Cieľom pestovania v záhradke je bohatá úroda. Zhrnuli sme pre vás tie najdôležitejšie rady a tipy, ktoré môžete uplatniť najmä v aktuálnej, práve prebiehajúcej sezóne.
Abeceda bohatej úrody je seriál, ktorý vám na stránke Záhrada.sk ponúkame po častiach. Všetky časti seriálu nájdete na konci článku.
51. Lieskový orech
V extrémne suchej sezóne im občas doprajeme doplnkovú zálievku. Oriešky po dozretí postupne a samovoľne vypadávajú, preto pod ker položíme plachtu alebo kartóny, čo nám výrazne uľahčí zber.
52. Ligurček
Sušíme a mrazíme jarné listy, vtedy sú najkrajšie. Odstránime kvetné stvoly aj zasychajúce listy. Polievame, trochu pohnojíme, aby bola druhá, i keď menšia úroda voňavých listov.
53. Listové hnojivá
Sú určené na aplikáciu postrekov v tekutom stave na listy. Používame prednostne, keď potrebujeme rýchlo doplniť výživu. Aplikujeme pod mrakom alebo podvečer, pri teplotách do 25 °C.
54. Loboda
Ide o veľmi nenáročnú a úrodnú rastlinu, schopnú množiť sa v záhone samovýsevom. Odstránime jej vršok, prípadne kvetné stonky, rozkonári sa a vyženie nové výhonky, čím predĺžime obdobie zberu. Mladé listy lobody používame podobne ako špenát, dajú sa aj mraziť.
55. Majoránka
Pribežne ju striháme, nenecháme ju rozkvitnúť, čerstvú vňať tak budeme mať do jesene. Prebytky sušíme, dajú sa i mraziť.
56. Malina
Plody zberám priebežne približne každé dva dni, aby sa na prezretých plodoch neuchytila pleseň. Prevenciou chorôb je aj vzdušný porast. Hnojíme hnojivom na drobné ovocie. Listy sušíme a používame do čajov.
57. Mangold
Vysievať sa dá aj v júni, výsevy chránime pred suchom a silným slnkom netkanou textíliou. Mladé rastliny, ktoré vytrháme pri jednotení, použijeme do šalátov, pesta alebo dusíme. Podľa potreby priebežne vylamujeme spodné listy, rastliny tak vydržia až do mrazov. Čo nestihneme skonzumovať, zmrazíme a používame podobne ako špenát.
58. Marhuľa
V suchom období jej doprajeme zálievku, aby sa plody zväčšili. Keď je veľká násada plodov, preberieme ich, strom príliš vysiľujú. Priebežne odstraňujeme aj hnijúce plody, zabránime tak šíreniu choroby.
59. Mäta
Priebežným zberom oddialime kvitnutie. Keď časť rastliny vykvitne, nevadí, priláka včely a ďalší užitočný hmyz. Listy aj kvitnúcu vňať sušíme do čajov. Po odkvitnutí mätu tesne nad pôdou ostriháme, zakrátko vyženie množstvo nových výhonkov so sviežimi listami. Počas suchších letných dní jej doprajme doplnkovú zálievku. Rastlina dobre reaguje aj na prihnojovanie hnojivom na bylinky.
60. Medovka
Vňať priebežne striháme ešte pred kvitnutím a sušíme. Rastlina obrastie a budeme mat opakovanú úrodu.
61. Melón
Keď začínajú narastať plody, rastlina vyžaduje výdatnú a pravidelnú zálievku, ideálne podmokom. Výhonky necháme zakoreniť, rastlina bude čerpať živiny aj vodu z väčšej plochy.
62. Moruša
Ide o veľmi veľký strom, ale plody rastú na previsnutých kultivaroch, ktoré si rovnako môžeme zvoliť do záhrady. V okrasnej škôlke si overíme, či ten-ktorý kultivar plodí a ako. Okrem konzumácie za surova sa plody používajú na džem, víno, alebo sa nakladajú do alkoholu.
63. Mrkva
Aj v júni ešte môžeme vysievať niektoré odrody mrkvy, aby sme mali priebežne k dispozícii čerstvú úrodu. Výsevy a klíčiace rastliny v lete prikrývame bielou netkanou textíliou, aby sme zamedzili nadmernému odparu a vyschnutiu rastlín. Mladé rastliny jednotíme. Listy z jednotenia udusíme ako prílohu alebo si z nich pripravíme pesto. Okrem polievok je výborná pečená mrkva vo forme prílohy, mrkvová šťava a lahodná je aj mrkvová torta.
64. Mulčovanie
V zeleninových záhonoch ako mulč nepoužívame kôru, ale napríklad slamu, seno, pokosenú trávu, rôzne mäkké vetvičky či burinu bez semien. Keď používame čerstvý mulč, zosychá, a tak ho priebežne dopĺňame. Táto vrstva bráni rastu burín a pomáha udržiavať vodu v pôde. Odpadá tak i niekoľkonásobné okopávanie.
65. Mykoríza
Ide o vzájomne prospešný vzťah pôdnych mykoríznych húb a koreňov rastlín. Huba pomáha rastline „zháňať“ vodu a živiny z pôdy, za čo od nej dostáva protihodnotu v podobe jej metabolitov, ktoré využije. Na kyslomilné rastliny, ako sú čučoriedky a brusnice, sa používajú iné huby než na väčšinu rastlín.
Mykoríza prispieva ku kvalite úrody aj iným spôsobom. Zistilo sa, že rastliny s mykorízu obsahujú viac antioxidantov, vitamínov a iných prospešných látok v porovnaní s rastlinami bez nej.
66. Opakované výsevy
Druhy s kratším vegetačným obdobím má zmysel vysievať v menších množstvách a opakovane. Významne si tak predĺžime obdobie zberu. V júni sa to týka napríklad fazule, cukety, uhoriek, červenej repy a mrkvy.
67. Opeľovače
Kvety majú rôzny tvar a podobu, preto platí, že ich všetky nedokáže opeliť len včela, ale je na to potrebný rôznorodý hmyz s odlišným ústnym ústrojenstvom. Opeľovače prilákame do záhrady aj tým, že pre ne vysadíme okrasné rastliny tak, aby stále počas roka niečo kvitlo. Do tieňa a polotieňa situujeme hmyzí domček a vo veľkým horúčavách umiestňujeme do záhrady ploché misky s vodou. Dáme do nich kamienky, aby sa hmyz neutopil.
68. Oregano
Zberáme priebežne. Časť rastliny nenecháme kvitnúť, aby stále vyháňala nové výhonky. Kvety zberáme a sušíme na čaj a ako korenie.
69. Orech
V posledných rokoch orechy trápia choroby aj škodce. Nebezpečná je vrtivka orechová, ktorej larvy vyžierajú zelený obal. V máji a júni zalejeme pôdu pod orechom zálievkou s rozmiešaným prípravkom Bora s účinným mikroorganizmom Beauveria bassiana, ktorý likviduje larvy v pôde. S postrekmi proti dospelej muche začíname začiatkom júla. Presnejší termín prezradia feromónové lapače.
Ošetrenie opakujeme v 7- až 10-dňových intervaloch až do obdobia mesiac pred zberom, čiže približne do polovice augusta. Stromy striekame biologickými prípravkami s účinnou látkou Spinosad, zmiešanými s Atraktantom, ktorý zvýši účinok o 30 až 50 %.
70. Paprika
Počas sezóny ju pravidelne zalievame a hnojíme hnojivom na plodovú zeleninu. Veľké rastliny priväzujeme k opore, aby sa nevyvrátili. Prvé plody zberáme v technickej, nie botanickej zrelosti, aby bola rastlina motivovaná tvoriť ďalšie plody.
71. Paradajka
Rastlinám doprajeme dostatok vlahy, medzi zálievkami by mala pôda trochu preschnúť. Nepravidelná zálievka spôsobuje praskanie plodov. Zalievame podmokom, nikdy nie na listy, pretože by to podporilo rozvoj hubových chorôb.
Pôdu kypríme a odstraňujeme burinu alebo, naopak, mulčujeme. Vyšším odrodám dáme pevné opory. Odstraňujeme zálistky aj žltnúce a schnúce spodné listy, čím porast presvetlíme. Dôležité je aj prihnojovanie, pričom používame hnojivo na plodovú zeleninu.
72. Pažítka
Listy pažítky zberáme podľa potreby počas celej sezóny. Striháme ich pri báze rastliny, aby sme podporili tvorbu nových. Zberáme toľko, koľko spotrebujeme. Na sušenie a zamrazenie ich ostriháme nad pôdou vo fáze, keď sú najkrajšie. Jedlé sú aj kvety, poslúžia na ozdobenie slaných jedál. Zároveň lákajú opeľovače.
73. Petržlen koreňový
Výsevy jednotíme a odburiňujeme, kypríme pôdu. Dôležitá je zálievka. Ak pestujeme koreňový petržlen, nemusíme pestovať aj listový, ušetríme si miesto. Vňať z koreňového petržlenu zberáme podľa potreby a používame rovnako ako listový. Prebytky sušíme aj mrazíme.
74. Petržlen kučeravý
Zalievame a priebežne podľa potreby zberáme. Môžeme ho nechať prezimovať, ďalší rok na jar opäť zberáme listy, potom však ide do kvetu. Ten buď ponecháme pre hmyz, alebo na jeho miesto vysadíme inú rastlinu.
75. Pór
Pred výsadbou nožnicami mierne skrátime korene aj listy. Výdatne ho zavlažujeme, kypríme pôdu a odstraňujeme buriny. Pestujeme ho zakrytý bielou netkanou textíliou, aby sa k nemu nedostala mínerka pórová, ktorá doň kladie vajíčka. Koncom leta k rastlinám prihŕňame pôdu, aby sme získali vyššiu bielu časť, je jemnejšia. Letný pór zberáme podľa potreby až do prvých mrazov. Zimný pór ponecháme na hriadke a zberáme počas zimy.
76. Prípravky na vylepšenie kondície rastlín
Tak ako my berieme okrem stravy rôzne vitamíny a minerály, môžeme ich dopriať aj rastlinám. Cieľom je najmä posilnenie ich odolnosti a podpora zdravého vývoja. Na trhu je ich niekoľko, napríklad s extraktom z morských rias, s výťažkami z iných rastlín, s humínovými kyselinami a podobne.
77. Prípravky s obsahom živých organizmov
Ide v podstate o priekopnícke prípravky, vyvinuté na podporu zdravia rastlín, ale aj na ich ochranu, ktorými môžeme nahrádzať chemické prípravky. Sú to napríklad mykorízne huby, prospešné baktérie, hlístice či mykoparazitické huby. Každý z nich má špecifické využitie. Dôsledne dávame pozor na dátum spotreby a odporúčané skladovanie, v niektorých prípadoch ich treba aplikovať do pár dní či týždňov od dodania. Špeciálne to platí napríklad pre dravé osičky, ktoré nájdu uplatnenie v skleníkoch a fóliovníkoch.
78. Prírodné hnojivá
K základným prírodným hnojivám patrí kompost, ktorý vieme pridávať k rastlinám aj počas sezóny. Ak sme záhon, kde rastú plodové zeleniny a vôbec zeleniny prvej trate, nehnojili na jeseň maštaľným hnojom, v sezóne prisypávame hnoj zlisovaný do suchých granuliek. Zľahka ich zapravíme do pôdy. Prírodným hnojivom s postupne sa uvoľňujúcim účinkom je napríklad rohovina, aplikujeme ju napríklad pod ovocné stromy. Veľmi účinné je i guáno, trus vtákov. Doma si môžeme pripraviť aj hnojivé zálievky zo žihľavy, kostihoja, prasličky a iných rastlín.
Všetky časti seriálu:
- Abeceda bohatej úrody: 101 overených rád nielen pre začiatočníkov, 1. časť: A – G
- Abeceda bohatej úrody: 101 overených rád nielen pre začiatočníkov, 2. časť: H – K
- Abeceda bohatej úrody: 101 overených rád nielen pre začiatočníkov, 3. časť: L – P
- Abeceda bohatej úrody: 101 overených rád nielen pre začiatočníkov, 4. časť: R – Z
Text: Ing. Monika Felixová, redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, je tu niekto kto sa venuje pestovaniu chilli? Ja skusam tento rok prvykr…