Túto superpotravinu máte pod nosom! Kedy a ako zbierať žihľavové semienka?

O účinkoch žihľavových listov isto viete, ale čo semiačka? Zbierame ich od konca leta až do začiatku jesene, teda od augusta do septembra. Presný termín však záleží od počasia a lokality.

Ako a kedy zbierať žihľavové semienka
Foto: Andrea Párkányová

Žihľavové semienka sú právom považované za lokálnu superpotravinu. Majú vysoký obsah zdraviu prospešných bioaktívnych látok, podobne ako morské riasy, chia semiačka, zázvor, cesnak, čierne ríbezle či kapusta. Koncentruje sa v nich veľké množstvo vitamínov a minerálov, vitamínu C, železa, horčíka, draslíka a iných minerálov a stopových prvkov.

Obzvlášť sú vhodné pre tých, ktorí trpia silnou únavou a vyhorením, pri chronických bolestiach, depresii a úzkosti. Už samotná vôňa pri ich sušení má upokojujúci účinok. Majú priaznivý vplyv na látkovú premenu a trávenie, pri hormonálnych problémoch, pôsobia povzbudzujúco, podporujú zdravie vlasov, kože i nechtov, dobrý stav kostí a obličiek.

Ako zbierať a sušiť žihľavové semienka

Semienka žihľavy sa delia na samičie a samčie. Zbierajú sa len zo samičích kvetov. Ako ich rozoznať?

Samčie kvety sú ľahšie, odstávajú do strán a pôsobia ako anténky, pričom sú zložené z drobnučkých bledozelenkavých kvetov. Samičie kvety sú usporiadané v hustejších a smerom nadol prevísajúcich tmavozelených strapcoch, v ktorých sú semiačka. Keď majú semienka hnedý či sivý nádych, znamená to, že sú vysušené a už ich nezbierame.

Tip

Pri zbere používame rukavice, aby sme sa nepopŕhlili.

Nazbierané strapce necháme na papieri na pečenie dôkladne vysušiť (asi 2 dni, aby sme predišli jemne pŕhlivému pocitu na jazyku, pretože procesom sušenia sa tento efekt úplne vytratí). Po vysušení ich cez sitko preosejeme do misky. Nakoniec ich uskladníme v sklenenej nádobke s uzáverom.

Nazbierané žihľavové semená pripravené na vysušenie
Procesom sušenia sa stratí pŕhlivý pocit na jazyku. Foto: Andrea Párkányová

Majú podobné použitie ako iné olejnaté semená

Využitie žihľavových semien je rôznorodé. V jedálničku si nájdu podobné uplatnenie ako ľanové, sezamové či iné olejnaté semená.  Môžeme nimi ozvláštniť sladké aj slané pokrmy, ale aj nápoje.

Ako bohatý zdroj vitamínov a minerálov ich na jeseň a v zime pridávame v malom množstve do rôznych jedál. Napríklad do ovocných aj zeleninových smoothie nápojov a kokteilov, jogurtov, cereálií, raňajkových kaší, polievok, šalátových zálievok a dresingov, na posypanie čerstvých šalátov, nátierok, ryže, zemiakov alebo inej prílohy.

Sušené žihľavové semienka
Semienka žihľavy majú vysoký obsah zdraviu prospešných látok vrátane veľkého množstva vitamínov a minerálov. Foto: Andrea Párkányová

Naložené v mede

Vynikajúce sú naložené v mede. Na kilogram medu použijeme približne 80 gramov sušených žihľavových semienok. Následne premiešame a dobre uzavretú nádobu medu, obohatenú o žihľavové semienka, necháme asi tri dni odpočívať na tmavom a chladnom mieste.

Zdravé žihľavové guličky

Výborné sú zdravé energetické guličky zo žihľavových semiačok. Na ich prípravu potrebujeme sušené ovocie (figy, sušené slivky), orechy (mandle, vlašské orechy) a žihľavové semiačka.

Orechy a sušené ovocie najemno nasekáme, pridáme žihľavové semiačka a všetko rozmixujeme na lepkavú hmotu, z ktorej tvarujeme guličky. Tie potom môžeme obaliť v čokoláde a posypať ešte žihľavovými semiačkami.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku