Existujú stovky rastlín, byliniek a korenín, ktoré môžeme využiť vo svoj prospech. Možno práve tie, ktoré potrebujete, pestujete vo svojej záhradke, na parapete okna alebo majú čestné miesto vo vašich koreničkách či čajových zmesiach.
Ktoré sú bežne dostupné, no zároveň natoľko liečivé, že ich stojí za to pravidelne konzumovať?
Kardamóm: Všestranný pomocník
Už celé storočia používajú ľudia kardamóm ako koreninu a liečivo. V tradičnej čínskej medicíne má svoje miesto ako liečivo s mnohými pozitívnymi benefitmi pre zdravie. Kardamóm je významným zdrojom mangánu a ďalších minerálov, ako je železo, horčík, selén, zinok. Obsahuje aj vitamín C, pyridoxín (B6), vápnik, draslík.
Voňavý kardamóm je považovaný najmä za bojovníka proti infekciám. Odporúča sa pri vysokom cholesterole, žalúdočných problémoch, plynatosti. Chráni srdce, má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Pomôže pri zápachu z úst a vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam je vhodný pri prevencii zubného povlaku, zubných kazov a pri zápaloch v ústnej dutine.
Škorica: Nielen do koláčov
Nechýba v žiadnej kuchyni a jej vôňa sa nezameniteľne spája s jablkovými koláčmi, jeseňou a zimnými sviatkami. Škorica a olej z nej je neodmysliteľná súčasť ajurvédskej medicíny. Pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu. Má antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti, chráni žalúdok, srdce, cievy a preventívne pôsobí proti rakovine. Škorica má relaxačný, povzbudzujúci a zahrievajúci účinok. Pozor však na kvalitu škorice. Pravá, kvalitná cejlónska škorica, je dostupná aj u nás.
Cejlónska škorica je svetlejšia, jemnejšia, lahodnejšia a má menej horkú chuť. Pre zdravie môžete konzumovať 2,5 lyžičky denne. Pri klasickej škorici je to 1 lyžička denne.
Fenikel: Udržuje zdravé trávenie a svieži dych
Fenikel patrí do rovnakej rodiny ako rasca, kôpor či aníz. Feniklové semená majú nízky obsah kalórií, no poskytujú veľa dôležitých živín. Obsahujú silné antioxidanty a množstvo vitamínov a minerálov. Vďaka obsahu draslíka pomáhajú regulovať krvný tlak.
Vôňa fenikla sa nám spája najmä s bábätkami a voňavými čajmi. Fenikel je vhodný pre dojčiace ženy na podporu tvorby materského mlieka. Čaj z feniklových semien sa považuje za veľmi priaznivý na pomoc pri rôznych žalúdočných problémoch, pri trávení, nadúvaní a zápche. Semená feniklu podporujú tvorbu slín a vyplavovanie nežiaducich baktérií z ústnej dutiny. Žuvanie semien feniklu po dobu 5 až 10 minút, pomôže osviežiť dych.
Rasca: Zdravé trávenie
Nie každý ju má rád a niekomu doslova vadí, keď mu príde pod zuby. Oplatí sa však prekonať averziu voči rasci, prípadne používať rascu drvenú. Odvďačí sa vám ľahkým trávením, podporou imunitného systému a navyše vám skrášli pleť.
Odporúča sa aj pri cukrovke, detoxikácii organizmu a strese. Rasca v 100 gramoch obsahuje až 510 % odporúčanej dennej dávky železa, minerálu, ktorý pomáha zvyšovať hladinu hemoglobínu. A navyše, jedna polievková lyžica rasce obsahuje až 20 % dennej potreby vápnika! Rasca podporuje laktáciu a je preto vhodná pre dojčiace mamičky.
Kurkuma: Žlté zlato
Kurkuma má silné protizápalové účinky a je silným antioxidantom. Pôsobí proti rôznym typom nádorov, účinkuje pri vysokom krvnom tlaku a zahrieva organizmus. Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín. Do krvného obehu sa vstrebáva ťažšie, no pomôže mu kombinácia s čiernym korením, kedy je vstrebateľnosť až o 2000 % vyššia. Kurkumín je účinným protizápalovým liekom, porovnateľným napríklad s ibuprofenom.
Kurkumín sa rozpúšťa v tukoch, je preto ideálne použiť ho do základu pokrmu, napríklad pri opražení cibuľky spolu s čiernym korením. Alternatívou je pridať kurkumu do tučnejších jedál.
Estragón: Významný antioxidant
Ak máte v záhrade estragón, môžete si gratulovať. Ideálne je používať ho v čerstvom stave, no poslúži aj sušená bylinka. Používa sa od staroveku ako liečivá korenina. V histórii sú zmienky o využívaní estragónu pri bolesti zubov. Starí Gréci údajne žuvali estragónové listy na znecitlivenie úst. Estragónové oleje spúšťajú prirodzené tráviace procesy v organizme a udržujú zdravé trávenie.
Estragón lieči nespavosť a podporuje pokojný spánok. Na tento účel si môžete pred spaním dopriať šálku estragónového čaju. Estragón má tiež antibakteriálne účinky. Esenciálny olej estragónu preukázal účinky aj proti stafylokokovým baktériám Staphylococcus aureus a tiež baktériám E.coli. Pridať ho môžete do pokrmov z rýb, gulášov, omeliet, omáčok či ku kuraciemu mäsu.
Estragón obsahuje výnimočný éterický olej, ktorého hlavnou zložkou je metyl chavicol. Zároveň v estragóne nájdeme aj antioxidanty, fytonutrienty, vlákninu, bielkoviny, z minerálov mangán, vápnik, železo, draslík a horčík.
Šafran: Udržiava zdravie mozgu
Šafran patrí medzi vysoko cenené korenie. Má výraznú farbu aj vôňu, obľúbený je najmä v orientálnej kuchyni. Patrí medzi vzácne antioxidanty s množstvom ďalších zdravotných benefitov. V jednej polievkovej lyžici šafranu je obsiahnutý vitamín C, A, B a mangán. Šafran obsahuje karotenoidy krocín a krocetín, šafranal, sacharidy, tuk, bielkoviny.
Šafran je účinný pri prechladnutí a horúčke. Bojuje proti nádorovým bunkám a zároveň podporuje tvorbu lymfocytov. V Japonsku sa šafran využíva na liečbu Parkinsonovej choroby a demencie. Podporuje kognitívne funkcie a pomáha udržiavať zdravie mozgu.
Japonský chren: Wasabi
Poznáte silu tohto korenia? Je známe svojou prenikavo štipľavou chuťou. Ide o korenie získané z podzemku rastliny eutermy japonskej, u nás známej ako japonský chren. Chuťou a vôňou naozaj pripomína chren. Okrem svojej ostrej chuti a zelenej farbe sa pýši aj liečivými účinkami.
Wasabi má silné antiparazitické účinky. Je účinné najmä pri konzumácii morských plodov, morských rýb, chobotníc. Je základnou prísadou pre sushi v japonskej kuchyni. Wasabi pomáha dezinfikovať dýchacie cesty, bráni infekciám a je účinné aj pri astme. Patrí medzi prírodné detoxikátory a postará sa o zdravý tráviaci systém. Je bohaté na vlákninu, bráni nafukovaniu, grganiu a zápche.
Čili: Účinný spaľovač tukov
Vedeli ste, že čím teplejšie je prostredie, v ktorom sa čili papričky pestujú, tým pálivejšia je ich chuť? Kajenské korenie Capsicum annuum je jednoročná rastlina, ktorej plodmi sú čili papričky. Názov Kajenské korenie sa odvodilo od názvu mesta Cayenne vo francúzskej Guinei, kde sa čili pestovalo.
V čili sa nachádza kapsaicín, ktorý, okrem iného, tlmí prenos bolesti. Podporuje látkovú výmenu a vďaka tomu organizmus spaľuje tuky až o 25 % rýchlejšie. Podporuje produkciu hormónov šťastia, endorfínov, čím zároveň pôsobia antidepresívne. Čili papričky majú antibakteriálne účinky, podporujú imunitu a chránia pred infekciami. Podporujú zdravé trávenie, spaľovanie tukov a prinášajú úľavu pri bolestiach hlavy. Konzumáciou čili papričiek zároveň bojujete proti zlému cholesterolu.
Horčivové semienka: Bežná, no výnimočná horčica
Semená horčice sú guľaté, žlté, majú štipľavú chuť. Celé semená sú takmer bez arómy, tú získavajú až rozdrvením či zomletím a navlhčením. Uvoľní sa tak ich ostrá vôňa a chuť. Mletím a zmiešaním horčicových semien s vodou, octom alebo inými tekutinami sa získa žltá koreninová omáčka , ktorú poznáme ako horčicu.
Horčičné semená sú známe tým, že znižujú počet záchvatov migrény. Patria medzi zahrievaciu koreninu s výbornou odozvou pri prechladnutí a chrípke. Uvoľňujú dutiny, výluh sa dá kloktať pri bolestiach hrdla. Semienka podporujú trávenie, podporujú pohyb čriev, zrýchľujú metabolizmus. Priaznivé účinky preukazujú aj pri kožných problémoch, psoriáze a ekzémoch. V období menopauzy u žien, najmä vďaka obsahu vápnika, podporujú zdravie kostí a znižujú riziko osteoporózy.
Vedeli ste, že poznáme tri rôzne druhy horčice? Poznáme čiernu horčicu, bielu (žltú) horčicu a hnedú indickú horčicu.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Ahojte,pomaly sa blíži čas keď môžem vyťahovať zeleninu (mrkva,petržlen,kaleráb)…