Medzi obľúbené prvky v kuchyni patria aj huby. Jedlá z nich majú akýsi punc výnimočnosti až sviatočnosti. Ak hľadáte spôsoby, ako ich využiť, tieto odporúča nejeden záhradkár.
Hubová sezóna je v plnom prúde, preto sa s vami podelíme o tri jednoduché, ale veľmi chutné recepty. Vďaka nim si vlastnoručne nazbierané huby užijete a vychutnáte. Na konci článku nájdete aj bonus – tip na domáce korenie.
Hubovník
Budeme potrebovať
- 4-5 suchých rožkov alebo žemlí
- 500 g čerstvých húb
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- majoránku (alebo petržlenová vňať)
- 3-4 vajcia
- trochu mlieka
Postup
Postup je veľmi jednoduchý. Rožky nalámeme na menšie kúsky a necháme rozmočiť v mlieku. Medzitým si opražíme cibuľu (môžeme aj na masle), pridáme nakrájané huby a dusíme do mäkka.
Keď sú huby zmäknuté, zmes vylejeme k rozmočeným rožkom, pridáme rozšľahané vajcia, soľ, korenie, majoránku či petržlenovú vňať, kto má čo radšej, a pretlačený cesnak.
Všetky suroviny spojíme do homogénnej zmesi a nalejeme do maslom vymasteného pekáča. Pečieme do zlatista, alebo kým nechytí kôrku, približne 25 – 45 minút.
Bravčová panenka na hríbovej omáčke
Budeme potrebovať
- hrsť sušených húb, ideálne aromatických hríbovitých
- trochu oleja alebo masla
- 1 menšia cibuľa
- 250 ml smotany na šľahanie (môže byť aj na varenie)
- 1 PL masla
- 1 KL kryštálového cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Bravčovú panenku prerežeme na polovice tak, aby sa nám zmestila do panvice. Tieto kusy potom obalíme v soli a čiernom korení, ideálne čerstvo namletom.
Mäso prudko opražíme z každej strany na oleji, aby sa zatiahlo a získalo zlatistý odtieň. Potom vložíme do vhodného pekáča a prikryté pečieme na 180 °C 15 až 20 minút, podľa veľkosti kúskov.
Pripravené sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút napučať. Nedávame viac vody, ako stihneme potom v omáčke spracovať. Po napučaní oddelíme tmavú tekutinu a vytlačíme z húb jej zbytky. Výluh odložíme.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme huby, restujeme spolu asi 5 minút. Podlejeme výluhom z húb, pridáme smotanu a krátko spolu všetko povaríme. Pridáme korenie a soľ, cukor a zjemníme maslom.
Panenku nakrájame na kolieska, pridáme do omáčky a krátko spolu necháme na sporáku, aby spojili chute. Podávame so zemiakmi, napríklad opekanými s korením.
Vyprážané huby s väčšími klobúkmi
Známym a obľúbeným spôsobom prípravy sú obaľované a vyprážané huby. Čo však nie každý vie, že môžeme vyprážať nielen bedle, ale aj iné huby s väčším klobúkmi. Prípadne ich dužinu ako pri vatovcoch, niekedy sa odporúča aj sírovec alebo pečeňovec dubový.
Pri týchto hubách treba brať do úvahy, že sú pevnejšej konzistencie. Preto používame len mladšie plodnice a pred obaľovaním je vhodné ich povariť v slanej vode, aby trochu „povolili“ a neboli tak húževnaté.
Menej často sa na vyprážanie používajú aj veľké šampiňóny „portobello“ a tiež môžu prekvapiť aj vyprážané hríby typu dubáky, kozáky či suchohríby.
Hubové korenie
Ako bonus spomenieme prípravu hubového ochucovadla. Je to maximálne jednoduché. Nakrájané huby nasušíme a pomelieme na hrubší prach. Hermeticky uzavrieme v tmavej nádobke.
Čo je na tom také „objavné“? Využiť môžeme všetko z húb, čo nespotrebujeme, ale je nám to ľúto vyhadzovať: pevnejšie stopky, druhy ako bedľa, ktoré často nájdeme vo väčšom množstve ako spotrebujeme za čerstva, stopky šampiňónov aj celé plodnice lievika trúbkovitého.
Domáce hubové korenie dodá prekvapivo výraznú esenciu. Hodí sa aj do jedál, ktoré huby neobsahujú. Veľmi pekne vynikne napríklad v rizote.
Galéria k článku
Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock
Minulú jeseň som pri výsadbe jahôd použila prvý krát mikorízne huby. Jahody vyze…