Určite ste sa už stretli s používaním prírodných materiálov ako náhrady za tie umelé. A to v akejkoľvek oblasti. Vedeli ste, že aj taká obyčajná špongia v domácnosti môže pochádzať z vašej záhradky?
Moderná doba prináša so sebou čoraz viac ekologických zlepšovákov a návrat k prírodným a menej nákladovým a šetrným materiálom. Medzi také patrí aj používanie prírodnej špongie, lufy.
Lufa patrí k čoraz viac pestovaným druhom zeleniny už aj v našich podmienkach, ktoré jej maximálne vyhovujú na jej rast. Patrí do príbuznej skupiny s klasickými tekvicami, uhorkami alebo melónom.
Zvyčajne sa pestuje na využitie jej pevnej vláknitej dužiny. Štandardne sa necháva dozrieť na rastline, až kým nezožltne a nezhnedne. To je štádium, ktoré zabezpečí jednoduché ošúpanie vrchnej časti rastliny. Následne sa vyklepú semená a zostane bledá polodutá dužina, ktorá sa nechá poriadne vysušiť.
Lufa je ideálna prírodná pomôcka v oblasti starostlivosti o telo, ale aj o domácnosť. Dá sa použiť ako hubka na umývanie riadu, ale väčšinou je obľúbenou súčasťou kúpeľne, kde má využitie ako špongia na tvár a na telo. Taktiež sa stretnete s plátkami lufy, ktoré sú zaliate do mydla a slúžia okrem estetickej stránky aj ako praktická masážna sada – špongia s mydlom.
Okrem vyššie uvedeného spôsobu využitia lufy sa táto zelenina dá aj klasicky konzumovať. Žlté alebo oranžovo kvitnúce puky a kvety sa často používajú v kuchyni práve tak ako niektoré druhy kvetov tekvice. Mladé plody sú zasa vhodne napríklad do šalátov alebo ako príloha k hlavným jedlám.
Pestovanie je naozaj jednoduché a podobné pestovaniu tekvice
Lufa potrebuje pre svoj rast hlavne slnečné stanovisko, dostatočne vlhkú, no nie premočenú pôdu a tiež dostatok výživy. Keď sa jej darí, jednotlivé časti sa plazia a rozrastajú do naozaj dlhých rozmerov. Preto je dobré zaobstarať jej dostatok priestoru na rast, napríklad v podobe rôznych stabilných opôr alebo mriežok, na ktorých potom plody lufy pekne dozrievajú.
Kvalitná lufa potrebuje dostatočne dozrieť, takže jej čas pestovania a dozrievania je o niečo dlhší než pri pestovaní klasických druhov tekvíc a uhoriek. V chladnejších oblastiach, kde nie je toľko slnečných dní, sa môžeme stretnúť so skorým predpestovaním rastlín, a až následne sa dostatočne veľké a zdravé sadenice presadia do záhrady.
Nechajte ju vyzrieť na rastline čo najdlhšie, aby bola dužina pevná
Vnútorná vláknitá časť lufy je najkvalitnejšia, keď ju necháte na rastline až doslova vyschnúť. Pozor si treba dať na plody, ktoré dorastajú až postupne od polovice sezóny, pretože neskoré jesenné mrazy dokážu túto plodinu znehodnotiť.
A ako ju čo najjednoduchšie ošúpať? Lufu zbavíte vrchnej vrstvy klasickým olúpaním. Ak je koža ešte vlhká a elastická, dá sa postupne stiahnuť po častiach po celej dĺžke. Ak je lufa vysušená viac, stačí ju jemne postláčať rukami tak, aby suchá koža popraskala a postupne sa dá celá odlúpiť. Ak to ide ťažšie, môže sa lufa namočiť na malú chvíľu do vody, aby sa koža stala elastickejšou a lepšie sa odlúpi.
Odložte si jadierka na ďalšiu výsadbu o rok
Olúpanú lufu treba ešte zbaviť jadier. Najlepšie je ich všetky povytriasať a vyklepať z dužiny. Najväčšie jadierka si nezabudnite odložiť bokom na výsadbu budúci rok. Stačí ich nechať vysušiť napríklad na papierovom obrúsku pár dní a suché uskladniť spolu s ostatnými semienkami.
Vláknitú dužinu zbavenú jadier ešte poriadne opláchnite čistou vodou. V kozmetickom priemysle sa prírodná lufa zvykne vybieliť, aby mala peknú jednotnú farbu. V domácich podmienkach stačí, ak necháme lufu poriadne dosušiť na slnku s postupným otáčaním pre rovnomerné vysušenie.
Použitie lufy a jej uskladnenie
Lufa dokáže plnohodnotne nahradiť prostriedky na čistenie domácnosti, využíva sa aj pri výrobe prírodných vložiek do topánok, vyrábajú sa z nej podložky a prestierania. V starostlivosti o telo ju môžete použiť v celku alebo si z nej odrežete potrebnú časť. Ideálne sa skladuje vo vzdušnom textilnom vrecku, ktoré neprepustí prach a zároveň zabráni vlhkému plesneniu.
Po každom použití je potrebné lufu poriadne vysušiť, aby sa zabránilo vzniku nežiaducich zárodkov baktérií. Pravidelne sa tiež môže namočiť do prírodného dezinfekčného prostriedku, určeného na dezinfekciu kozmetických výrobkov.
Kvety lufy, ktoré začínajú kvitnúť až v polovici sezóny, je ideálne použiť v kuchyni, pretože je veľmi malá šanca na úplné dozretie jej plodov. Je veľa receptov, ako si pripraviť samotné kvety alebo mladé plody lufy. Dajú sa vysmážať, naplniť rôznymi plnkami alebo pridať do šalátov.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdravím! Na spodnej časti pňa 4-ročnej jabloni Idared,podpník M9,sa objavil od z…