Kto z nás by sa netešil na prvú úrodu reďkoviek? Je to predsa prvá zelenina, ktorú môžeme zberať už v predjarí. Okrem koreňových buľvičiek si možno pochutnať aj na mladých listoch – v súčasnosti známych ako microgreens.
Reďkev siata letná (Raphanus sativus var. sativus)
Energetická hodnota reďkoviek dosahuje necelých 25 kcal, sú teda vhodné aj pri diéte. Okrem vody a vlákniny obsahujú vitamín C a K, beta karotén a kyselinu listovú. Z minerálnych látok sú bohaté na draslík, vápnik, fosfor, zinok a železo. Podporujú trávenie a majú antimikrobiálny účinok.
Vďaka pestrosti odrôd sú buľvy buď oválne, guľovité, alebo pretiahnuté. Farba môže byť okrem červenej aj biela, ružová, žltá, fialová až čierna.
Reďkovky môžu na záhonoch aj v skleníku poškodiť skočky, od apríla ich zase môžu okusovať slizniaky.
Ako ich pestovať
S pestovaním reďkoviek si poradí aj úplný začiatočník. Vyhovujú im ľahké, na živiny bohaté pôdy. Tie nesmú byť obohatené o dusík ani nesmú obsahovať čerstvý hnoj. Záhon hnojíme ideálne kompostom. Na pestovanie je vhodné slnečné alebo polotienisté stanovište.
Reďkovky sa obvykle vysievajú do riadkov, veľmi dobre však rastú aj v polykultúrnych záhonoch ako celosezónny podrast pod väčšou zeleninou. Sú pomerne náročné na pravidelnú zálievku. Sucho sa podpisuje na zvýšenej ostrosti chuti. Nárazová zálievka po dlhšom suchu zase spôsobuje praskanie buľvičiek.
Väčšinu odrôd môžeme vysievať do skleníka či pareniska už od februára, od apríla aj von. Ak sa chceme dočkať jesennej úrody, semienka vysievame v aj auguste. Celoročné reďkovky sa vysievajú od februára do augusta.
Kedy zbierať a skladovať buľvičky
Zberajú sa postupne, dokonca sa dajú zužitkovať aj mladé zelené listy. Priebežné pretrhávanie riadkov podporuje rast okolitých buľvičiek.
Reďkovky zabalené do vlhkej utierky alebo igelitového vrecka vydržia v chladničke niekoľko dní. Dajú sa tiež uchovať ponorené v mise so studenou vodou.
Naša voľba odrôd
‚Rampouch‘ – odroda s bielou pretiahnutou buľvou, vysieva sa od februára do apríla, potom až v auguste
‚Duo‘ – dvojfarebná odroda s guľovitou buľvou červenej farby a bielym „bruškom“, výsev od februára do apríla, neskôr až v auguste
‚Tercia‘ – celoročná odroda s červenou guľovitou buľvou, výsev od februára do augusta
Viete, že…
… prapredok reďkoviek zrejme pochádzal z Ázie? Pôvodne však táto zelenina dosahovala väčšie rozmery. Až v 18. storočí boli vyšľachtené drobné reďkovky v takej podobe, ako ich poznáme dnes.
… semienka reďkoviek môžeme vysiať už počas zimy? Na klíčiacom sitku si tak predpestujeme zdravú zelenú vňať, ktorou dozdobíme pokrmy, pridávame do nátierok či do smoothie.
… okrem klasických reďkoviek s menšími buľvami môžeme pestovať aj obrovské reďkovky? Tie sa dajú zberať až do decembra a niektoré dokonca aj prezimujú do ďalšieho roka. Vtedy ich zberáme skoro na jar, inak pôjdu do semena, čo buľvu znehodnotí.
… reďkovky sa na záhone veľmi dobre znesú s jahodami, so žeruchou, šalátom i s mrkvou? Nevysievame ich však blízko cukiet.
2 spôsoby, ako si pripraviť reďkovky
Reďkovkový šalát
Vo vode opláchneme čerstvo pozbierané reďkovky, listový šalát a rukolu. Väčšie listy šalátu natrháme na menšie, reďkovky očistíme, zbavíme korienka a listov a nakrájame na plátky. V mise mierne osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a zamiešame. Posypeme nasekanými pistáciami.
Syrová nátierka s reďkovkami
Zväzok reďkoviek zbavíme korienkov a listov, opláchneme, nahrubo nastrúhame a osolíme. Necháme dvadsať minút na sitku odkvapkať. Potom k nastrúhaným reďkovkám primiešame čerstvý biely syr typu žervé a 50 g nastrúhaného parmezánu. Okoreníme a premiešame. Podávame na kváskovom alebo celozrnnom chlebe.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Poradite overenu odrodu letnej redkovky? Taku co nebude v teple velmi vybiehat d…