Leto je to magické obdobie, kedy záhradkári bombardujú svoje okolie vetou „Chceš cuketu?“. Väčšinou je odpoveď áno, ale aj tak nám ostávajú bohaté zásoby cukety, ktorých sa nie a nie zbaviť.
Všetky tradičné recepty z cukety sme už ochutnali, je čas potešiť svoje chuťové poháriky niečím novým. Inšpirujte sa týmito netradičnými receptami, ochutnajte a uvidíte, že vám viac neostane cuketa na rozdávanie.
Cuketový chlieb
Osviežme si raňajky chutným cuketovým chlebíkom zo základných surovín, ktoré sa nájdu v každej komore. Na jeho prípravu budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- ¼ hrnčeka cukru
- ¼ hrnčeka roztopeného masla alebo oleja
- 1 vajíčko
- 1 ČL kypriaceho prášku alebo sódy bikarbóny
- štipku soli
- môžeme dochutiť nastrúhanou citrónovou alebo pomarančovou kôrou
Postup prípravy:
V miske zmiešame cukor, vajce a maslo alebo olej. Do pripravenej zmesi primiešame cuketu, ktorú sme zbavili vody a citrónovú kôru.
V druhej miske zmiešame múku a kypriaci prášok alebo sódu bikarbónu, ktorú následne primiešame do prvej zmesi a miešame, pokiaľ sa nespoja.
Hotové cesto vložíme do vymastenej bochníkovej formy a pečieme pri teplote približne 170 °C asi 45 minút. Po upečení necháme chlebík vychladnúť a potom ho môžeme vyklopiť.
Cuketové kvety
Cukety tvoria dva druhy kvetov – samčie na dlhej tenkej stonke (z ktorých plod nikdy nebude) a samičie, ktoré vyrastajú z malého plodu cukety. Na konzumáciu sú vhodné oba typy kvetov, v prípade samičích môžeme kvet ponechať aj s malou cuketkou a ochutnať tak trocha modernej gastronómie.
Kvety umyjeme, zbavíme ich tyčiniek a piestikov, ktoré sú horké a postriekame olivovým olejom alebo natrieme roztopeným maslom. Vnútro kvetov naplníme syrom feta, mozzarellou, nivou alebo iným obľúbeným syrom a dochutíme čerstvými alebo sušenými bylinkami.
Naplnené cuketové kvety zatočíme, obalíme v hladkej múke alebo pomletých ovsených vločkách a zľahka opečieme na panvici s pár kvapkami olivového oleja. Kvety opečieme na stredne silnom plameni z každej strany približne 3 minúty. Hotové cuketové kvety podávame na hriankach s cesnakom alebo ľubovoľnou nátierkou.
Cuketové lievance
Cuketa sa skvelo hodí do sladkých či slaných jedál. Je veľmi univerzálna a má mnoho využití. Preto z nej môžeme upiecť napríklad aj lievance.
Suroviny:
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček mlieka
- 1 vajíčko
- 2 PL cukru
- ½ balenia kypriaceho prášku
Postup:
Všetky suroviny, okrem cukety spolu zmiešame a vytvoríme husté cesto, do ktorého vmiešame vyžmýkanú cuketu. Podľa potreby doň pridáme trochu mlieka alebo múky. Lievance pečieme na panvici s trochou oleja približne 3 minúty z oboch strán. Podávame ich s ovocím, preliate medom, javorovým sirupom alebo jogurtom.
Cuketové jednohubky
Tento rýchly, chutný a jednoduchý recept nás zachráni pri nečakanej návšteve, ktorej nemáme čo ponúknuť. Umytú cuketu nakrájame na kolieska, natrieme olivovým olejom, dochutíme ľubovoľnými bylinkami a posypeme parmezánom alebo iným syrom. Pripravené cuketové kolieska poukladáme na papier na pečenie a pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi 15 minút. Upečené kolieska môžeme podávať s dresingom podľa vlastnej chuti.
Cuketové halušky
Ak doma nemáme zemiaky, ale dostali sme chuť na halušky, môžeme ich nahradiť cuketou. Vajce, nastrúhanú cuketu, soľ a polohrubú múku zmiešame od oka tak, aby nám vzniklo dostatočne husté haluškové cesto. Ak chceme viac cesta na halušky, cuketu nezbavujeme vody. V prípade zdravšej alternatívy môžeme použiť špaldovú múku.
Halušky uvaríme vo vriacej vode a podávame s bryndzou, syrokrémom, nivovou omáčkou, tvarohom alebo kapustou. Milovníci slaniny si môžu cuketové halušky dochutiť opraženou slaninkou s pažítkou alebo cibuľkou. Sviežou čerešničkou na torte môže byť aj kyslá smotana.
Cuketová roláda
Rolády patria medzi slávnostné a obľúbené pokrmy. Táto fantastická cuketová roláda bez múky môže byť spestrením letnej grilovačky. Na jej prípravu potrebujeme:
- 2 cukety
- 6 vajíčok
- 250 gramov ricotty
- 250 gramov šunky
- cesnak podľa chuti
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Prvú cuketu nastrúhame, pridáme k nej vajcia, soľ a korenie. Druhú cuketu nakrájame na tenké plátky a na plech vyložený papierom vylejeme zmes z cukety a vajíčok. Na ňu poukladáme plátky cukety. Môžeme znova trochu osoliť a okoreniť, prípadne dochutiť sezónnymi bylinkami. Cesto pečieme v rúre pri teplote 170 °C zhruba 20 minút.
Upečené cesto preklopíme na papier a necháme ho vychladnúť. Medzitým vymiešame ricottu, soľ a pretlačený prípadne nastrúhaný cesnak. Plnkou natrieme vychladnutú roládu, na vrch poukladáme plátky šunky a zvinieme do rolády. Pred podávaním ju necháme v chladničke odstáť aspoň hodinu.
Prajeme vám dobrú chuť!
Text: Dana Račko
Foto: isifa/Shutterstock
Viete mi poradiť, prečo cukety žltnú a vysychajú?