Všetko, čo by ste mali vedieť, ak sa rozhodnete pestovať chilli

Vyznáte sa v chilli papričkách? Naučíme vás ich pestovať a poradíme, ktoré odrody sú tie najštipľavejšie.

Chilli papričky

Chilli papričky pochádzajú z Južnej Ameriky a rozlišujeme u nich niekoľko druhov. Najznámejším je paprika ročná (Capsicum anuum), kam patria rôzne bežne pestované odrody, napríklad Jalapeño či kajenská paprika Cayenne. Avšak najpálivejšie chilli dopestujeme z iných druhov.

Medzi evergreeny počítame odrody papriky čínskej (Capsicum chinense), ako sú Habenero, Trinidad Moruga Scorpion, Charapita. Papričky papriky kríčkovitej (Capsicum frutescens) sa spracúvajú do známej tabascovej omáčky. Výrazne ovocnú chuť a iba miernu pálivosť majú plody papriky bobuľnatej (Capsicum baccatum), známe aj pod názvom ají. Skutočným pokladom Inkov a pôvodných národov Peru a Bolívie, ktorí ju využívajú v kuchyni už cca 6 000 rokov, je paprika páperistá (Capsicum pubescens), nazývaná aj rocoto. Na rozdiel od ostatných druhov má chlpaté listy, fialové kvety, čierne semienka a s ostatnými sa voľne nekríži.

Farebné chilli papričky

Ktoré sú tie najpálivejšie?

Pálivosť paprík spôsobuje látka s názvom kapsaicín a „meria“ sa podľa Scovilleho stupnice. Počet Scovillových jednotiek pálivosti (z anglického Scoville heat units, SHU) zodpovedá množstvu prítomného kapsaicínu. Podľa Guinessovej knihy rekordov je od roku 2013 najpálivejšou papričkou sveta Carolina Reaper. V roku 2017 obhájila svoje oficiálne prvenstvo, a to s priemernou pálivosťou 1 641 183 SHU. Úplne dozreté plody pritom dosahujú pálivosť až 2 200 000 SHU.

Poradie na ďalších miestach je neoficiálne. Webové stránky venované tejto problematike, napríklad www.pepperhead.com či www.chilipeppermadness.com uvádzajú na druhom mieste Trinidad Moruga Scorpion (2 009 231 SHU) a na treťom 7 Pot douglah (1 853 936 SHU).

Avšak na prvenstvo ašpirujú zatiaľ neuznaný kandidát Pepper X (3 180 000 SHU), ktorý vyšľachtil Ed Currie, otec spomínanej Caroliny reaper, ďalej Dragon´s breath (2 480 000 SHU) alebo Chocolate Bhutlah (okolo 2 000 000 SHU). V prvej desiatke sa bez udania poradia okrem už spomenutých odrôd vyskytujú: 7 Pot Primo, Trinidad Scorpion Butch Taylor, Dorset Naga, Naga Viper, Komodo Dragon, Naga Morich a Bhut Jolokia.

Carolina Reaper

Rôzne termíny výsevu chilli

Prednosťou pestovania zo semien je, že cez internet si môžeme zakúpiť aj raritné odrody. Mali by sme si však vopred premyslieť, ako chceme plody používať. Na spracúvanie do omáčok uprednostníme odrody s väčšími plodmi a veľkým výnosom. Otázkou pri výbere je i to, aká pálivosť je pre nás znesiteľná. Extrémne pikantné chilli papričky totiž môžu nepríjemne prekvapiť a nakoniec nebudeme vedieť čo s nimi. Semienka kupujeme v dostatočnom predstihu, v októbri, novembri, neskôr môžu byť už vypredané.

Na predpestovanie sadeníc používame rašelinové tablety alebo kvetináč s výsevným substrátom. Semienka položíme na povrch pôdy a zasypeme ich 2 až 3 mm substrátu. Čas vysievania je pri jednotlivých druhoch odlišný. Papriku páperistú a bobuľnatú vysievame už koncom decembra alebo začiatkom januára, čínsku vo februári. Pri neskorších výsevoch sa môže stať, že rastliny sa dostatočne nerozvinú a nestihnú dozrieť. Ostatné druhy vysievame od polovice februára, najneskôr v marci.

Mladá rastlinka chilli papričky

Starostlivosť o priesady

Ideálna teplota na klíčenie chilli semienok je okolo 27 – 29 °C. Mladé rastliny vzchádzajú počas 1 až 4 týždňov. Pri divokých odrodách chilli (napríklad Capsicum galapagoense) to môže trvať aj dlhšie.

Potom, čo semienka vyklíčia, je potrebné ich v mesiacoch január až marec prisvecovať umelým svetlom ráno aj večer, aby mali cca 14 hodín svetla denne. Ako zdroj osvetlenia môžeme použiť napríklad žiarivkové trubice BIO Vital (18W/958), ktorých umelé svetlo svojím spektrálnym zložením zodpovedá prirodzenému slnečnému svetlu. Rastliny sa potom nebudú vyťahovať a budú dostatočne silné pre budúcu úrodu. Optimálna teplota pre ich ďalší rast je okolo 20 °C.

Priesada chilli

Polievame, ale neprelievame

Počas pestovania priesad dávame pozor, aby sme rastliny nepreliali, pretože substrát býva navrchu kvetináča zvyčajne preschnutý, no hlbšie je vlhký. Chilli papričky znesú skôr krátke preschnutie ako preliatie. Krátke preschnutie ich môže naopak povzbudiť ku kvitnutiu. Intenzita zálievky závisí od expozície okien a teploty v miestnosti, môže to byť napríklad raz za tri dni. Najvhodnejšia je juhozápadná expozícia, kde je slnko väčšinu dňa.

Kým sadenice presadíme do pôdy alebo kvetináča, uplynie niekoľko mesiacov a musíme rátať s tým, že živiny obsiahnuté vo výsevnom substráte sa po čase vyčerpajú. V poslednej fáze pestovania priesad hnojíme raz do týždňa kvapalným bio hnojivom na podporu tvorby zelenej hmoty a kvitnutia. Niektorí pestovatelia odstraňujú prvé kvety, aby podporili rast. Nie je to však nevyhnutné.

Do konca mája rastliny minimálne aspoň raz presadíme do väčšieho kvetináča, aby sa dobre zakorenili. Použijeme záhradnícky substrát.

Pri pestovaní C. baccatum a C. pubescens majú niektoré kultivary (napríklad Ají Star Fish, Ají Amarillo) už v máji výšku okolo 1 m, preto si vopred rozvrhneme priestor, inak budeme mať v dome menší „prales“.

Chilli papričky v kvetináči

Výsadba chilli

Chilli papričky obľubujú vzdušnú, dobre priepustnú humóznu pôdu. Do pôdy preto zapracujeme kvalitný kompost. Vysádzame koncom mája alebo začiatkom júna, keď už nehrozí prízemný mráz a teplota cez noc neklesá pod 10 °C.

Pred samotnou výsadbou sadenice počas niekoľkých dní postupne otužujeme a privykáme na slnko, pri výsadbe do fóliovníka či skleníka ich môžeme prikryť bielou netkanou textíliou. Zabránime tak spáleniu listov.

Výsadba priesad chilli

Pestovanie v nádobách

Chilli papričky sú vhodné aj na pestovanie v nádobách. Použijeme nádoby s objemom 10 – 30 l, v závislosti od druhu, napríklad na pestovanie rocot alebo 3-metrových kultivarov ají budeme potrebovať 30-litrový kontajner. Veľkosť kvetináča priamo ovplyvní aj veľkosť vypestovanej rastliny a množstvo plodov. Vysoké rastliny priväzujeme k bambusovej tyči. Na pestovanie v byte či na balkóne, kde sme limitovaní priestorom, vyberieme vhodné kultivary a tvar kvetináča prispôsobíme napríklad veľkosti okenného parapetu.

Substrát pripravíme tak, že zmiešame záhradnícky substrát s dobre vyzretým kompostom (30 %) a perlitom (15 %), čo zabezpečí jeho dobrú priepustnosť.
Malou nevýhodou pestovania v kvetináčoch je nutná pravidelná zálievka, počas horúcich letných dní niekedy aj dvakrát za deň. Aby sme zabránili odparovaniu vody, môžeme povrch zamulčovať. Prednosťou pestovania v nádobách je, že rastliny môžeme prezimovať (pri teplote 10 – 15 °C), chilli papričky totiž patria medzi trvalky. Ak sa tak rozhodneme, presťahujeme ich do tepla v polovici septembra, keď nočné teploty klesajú na 10 °C.

Pri pestovaní v byte rastliny opeľujeme malým a jemným štetcom.

Chilli papričky v kvetináči

Ide to aj bez chémie

Na podporu kvitnutia začneme papriky niekoľko dní po výsadbe hnojiť kvapalnými bio hnojivami vyrobenými z guána (trus vtákov) alebo zo slepačincov. Paprika páperistá je pomerne citlivá na použitie chemických hnojív.

Najbežnejšími škodcami chilli papričiek sú strapky, roztoče, vošky a molice. Na ich potlačenie aplikujeme biologické postreky. Dobrou prevenciou hubových chorôb je nepestovať chilli papričky stále na tej istej ploche, vhodné je striedanie plodín.

Chilli v záhrade

Skúsenosti pestovateľa

Hoci paprika ročná vyžaduje veľmi teplé a slnečné stanovište, viete, že to neplatí pre všetky jej príbuzné?

  • Z najznámejších druhov chilli vyžaduje celodenné slnko a veľa tepla predovšetkým paprika čínska. Jej pestovaním v skleníku či fóliovníku získame väčšie rastliny a vyššiu úrodu, navyše, počas júna sú sadenice lepšie chránené pred nižšími nočnými teplotami.
  • Naopak, na pestovanie ‚Ají Amarillo‘, najobľúbenejšej papriky bobuľnatej v Peru, je optimálna teplota 25 °C. Pri teplotách nad 28 °C vznikajú problémy s tvorbou plodov, preto sa nehodí na pestovanie v skleníku alebo vo fóliovníku, kde teploty počas leta dlhodobo prekračujú 30 °C. Pestované vonku relatívne dobre tolerujú aj vysoké teploty, rastliny však nemajú taký mohutný vzrast a veľké výnosy ako v ideálnych podmienkach.
  • Pri pestovaní rocot, ktorých domovinou sú vyššie položené oblasti Ánd, je vhodný čiastočný tieň, najmä v popoludňajších hodinách. Môžeme ich pestovať napríklad pod korunou väčšieho stromu, kde rastlina bude mať dostatok slnka ráno a večer, ale tieň cez obed. Optimálna teplota na pestovanie je takisto 25 °C. Rocota sa odvďačí na jeseň, keď ostatné druhy chilli papričiek veľmi zle reagujú na ochladenie. Ešte v októbri sa môžeme tešiť na dozrievajúce šťavnaté plody.
  • Plody sa zbierajú postupne od polovice augusta až do októbra. Aj po vyfarbení ich necháme na rastline ďalej dozrievať, aby sme dosiahli očakávanú štipľavosť.

Druhy chilli

1. Paprika ročná ‚Cayenne‘

Paprika Cayenne

Kajenská paprika je u nás známa najmä ako kajenské korenie. Jej pálivosť je mierna, okolo 30 000 SHU. Je ideálna na sušenie a následné mletie.
Termín výsevu: III
Veľkosť plodu: 10 – 15 cm

2. Paprika ročná ‚Jalapeño‘

Paprika Jalapeno

Jedna z najznámejších chilli papričiek pochádza z Mexika. Pálivosť má okolo 5 000 SHU. Je vynikajúca sušená a následne zaúdená. Takto spracovaná sa hodí do akejkoľvek grilovacej marinády.
Termín výsevu: III
Veľkosť plodu: 5 – 8 cm

3. Paprika čínska ‚Habanero‘

Paprika Habanero

Najchutnejšie „habanerá“ sú žlté a najpálivejšie čokoládové (350 000 SHU). Habanerám sú podobné papričky ‚Scotch Bonnet‘ z Jamajky. Osvedčené sú do takzvanej jerk marinády na grilovanie.
Termín výsevu: II
Veľkosť plodu: 3 – 5 cm

4. Paprika čínska ‚Ají Charapita‘

Chilli Ají Charapita

Divoký druh chilli z amazonského pralesa má 100 000 SHU. Papričky majú jemnú citrusovú príchuť, hodia sa do salsy s mangom alebo naložené do sladko-kyslého nálevu.
Termín výsevu: II
Veľkosť plodu: 1 – 2 cm

5. Paprika čínska ‚Trinidad Moruga Scorpion‘

Moruga Scorpion

Túto odrodu pestujeme vo fóliovníku, postačí nám aj jedna rastlina. Môžeme ňou ochutiť čučoriedkový džem alebo z nej vyrábame fermentovanú chilli pastu (yuzukoshō).
Termín výsevu: II
Veľkosť plodu: 4 – 5 cm

Rýchly návod na prípravu Yuzukosho:
80 % váhy zmesi tvorí najemno nakrájana žltá Moruga Scorpion (alebo iná obľúbená chilli paprička s ovocnou chuťou), 20 % nastrúhaná kôra z limetky či citrónov (v bio kvalite) a na záver si vypočítame množstvo soli, čo je 10 % z celkovej váhy zmesi. Dáme do chladničky na týždeň fermentovať a potom pastu môžeme mesiac skladovať v chladničke. Použijeme ho napr. do tradičnej miso polievky.

6. Paprika čínska ‚Carolina Reaper‘

Carolina Reaper

Najpálivejšia chilli paprička prekvapí všetkých, ktorí obľubujú obzvlášť pikantné chute. Do guláša je síce extrémne pálivá, ale môžeme z nej uvariť dip, ktorý si vychutnáme s tortillami.
Termín výsevu: II
Veľkosť plodu: 3 – 6 cm

7. Paprika páperistá tzv. rocoto

Paprika páperistá, rocoto

Chilli paprička pre pestovateľov, ktorí majú radi nové výzvy. Môžeme si z nej pripraviť chutnú salsu alebo z dozretých plodov uvariť pálivý kečup s bylinkami. Táto paprička má šťavnaté plody.
Termín výsevu: XII-I
Veľkosť plodu: 3 – 6 cm

8. Paprika bobuľnatá ‚Ají amarillo‘

Paprika bobuľnatá, Ají amarillo

Výborná voľba pre tých, ktorí obľubujú iba miernu pálivosť (30 000 SHU) a majú radi ovocnú chuť. Zomletú a usušenú si ju rozmiešame v mede. Zaujímavé odrody sú i ‚Star Fish‘ alebo ‚Lemon Drop‘.
Termín výsevu: XII – I
Veľkosť plodu: 10 cm

9. Paprika kríčkovitá

Paprika kríčkovitá

Na domácu fermentovanú tabascovú omáčku potrebujeme len tabasco papričky, soľ, biely vínny ocot a dubové čipsy, ktoré do zmesi vylúhujú zaujímavý chuťový odtieň.
Termín výsevu: III
Veľkosť plodu: 4 cm

Text: Mgr. art. Jozef Rácik
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku