letnej redkovky? Taku co nebude v teple velmi vybiehat d…