Vypestujte si mikrobylinky - sú zdrojom vitamínov počas zimných dní

Mikrobylinky sú naklíčené rastliny vysoké asi 7 – 10 cm plné antioxidantov, vitamínov, minerálov a živín. Využíva ich aj moderná gastronómia. Sú súčasťou príloh, chutných šalátov a používajú sa aj na dekorovanie jedál.

Vypestujte si mikrobylinky - sú zdrojom vitamínov počas zimných dní

Skvelé je, že si ich pomerne jednoducho môžeme dopestovať i v domácich podmienkach. Zvlášť teraz počas dlhých zimných mesiacov tak dodáme nášmu telu potrebné čerstvé vitamíny. Stačí málo, len semená vhodných rastlín, misky, vata a čistá voda. A, samozrejme, trocha času. Naklíčené výhonky konzumujeme aj s korienkami za 4 – 5 dní od výsevu.

Pripomína vám to prípravu klíčkov? Nemýlite sa. Ak ich skonzumujete ešte v klíčiacom stave, sú to klíčky. Ak ich necháte podrásť až do prvých lístkov a niekoľkých centimetrov, hovorí sa im mikrobylinky. Porasty mikrobyliniek si môžeme priebežne zakladať počas celej zimy.

Vypestujte si mikrobylinky - sú zdrojom vitamínov počas zimných dní

Výber druhov

Týmto spôsobom môžeme pestovať viaceré druhy bežne dostupných rastlín, okrem tradičnej žeruchy aj roketu, reďkovku, ľan, pohánku, chia semená, horčicu, brokolicu, šošovicu, hrach, kapucínku, senovku, šalát, cviklu alebo aj cesnak. Dôležité je použiť len semená, ktoré neboli chemicky ošetrené, čo si pri ich kúpe vždy overíme.


Dostať dokonca špeciálnu zmes určenú na nakličovanie. Použiť sa dajú aj semená určené na kuchynské spracovanie, napríklad strukoviny. Ďalšou možnosťou je kúpa semienok v malom od biopestovateľov.

Vypestujte si mikrobylinky - sú zdrojom vitamínov počas zimných dní

Dva jednoduché spôsoby, ako doma pestovať klíčky a mikrobylinky

1. NALIATIE VODY

Voda v miske

Do špeciálnej nakličovacej misky nalejeme čistú vodu pod jej okraj. Do misky položíme sitko.

2. NASYPANIE SEMIEN

Semienka na sitku

Na sitko nasypeme semená – jeden druh – tak, aby boli v kontakte s vodou, ale nie ponorené.

3. HUSTOTA

Výsev na mikrobylinky

Semená vysievame hustejšie ako do záhona. Pozor, príliš hustý výsev podporuje rozvoj plesní.

4. RUKOLA

Mladá rukola

Vyrastenú rukolu pred konzumáciou poriadne prepláchneme vodou. Vždy vezmeme toľko, koľko spotrebujeme.

5. NA VATU

Vata v miske

Využiť môžeme aj ďalší jednoduchý spôsob. Do misky najskôr vložíme čistú vatu.

6. ZVLHČENIE

Vlhčenie vaty

Pomocou rozprašovača vatu v miske dôkladne navlhčíme. Takto ju pripravíme na výsev.

7. VÝSEV

Výsev na vatu

Na vlhkú vatu následne vysejeme, nie príliš husto, osivo žeruchy alebo rokety. Semená na vatu dobre priľnú.

8. ŽERUCHA

Žerucha

Rastlinky aj s korienkami vyberieme z vaty, a pred konzumáciou poriadne opláchenme vodou.

Viete, že…

… v špecializovaných predajniach s domácimi potrebami sa dnes dajú zakúpiť aj špeciálne misky na nakličovanie rastlín? Sú dizajnovo zaujímavé, ľahko sa umývajú a poskytujú dostatok miesta aj pre väčšie množstvo mikrobyliniek. Niektoré sa predávajú aj s vhodnými semienkami. Sú veľmi praktické, stačí len zabezpečiť dostatok vody v miske, ktorá sa má dotýkať semienok. Ak si zakúpime dve či tri takéto misky, môžeme pestovať priebežne aj viac druhov mikrobyliniek.

 

 

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Daniel Košťál, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie