Je tu zimné obdobie a s ním aj čas punčov, grogov a vareného vína. Čo takto si ho pripraviť trochu netradične vo forme želé?
Varené víno robieva hádam každý. Chutí a dobre zahreje. Čo by ste povedali na jeho konzumáciu menej tradičným spôsobom?
Vo forme želé si ho ľahko zabalíte aj na zimnú dovolenku alebo na chatu. Na prípravu nápoja vám potom postačí iba horúca voda. V porovnaní s klasickým nie je až tak silné, len o niečo sladšie. Stačí ho zriediť v správnom pomere podľa chuti.
Ako pripraviť želé z vareného vína
Na prípravu potrebujeme víno (nezáleží, či červené, ružové, alebo biele), najlepšie s ovocnou chuťou, a aromatické korenie. Na rozdiel od klasického vareného vína pridáme aj želírovací cukor, vďaka ktorému sa z neho stane rôsolovitá hmota.
Na 4 menšie poháre potrebujeme
- 0,5 l vína s ovocnou chuťou
- 500 g želírovacieho cukru
- 150 ml šťavy z pomaranča (cca 2 ks)
- 4 zvitky škorice
- 3 badiány
- 7 klinčekov
Postup
Víno so želírovacím cukrom dáme do hrnca a miešame až do rozpustenia. Medzitým si vylisujeme šťavu z pomarančov a prilejeme k základu. Pridáme koreniny a pomaly zahrievame až do bodu varu. Za stáleho miešania varíme prudko cca 7 minút.
Precedíme cez sitko a urobíme želírovaciu skúšku tak, že na porcelánový tanierik kvapneme trocha zmesi. Ak rýchlo stuhne a nesteká, je želé hotové. Ak nie, zmes ešte trocha povaríme. Hotové želé nalejeme do pohárov a zaviečkujeme. Na 5 minút ich postavíme hore dnom a opäť prevrátime. Necháme vychladnúť do druhého dňa. Dovtedy stuhne.
Pripravené želé stačí zaliať horúcou vodou. Budete mať z neho varené víno alebo môžete len tak ujedať lyžičkou. Hodí sa tiež k paštétam, pečenému mäsu, zverine, ale aj ako súčasť sladkých dezertov.
Tip
Ak ho dáte do pekných pohárikov, je vhodné ako darček.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Bol som na višniach a tak ako každý rok som urobil domácu griotku. A tie višne p…