Domáca kyslá kapusta upraví trávenie, posilní imunitu a ponúka množstvo ďalších benefitov

Kyslú kapustu môžeme s prehľadom zaradiť medzi superpotraviny. Navyše, často práve našu domácu, bio, poctivo a s láskou naloženú. Práve v tomto čase oslabenej imunity a stresu je na jej konzumáciu to správne obdobie. V zimných mesiacoch je ideálnym zdrojom vitamínu C a vlákniny.

Domáca kyslá kapusta upraví trávenie, posilní imunitu a ponúka množstvo ďalších benefitov

Tradičná kapusta s bohatou históriou

Vedeli ste, že kapusta sa pestuje už viac ako 4000 rokov? Patrí medzi najstaršiu kultivovanú zeleninu. Pochádza zo západného Stredomoria. V minulosti sa jej pripisovala božská moc a patrila medzi osvedčené lieky proti skorbutu (choroba z extrémneho nedostatku vitamínu C). Bola považovaná za všeliek, využívala sa pri liečbe žalúdočných vredov aj v čase morových epidémií. Spôsob výroby kyslej kapusty údajne prevzali v stredoveku Slovania od Tatárov.

Varením, pečením a sterilizáciou sa živiny v kapuste ničia, preto je ideálna na konzumovanie v surovom kvasenom stave. Už 200 g kyslej kapusty v surovom stave pokryje denné množstvo potrebného vitamínu C. Predovšetkým v súčasnom období je dôležitým a dostupným prostriedkom na zvýšenie imunity.

Kyslá kapusta je veľmi účinná pri neutralizácii veľkého množstva tukov, preto sa často podáva aj pri zabíjačových špecialitách.

Domáca kyslá kapusta upraví trávenie, posilní imunitu a ponúka množstvo ďalších benefitov

Chcete si zvýšiť imunitu? Domáca kvasená kapusta verzus kyslá kapusta z obchodu

Domáca kvasená kapusta je tým najlepším zdrojom vitamínov a probiotík. Dôvod vysokého podielu probiotík je ten, že neprešla pasterizáciou. Za svoju kyslú chuť vďačí bakteriálnemu kvaseniu a kyseline mliečnej. Tá kapusta, ktorú kúpite v obchodoch, obsahuje okrem kapusty a soli aj množstvo korenín a neželaných konzervačných látok. Je zároveň možné, že neobsahuje žiaden vitamín C. Domáca kvasená kapusta zvyšuje celkovú odolnosť voči infekciám a aktivizuje imunitný systém. Je výborným prostriedkom na obnovenie črevnej mikroflóry.

Vedeli ste, že kyslá kapusta je z hľadiska trávenia zdraviu prospešnejšia než čerstvá kapusta v nespracovanom stave?

Domáca kyslá kapusta upraví trávenie, posilní imunitu a ponúka množstvo ďalších benefitov

Kapusta ako domáce probiotikum

Tráviaci systém môžeme pokojne označiť za vstupnú bránu nášho zdravia. Je alfou a omegou našej imunity. Ak si uvedomíme, že každým sústom jedla možno vkladáme do nášho tela množstvo nestráviteľných, zaťažujúcich, ba až toxických potravín, sme na správnej ceste k zdravšiemu životnému štýlu.

V súčasnej hektickej a konzumnej dobe máme tráviaci systém zaťažený priemyselne spracovanými potravinami, polotovarmi, liekmi, často zbytočnými doplnkami stravy, antibiotikami a predovšetkým deficitom čerstvých organických látok. Vitamíny, enzýmy, vláknina, probiotiká v prirodzenej forme sú tou najlepšou voľbou na ceste k celkovému zdraviu. Jednoduchosť a lokálnosť v stravovaní, dostatok čerstvej sezónnej potravy, sú kľúčom k uzdraveniu zaťaženého organizmu. Je to zároveň cesta k lepšej imunite a odolnosti voči ochoreniam. Kyslá kapusta poslúži ako výborné probiotikum plné vlákniny, živín a zložiek podporujúcich trávenie.

Kvasená kapusta je výborným zdrojom živých probiotík a enzýmov. Vďaka fermentácii sú v ľudskom tele tieto výnimočné zložky výborne prijímané.

Domáca kyslá kapusta upraví trávenie, posilní imunitu a ponúka množstvo ďalších benefitov

Aké dôležité vitamíny obsahuje kyslá kapusta?

  • vitamín C
  • betakarotén (provitamín A)
  • vitamín K
  • vitamíny skupiny B (B1, B6, B9)
  • minerálne látky (železo, vápnik, fosfor, zinok, horčík, fluór)
  • probiotiká
  • antioxidanty a fytonutrienty

Kvasená kapusta

Zdravotné benefity kyslej kapusty:

  • pomáha pri trávení
  • zabraňuje zápche
  • lieči žalúdočné a dvanástnikové vredy
  • zvyšuje imunitu
  • napomáha hojeniu rán
  • zlepšuje zrážanlivosť krvi
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • bojuje proti rakovinotvorným bunkám
  • je ideálna pre diabetikov
  • pôsobí proti toxínom
  • pomáha pri depresii
  • predchádza infarktu
  • pomáha pri chudnutí
  • poslúži aj ako afrodiziakum

Kapusta v pohári

Juška – kapustová voda plná vitamínov

Kyslá voda z kapusty je často zaznávaná a vylievaná. Je to nesmierna škoda, pretože obsahuje významné množstvo probiotík. Šťava z kapusty lieči žalúdočné vredy. Už jeden deciliter čerstvej šťavy z kapusty 3-krát denne sa môže využiť ako doplnok pri liečbe podráždeného alebo zapáleného hrubého čreva.

V niektorých regiónoch Slovenska má však juška významné miesto. Varia sa z nej strukovinové či hubové polievky, ale i štedrovečerná polievka máčanka.

 

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku