Ak ste mali alebo máte záhradu, skoro určite túto rastlinku, hviezdicu prostrednú – Stellaria media. Dá sa povedať, že je to jedna z najbežnejších burín.
Skoro z jari pokrýva v záhrade obnaženú pôdu, čím ju chráni pred veternou eróziou a vysúšaním. A ako chutí? Povedala by som, že chutí podobne, ako vonia. Jej vôňu si pamätám z detstva, keď ma starká posielala ísť natrhať „kuračku“ pre sliepky. Tie ju rozhodne milujú. Mne chutí, ak sa spojí ešte s inou rastlinkou, napríklad v tejto polievke s medvedím cesnakom.
Na konzumáciu zberáme mladé vrchné časti stoniek.
Ako si pripraviť polievku s hviezdicou prostrednou
Budeme potrebovať:
- zemiaky
- medvedí cesnak
- hviezdica prostredná
- cibuľa
- olej
- soľ
- čierne korenie
Postup
Zemiaky olúpeme, nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Cibuľu olúpeme, nakrájame a dáme smažiť na olej.
Medzitým umyjeme hviezdicu a medvedí cesnak a nakrájame na asi centimetrové kúsky. Keď začne cibuľa „chytať farbu“, prihodíme na ňu pokrájané rastliny, okoreníme, osolíme a krátko podusíme. Keď zemiaky zmäknú, vlejeme do hrnca podusenú cibuľku s rastlinkami a necháme krátko zovrieť. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme či dokoreníme.
Halušky do zeleninovej polievky
Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako hviezdicu v kuchyni využiť, je pridať ju nasekanú do haluškového cesta a halušky nahádzať do zeleninovej polievky.
Budeme potrebovať:
- 1 vajce
- polohrubá múka
- štipka soli
- niekoľko byliek hviezdice prostrednej
Postup
Hviezdicu opláchneme a nasekáme na drobno. Čerstvé vajce rozbijeme, vylejeme do misky, pridáme štipku soli a pridávame polohrubú múku. Objem múky odhadneme. Postupne ju prisypávame a dobre miešame vidličkou. Cestíčko nemá byť príliš husté ani príliš riedke. Nakoniec pridáme nasekanú hviezdicu, zamiešame.
Keď je polievka hotová a vrie, vezmeme malú lyžičku, namočíme ju vo vriacej vode a začneme do nej „hádzať“ halušky. Ako lyžičku s cestom ponoríme, haluška sa z lyžičky uvoľní. Necháme vrieť cca 3 až 5 minút, aby sa halušky uvarili.
Hviezdica prostredná so šampiňónmi a bryndzou
Túto pochúťku môžeme pripraviť spolu s mladými zemiakmi ako ľahký obed alebo večeru, prípadne samostatne ako teplú jednohubku na večer s priateľmi. Stačí vedľa položiť nakrájanú bagetku.
Budeme potrebovať:
- bryndzu
- menšie šampiňóny
- hrsť hviezdice prostrednej
- čierne mleté korenie
- olej na pokvapkanie
Postup
Umyjeme a prípadne aj olúpeme šampiňóny, hlúbiky vylomíme a nakrájame na drobno. Nasekáme aj umytú hviezdicu. Bryndzu, hviezdicu, nakrájané hlúbiky vložíme do misy, posypeme mletým čiernym korením a rukami dobre pomiešame, vytvoríme plnku.
Plníme ňou klobúčiky šampiňónov, koľko sa zmestí. Uložíme ich na papier na pečenie a pokvapkáme olejom.
Ak nám ostane plnka, natrieme ju na krajce malého chlebíka alebo nakrájanej bagety a tiež položíme na papier na pečenie. Zapečieme v dobre vyhriatej rúre.
Soľ do tohto receptu zvyčajne nie je potrebná, bryndza je dosť slaná.
Dobrú chuť!
Text a foto: Ing. Monika Králová
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…