Mrkva patrí v našich podmienkach k veľmi často pestovanej koreňovej zelenine. Patrí medzi dokonalú zdravú stravu a svojou chuťou a farbou ulahodí aj deťom. Je chrumkavá, sladká a výživná.
Mrkvu kedysi pestovali naši predkovia ako žltý až fialový koreň vidlicového tvaru, ktorý svojou horkastou chuťou ani zďaleka nepripomínal chuť tej dnešnej mrkvy. Až v 16. a 17. storočí začali holandskí pestovatelia rozvíjať pestovanie mrkvy do podoby, v akej ju poznáme dnes aj my.
Mrkvu možno pestovať v rôznych farbách, vrátane žltej, oranžovej, fialovej či červenej. Tradičné oranžové sfarbenie mrkvy je zapríčinené najmä vysokým množstvom betakaroténu, ktorý mrkva v sebe obsahuje. Ďalej obsahuje iba minimálne množstvo kalórií, sacharidov, tuku a bielkovín. Preto ju možno zaradiť medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom, čo je miera toho, ako rýchlo nám potraviny vedia zvýšiť hladinu cukru v krvi po jedle. Konzumácia mrkvy sa teda obzvlášť odporúča pre diabetikov.
Ďalej mrkva obsahuje pektín, čiže hlavnú formu rozpustnej vlákniny v mrkve. Rozpustné vlákna pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a tým predchádzať rôznym zdravotným rizikám. Niektoré rozpustné vlákna tiež dokážu zamedziť vstrebávaniu cholesterolu v tráviacom trakte a znížiť tak hladinu cholesterolu v krvi. Nerozpustné vlákna zasa znižujú riziko zápchy a podporia zdravé pohyby čriev.
Vitamíny obsiahnuté v mrkve
Mrkva je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Predovšetkým obsahuje vitamín A (čiže beta-karotén, ktorý podporuje okrem zdravého opaľovania aj dobrú imunitu), vitamín K (dôležitý pri zrážaní krvi), draslík (minerál dôležitý pre kontrolu krvného tlaku), vitamín B6 ( dôležitý pri premene potravy na energiu) a biotín (pôvodne známy ako vitamín H, podporujúci metabolizmus tukov a bielkovín).
Pozor si treba dávať na mrkvu pestovanú v kontaminovanej pôde, prípadne na mrkvu zalievanú kontaminovanou vodou. Tá totiž môže obsahovať množstvo ťažkých kovov, čo môže ovplyvniť aj samotnú kvalitu tejto koreňovej zeleniny ako aj jedla z nej pripraveného.
Vedeli ste, že: Niekoľko štúdií potvrdilo, že užívanie betakaroténu má fotoprotektívny účinok – chráni ľudské telo pred spálením. Aby sa tento ochranný účinok mohol naplno rozvinúť, je potrebné minimálne 10 týždňové dopĺňanie betakaroténu ako výživového doplnku.
Čo je to baby mrkva?
V posledných rokoch sa stali veľmi populárne tzv.baby mrkvičky. Hodia sa na pekné dekorovanie jedla. Existujú dva druhy tejto mrkvy. Prvý druh je prirodzene malá mrkva, ktorá dorastá iba do minimálnych rozmerov. Druhý druh je mrkva, ktorá sa používa na konzumáciu ešte predtým než dorastie.
Či už konzumujete klasickú mrkvu alebo sa vám zapáčila baby mrkva, obidva druhy obsahujú rovnaké množstvo živín a zdraviu prospešných látok. Takže žiadny druh mrkvy vás neukráti o nič naviac, čo by v sebe obsahoval.
V kuchyni na tisíc spôsobov
Mrkva je ľahko dostupná zelenina po celý rok a dá sa použiť ako príloha v hlavnom jedle, do šalátov, v pikantnom a kyslom prevedení, no nájdete ju čoraz viac už aj v sladkých koláčoch a samozrejme v džúsoch. Kvalitnú šťavu získate veľmi rýchlo aj vy doma. Stačí odšťaviť pár kusov mrvky, môžete ju skombinovať s akýmkoľvek iným ovocím a zeleninou, ja som použila cviklu a hrušky, a náhrada džúsu je na svete.
Ako dôležitá zložka sa mrkva nachádza v obľúbenej sviečkovej omáčke, takmer v každej zdravej poctivej zeleninovej polievke či vývare, ale pochutíte si aj na menej zvyčajnom mrkvovom pyré. Býva napríklad súčasťou strukovinových polievok alebo u mňa veľmi obľúbeného rizota, do ktorého dávam okrem tofu aj naozaj veľa mrkvy.
Hitom posledných rokov je tiež pečenie domáceho chleba. Aj mrkvový chlieb preto stojí za vyskúšanie. Rovnako tak si pochutíte aj na mrkve pečenej v rúre s pár kvapkami oleja a bylinkami.
Kombinácia mrkvy a jablka je tiež ideálna. Jablko dodá mrkve potrebnú šťavu. Najčastejšie zvyknem robiť mrkvovo jablkový šalát, ktorý je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu a zjedia ho aj deti. Ak ho raz vyskúšate, iste si ho zamilujete. Na jeho prípravu som použila mrkvu, jablko, pár kvapiek oleja a na dochutenie med a citrónovú šťavu.
Jablko nastrúham na hrubšom a mrkvu na jemnejšom strúhadle a pridám asi lyžicu medu.
Nakoniec pridám polovicu lyžičky oleja , šťavu z polovice citróna, zamiešam a ovocno-zeleninový šalát plný vitamínov je hotový.
Mrkva má hneď niekoľko zdravotných výhod
- Ľudské telo absorbuje najviac beta-karoténu, ak konzumujeme varenú mrkvu.
- Luteín, ktorý mrkva obsahuje, zlepšuje zdravie očí.
- Jedálniček bohatý na karotén môže ochrániť pred rôznymi druhmi rakoviny.
- Mrkva pomáha pri chudnutí, pretože dokáže zasýtiť a má nízky počet kalórií.
- Ak sa spojí mrkva s pár kvapkami oleja, telo z nej dokáže absorbovať viac zdraviu prospešných látok.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, Pixabay
Ahojte, z roka na rok mám väčší problém s mrkvou a petržlenom. Tento rok pre zme…