Čo sa týka úrody, koniec augusta a september sú najhojnejšie a najfarebnejšie mesiace bohaté na zdravé suroviny.
Nielen kvety vnášajú do záhrady farby, ale aj dozrievajúce ovocie a zelenina. K letnej červenej paradajok sa pridávajú žlté a oranžové odtiene paprík, fialová baklažánov či oranžová mrkiev. Ako sa leto prelamuje do jesene, viditeľnými sa stávajú aj tekvice v rozmanitých odtieňoch. Vyfarbujú sa aj plody dozrievajúce v sadoch, jablká, hrušky či voňavé duly. Ponúkame tipy na zber a spracovanie niektorých druhov zeleniny a ovocia.
Mrkva
Odrody mrkvy s malými koreňmi dopestujeme oveľa rýchlejšie ako klasickú dlhú mrkvu. Hodia sa aj v prípade, keď máme k dispozícii iba malú plochu. Zberať môžeme neraz už po 6 až 8 týždňoch. Keď si výsev rozložíme v čase, čerstvú zásobu budeme mať prakticky po celú sezónu.
Príkladom sú odrody s guľovitým koreňom ‘Paris Market’, ‘Aron F1’ či ‘Rondo’. Prednosťou malých odrôd je aj jemnejšia vňať, ktorú vieme rovnako využiť v kuchyni.
Spôsoby využitia
Vytiahnutú karotku je najlepšie konzumovať v čerstvom stave, vtedy má najviac vitamínov a iných prospešných látok. Začiatkom jesene má zvyčajne aj najvyšší podiel cukrov a je príjemne sladká.
Korene stačí umyť (môžeme si na to vyhradiť malú mäkkú kefku), prípadne zľahka oškrabať. Pokrájané alebo v celku ich surové namáčame do humusu alebo do domácej majonézy ochutenej citrónovou šťavou a kôprom. Mladé mrkvičky sa dajú nakladať, mraziť, alebo ich podusíme na masle so zeleninovým vývarom, šafranom, medom a bobkovými listami a podávame ako ľahkú večeru s bagetou.
Tekvice
Stredne veľké tekvice s pevnou dužinou, odrody typu hokkaido, ako sú ‘Red Kuri’, ‘Uchiki Kuri’, alebo typu Kabocha či sivastá ‘Blue Ballet’, sú sladkasté a chuťovo atraktívne. Ľahko sa pestujú, podľa niektorých sa im v záhradke v porovnaní s maslovými odrodami darí lepšie. Veľmi dobre sa aj skladujú.
Spôsoby využitia
Z týchto odrôd tekvíc sa dá pripraviť výborné kimči, k nastrúhanej dužine sa pridajú nakrájané cibuľky, nasekané čili a zmes sa nechá fermentovať.
Rýchlejší spôsob, ako tekvice ochutnať, je použiť plátky surovej tekvice do šalátu z korenistých jesenných listov, ako je rukola, do ktorého pridáme divoké černice, vlašské orechy, pokrájaný syr feta a dresing vyrobený z balzamikového octu. Výborné sú aj tekvice nakrájané na mesiačiky (po rozkrojení odstránime dužinu so semenami) a upečené v rúre. Dajú sa jesť len tak alebo sa posolia, dá sa na ne kúsok masla a posypú sa muškátovým orieškom a strúhaný parmezán.
Paradajky
Cherry odrody, ako sú ‘Tiny Tim’, ‘Tumbling Tom’ a ‘Honeycomb’ sú vhodné nielen tam, kde je málo miesta a pomerne rýchlo dozrievajú. Najlepšiu chuť majú paradajky dobre dozreté priamo na rastline.
Spôsoby použitia
Paradajkové šaláty milujeme azda všetci. Môžeme si ho napríklad pripraviť tak, že rozpolíme cherry paradajky a zmiešame s morskou soľou, postrúhaným strúčikom cesnaku, čerstvými bylinkami, napríklad alojziou citrónovou (Aloysia citriodora), a nadrobno posekanými čerstvými bobkovými listami. Poriadne premiešame, aby sa uvoľnili všetky chute. Priložíme plátky mozzarelly a opražené kúsky chleba.
Netradičným receptom je podusenie cherry paradajok na masle s cesnakom a čerstvými čili papričkami, ktoré podávame s rybou.
Čili
Čili paprík existuje neskutočne veľa druhov a odrôd. Mnohé z nich sa v krajinách pôvodu, ale aj u nás používajú na výrobu rôznych druhov čili omáčok.
Zaujímavou je odroda ‘Lemon Drop’ s jemnou príchuťou citróna pôvodom z Peru, ktorá je veľmi pikantná. K stredne štipľavým sa radia papričky zo známej skupiny Jalapeño či odroda ‘Hungarian Hot Wax’. Vizuálne atraktívna je napríklad ‘Chinense Multicolor’, pretože na jednej rastline sa farba plodov mení od svetlozelenej cez oranžovú a červenú až po fialovú.
Spôsoby využitia
Málo známe je kvasenie čili papričiek nakrájaných na pásiky v slanom náleve. Dajú sa používať na dochucovanie jedál, prípadne ich aj s nálevom rozmixujeme a získame výbornú pikantnú omáčku.
Čili papričky sa dajú sušiť navlečené pomocou ihly na niť. Malé kusy sa usušia už za cca týždeň, väčšie potrebujú asi dva. Rýchlejšie ich usušíme tak, že ich nasekáme, uložíme na plech na papier na pečenie a vložíme do rúry na 50 °C na cca 30 – 60 minút. Mierne pikantné surové čili môžeme aj ugrilovať, následne pokvapkať limetkovou šťavou, posypať morskou soľou a konzumovať s dobrou bagetou a vychladeným bielym vínom.
Jablká
Skôr než zimné jablká definitívne pozberáme, používame v septembri v kuchyni kusy, ktoré zhodil vietor, prípadne odstrihneme tie najväčšie zo stromu. Ostatné necháme dozrieť. Na skladovanie sú vhodné iba nepoškodené a dobre vyzreté plody. Vhodná je pivnica s teplotami tesne nad 0 °C.
Spôsoby využitia
Netradičným spôsobom je fermentovanie vodorovne nakrájaných plátkov v slanom náleve s čerstvým tymianom a kúskami nalámanej škorice alebo podrveného kardamómu. Ich konzumácia s mäkkým kozím syrom a domácim chlebom je gurmánskym zážitkom.
Olúpané a rozpolené jabĺčka môžeme piecť v rúre na kúsku masla, pokvapkané jablkovou brandy na 160 °C cca 30 – 45 minút. Pred podávaním na ne na tanieri kvapneme med a grécky jogurt. Plátky olúpaných jabĺčok sa dajú uskladniť v mrazničke a príležitostne používať do smoothies či kokteilov. Aj olúpaná šupka sa dá sušiť. Vysušenú ju pomelieme v kávovom mlynčeku. Jablkovým práškom posýpame dezerty, pridávame do koláčov a zákuskov, zvýrazníme tak jabĺčkovú chuť.
Maliny
Neskorá odroda malín ‘Autumn Bliss’ plodí bohato a pri dozretí vyniká sladkosťou. Dá sa z nej pripraviť výborný džem, najmä ak plody pozbierame na sklonku horúceho dňa, keď sa celé hodiny „kúpali“ v teplých slnečných lúčoch. Veľmi chutnou je aj žltá odroda ‘Fallgold’, ktorá svojou sladkosťou takisto vyhráva nad letnými odrodami.
Spôsoby využitia
Možnosťou, ako skvelo využiť chuť a vôňu jesenných malín, je džem, napríklad trochu netradičný, kvasený v mede. Zriedený ovocný med je následne výborným sirupom na palacinky, dezerty, kokteily a do šalátových dressingov.
Plody sa dajú použiť aj na výrobu malinového octu, do pohára sa vložia zrelé maliny spolu s lyžicou medu a zalejú sa jablčným octom. Týždeň až dva necháme lúhovať, precedíme a používame ako zálievku na šaláty. Veľmi dobre ním ochutíme napríklad divinu s pečenou repou. Malinový ocot prelejeme do fliaš a používame ako dressing do šalátov alebo na výrobu osviežujúcich letných drinkov. Stačí ho zmiešať s perlivou vodou, ľadom a čerstvými bylinkami, napríklad s citrónovým železníkom.
Bylinky a jedlé kvety
Koniec leta je vhodným obdobím aj na zber byliniek, najmä keď sme ich predtým v lete zrezali a ony vyhnali nové čerstvé a zdravé výhonky. Potešia aj posledné kvety levandúľ, ananásovej šalvie a ruží.
Bylinky sušíme pri izbovej teplote v tenkých vrstvách na plechoch alebo na plátenných sieťach určených na sušenie, prípadne z nich uviažeme malé kytičky a zavesíme dole hlavou. Pripravíme si tak zásoby byliniek vhodných do čajov a jedál, ktoré oceníme najmä počas chladného jesenného a zimného obdobia.
Spôsoby využitia
Okrem sušenia využívame čerstvé bylinky aj na ochutenie domácich pokrmov. Jemne posekaný citrónový železník je výborný do jedál z mäkkýšov, ako sú homár, krab či mušle. Na drevité stonky tejto rastliny môžeme ponapichovať rôzne kúsky zeleniny a následne ugrilovať ako špíz.
Kórejská mäta výborne ochutí sorbet vyrobený rozšľahaním zmrazených kúskov jablka s trochou medu. Posledné lupienky ruží môžeme použiť na prípravu panna cotty, v ktorej ich necháme vylúhovať, a nakoniec ju posypeme malinami. Z kvietkov šalvie pripravíme občerstvujúci čaj.
Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Ahoj, ako spracovavate figy? Daju sa nejak uskladnit? Ak ich susite tak vydrzia?…