Hoci často vnímame hrášok len ako občasné spestrenie jedálneho lístka, kvôli jeho blahodarným účinkom by jeho konzumácia mala byť pravidelná. Inšpirujte sa našimi receptmi.
Hrášková polievka
Počet porcií: 4
Budeme potrebovať
- 1 lyžička repkového oleja
- 1 ks žltej cibule
- 700 ml zeleninového vývaru
- 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 120 ml šľahačkovej smotany
- soľ a korenie
Postup
V strednom hrnci rozohrejeme lyžičku repkového oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a smažíme ju na miernom plameni, kým nezosklovatie. Spenenú cibuľu zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu.
Do hrnca pridáme hrášok, plameň znížime na stredný stupeň a varíme ešte asi 10 minút. Pridáme smotanu a varíme ďalších 5 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom dohladka. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Tip
Polievku môžeme ozdobiť nahrubo nasekanými lístkami mäty. Na ozdobu môžeme použiť aj hrášok a smotanu.
Cestoviny s hráškom a mätou
Počet porcií: 4
Budeme potrebovať
- 350 g cestovín, ideálne orecchiete
- 30 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- svetlá časť póru
- 2 šálky hrášku – čerstvo vylúpaného
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 1 šálka nastrúhaného parmezánu
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie, podľa chuti
- bazalkové lístky na ozdobu
Postup
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale tak, aby boli al dente. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a maslo, pridáme rozdrvený strúčik cesnaku, najemno nakrájanú svetlú časť póru a smažíme domäkka. Pridáme hrášok, osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a varíme, až kým hrášok nezmäkne.
Zo zmesi odoberieme dve väčšie lyžice zmesi s hráškom a zvyšok spolu s mätou a so syrom rozmixujeme na kašu, prepasírujeme ju cez sitko.
Rozmixovanú kašu pridáme spolu s odloženou hráškovou zmesou do uvarených cestovín a zľahka premiešame. Jednotlivé porcie ozdobíme lístkami čerstvej bazalky a hneď podávame.
Hrianky s hráškovým krémom
Počet porcií: 2
Budeme potrebovať
- 100 g hrášku, čerstvého alebo mrazeného
- 20 g parmezánu
- 1 lyžičica citrónovej šťavy
- olivový olej
- čerstvá mäta
- soľ a čierne korenie
- 4 ks hrianok
Postup
Hrášok povaríme asi 2 minúty v hrnci alebo na pare tak, aby zmäkol. Zmäknutý hrášok roztlačíme vidličkou, prípadne v mažiari premiešame s lístkami čerstvej mäty. Hrášok a mätu vymiešame na kašu. Ak nám prekážajú hrachové šupky, stačí kašu prepasírovať cez sitko.
K hráškovo-mätovej zmesi pridáme najemno nastrúhaný parmezán a pol lyžice olivového oleja. Podľa chuti pokvapkáme citrónovou šťavou, posolíme a okoreníme. Všetko spolu dobre premiešame. Hráškový krém podávame na teplej hrianke potretej cesnakom.
Hráškové rizoto
Počet porcií: 4
Budeme potrebovať
- ryža – guľatozrnná, Arborio
- mrazený hrášok
- 100 ml bieleho suchého vína
- cca 1,5 l vývaru
- 1 ks šalotky
- maslo
- parmezán
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup
V hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Potom prisypeme ryžu, premiešame. Po chvíli prilejeme víno a necháme ho odpariť. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Zalejeme vývarom tak, aby bola ryža ponorená. Vývar necháme opäť odpariť a postupne podlievame, kým ryža nezmäkne. Potom prisypeme hrášok, pridáme maslo, panvicu odstavíme a všetko spolu premiešame.
Nakoniec k rizotu prisypeme nastrúhaný parmezán a necháme ho rozpustiť. Dáme na tanier, pridáme kvapku olivového oleja a ozdobíme hoblinkami parmezánu.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Taka tema zaujiamava...z coho vsetkeho robite pesto? Bazalka a medvedi cesnak je…