Jednou z prvých zelenín, ktoré vysievame, je paprika na predpestovanie sadeníc. Na priamu konzumáciu sú u nás obľúbené predovšetkým smotanové a svetlozelené kónické papriky a červené kapie. Na našich záhradkách sa však už dlhšie objavujú vo fóliovníkoch aj kvadratické papriky. Poďme si niektoré odrody predstaviť.
Svetlozelené papriky
Svetlozelená paprika GOLDUS F1. Tento raný hybrid je vhodný na intenzívne poľné pestovanie aj na pestovanie vo fóliovníkoch a v skleníkoch. Hrubostenné plody sú ihlanovitého tvaru a zberáme ich predovšetkým v technickej zrelosti, keď sú svetlozelené. V botanickej zrelosti majú farbu žltú. Plody sú vhodné na strednodobé skladovanie. Medzi prednosti tejto odrody patrí tolerancia k chladu, k vysokým teplotám aj k bakteriózam a práve vďaka tomu ponúka vyrovnané zbery až do prvých mrazov.
Ďalšou svetlozelenou paprikou je SLOVANUS F1, ktorá poskytuje po celé obdobie vegetácie veľmi vysokú násadu ihlanovitých plodov. Rastliny sú vyššie, v priaznivých podmienkach až vysoké. Mladé plody majú svetlozelenú farbu, ktorú v plnej technickej zrelosti zmenia na smotanovú so zelenkavým nádychom. Plody sú kratšie, hrubostenné.
Novinka: žltá kvadratická paprika
Na jar 2024 je novinkou žltá kvadratická paprika SMILE F1. Tento skorý až poloskorý hybrid papriky stredného až vyššieho vzrastu je určený na pestovanie v skleníkoch a vo fóliovníkoch. Plody sú veľké hrubostenné kvádre, v technickej zrelosti smotanovobiele, v botanickej žlté. Sú vhodné na priamy konzum aj konzervovanie, predovšetkým v technickej zrelosti.
Do botanickej zrelosti vyzrievajú dlhšie, od citrónovožltej cez svetložltú až po oranžovožltú farbu. Plody sú veľmi šťavnaté, majú vysoký obsah vitamínu C. Odroda pri starostlivej agrotechnike a výžive vyniká vysokým výnosom. V teplejších oblastiach južnej Moravy a južného Slovenska je možné ju pestovať aj na poli.
Skorá kapia
A ak zmeníme pri výbere paprík (nielen) farbu, môžeme skúsiť pestovať kapiu.
Pravá kapia je paprika v botanickej zrelosti červená, s plochým plodom a pevnou stenou, vhodná na nakladanie, konzerváciu a sterilizáciu. Pevný struk je možno úplne malým hendikepom pri konzumácii začerstva, oceníte ho však pri konzervovaní – výsledný produkt nezmäkne ani po roku skladovania.
RAFAELUS F1 je veľmi skorá hybridná kapia. Ide o veľmi ranú kapiu so širším ihlanovitým plodom, v technickej zrelosti majú plody farbu zelenú, v botanickej tmavočervenú. Plody majú 2 – 3 komory, šírka steny je 6 mm. RAFAELUS F1 je primárne určený na zber plodov v botanickej červenej zrelosti.
Pevné plody dobre znášajú transport aj krátkodobé skladovanie. Sú vhodné na priamu konzumáciu aj na odjadrovanie papriky a následnú sterilizáciu. RAFAELUS F1 sa vyznačuje vysokým výnosom a odolnosťou proti pôdnym hubovým chorobám i bakteriózam. Odporúčame pestovanie vonku a vo fóliovníkoch. Na pestovanie v skleníku ju neodporúčame.
Oranžová baby paprika
Oranžová paprika HAMÍK® je len jedna, žiadna napodobenina sa jej chuťou nevyrovná. Je „vlajkovou loďou“ kolekcie PRE MLSNÉ JAZÝČKY. HAMÍK® je „baby paprička“, ktorá sa vymyká všetkým pokusom o „zaškatuľkovanie“. Menšie oválne plody s guľatou špičkou zrejú zo zelenej farby do farby jasnooranžovej. Silná a kompaktná rastlina ich nesie veľké množstvo.
Čím však HAMÍK® skutočne vybočuje z radu a čím je výnimočný, to je jeho sladko ovocná chuť. Šťavnatá stena plodu má skutočne až neuveriteľne sladkú, ale príjemnú chuť. Jej výnimočnosť už „objavilo“ aj množstvo záhradkárov a záhradníkov v Anglicku i USA. Plody sú prakticky bez semien, v plode ich nájdete iba zopár.
Odroda je vhodná do skleníkov aj fóliových krytov, v najteplejších oblastiach a na chránených stanovištiach aj do voľnej pôdy. Kompaktným rastom sa výborne osvedčila na pestovanie v kvetináčoch a nádobách, preto sme ju zaradili aj do série MINI záhradka.
Výsev a predpestovanie sadeníc
Vysievame 9 – 12 týždňov pred predpokladaným termínom výsadby do vlhkých výsevných substrátov, približne semeno na cm2, do hĺbky 0,5 – 1 cm. Ak nie je zemina semisterilná, aplikujeme pri jej príprave Previcur a pod. podľa návodu. Ešte vhodnejšia je pre papriku úprava substrátu aplikáciou prípravku Merpan (captan) v dávke 2,5 g/1 l vody na 10 l substrátu a dobre premiešať.
Pikírujeme do kvetináčov s priemerom 6 – 8 cm, prípadne si predpestujeme sadeničky pikírovaním rastlín do kvetináčov s vrstvou substrátu 5 – 6 cm hlbokou. Zalievame pravidelne tak, aby pestovateľská zemina bola medzi jednotlivými zálievkami približne rovnako dlho vlhká aj suchá (zaistenie prístupu vzduchu ku koreňom je dôležité, inak odumierajú koreňové špičky).
Odporúčané teploty pre predpestovanie silných a pevných sadeníc:
rastové štádium | teplota v noci | deň – zamračené | deň – slnečno |
od výsevu do vzídenia |
22 – 24 oC | 26 – 28 oC | 28 – 32 oC |
po vzídení a pikírovaní | 16 – 18 oC | 22 – 24 oC | 26 – 28 oC |
od vytvorenia 3 – 4 lístkov |
14 – 16 oC | 20 – 22 oC | 22 – 24 oC |
otužovanie (5 – 7 dní) |
8 – 12 oC | 14 – 16 oC | 18 – 20 oC |
Tieto optimálne teploty nie je ľahké v domácich podmienkach zaistiť. Treba však dbať na dostatok denného svetla a zaistiť optimálnu dennú teplotu asi 22 °C a nočnú okolo 15 °C. Pri zamračenom počasí z denného tepla uberáme. Sadenica na výsadbu má byť pevná, kompaktná. Týždeň pred výsadbou na záhon sadenice otužujeme.
TIP
Ak vysádzame sadenice kvitnúce alebo dokonca so zárodkami plodov, plody najskôr odstránime. Po výsadbe až do zberu zalievame výdatne, ale tak, aby zemina medzi jednotlivými intervalmi dostatočne preschla, čím zaistíme nevyhnutne nutný prístup vzduchu ku koreňom. Počas zrenia zalievame opatrne až po zaschnutí jaziev po odlomených plodoch alebo vetvách.
Viac informácií nájdete na webovej stránke spoločnosti SEMO.
Galéria k článku
Zdroj: PR článok SEMO a. s.
Dobry den,chcel by som sa spytat či by ste mi vedeli poradi.Na paprike sa mi rob…