Na jeseň je roboty v úžitkovej záhrade stále dosť. Toto sú posledné práce, ktoré nás tam čakajú

Na jeseň máme ešte v úžitkovej časti záhrady čo robiť. Kým prídu zimné mrazy, musíme stihnúť napríklad vysadiť cesnak, vyčistiť hriadky od pozberových zvyškov a porýľovať celú plochu. Počas slnečných jesenných dní je to celkom príjemný relax.

Jeseň v úžitkovej záhrade

Náročnosť:*
Čas: 1 – 2 hodiny
Ľudia: 1
Obdobie: jeseň

Postup

1. ZELENÉ HNOJENIE

Zelené hnojenie

Ak sme pred jeseňou vysiali zmes na zelené hnojenie, teraz celý porast skosíme a zapracujeme do pôdy. Ekologické hnojenie sa prejaví v ďalšej sezóne.

2. PAPRIKA

Paprika

Kým udrú mrazy, pozberáme zo záhonov posledné plody zeleninovej papriky. Vyberáme len najlepšie, ostatné spolu s vytrhanou vňaťou skompostujeme.

3. PÓR

Pór

Z hriadok vyberieme aj pór. Vyberáme ho opatrne, aby sme rastliny nepoškodili. Vytriedime a necháme si len najkvalitnejšie kusy.

4. ZIMNÉ ODRODY

Zimné odrody

Zimné odrody póru môžeme pokojne nechať na hriadke až do jari. Podľa potreby si ho môžeme vyberať, a to dokonca aj spod snehu.

5. CVIKLA

Cvikla

Cviklu vyberieme ešte pred príchodom silnejších mrazov. Koreň však nezrezávame, vňať opatrne vykrútime a necháme len listové srdiečko.

6. KALERÁB

Kaleráb

Neskorý kaleráb Gigant zberáme, až keď mu začnú žltnúť listy. Tie vykrútime a necháme len listové srdiečko a koreň. Buľvy uskladníme vo vlhkej pivnici.

7. PETRŽLEN

Petržlen

Znesie aj mierne mrazy, preto ho necháme na hriadke a v zime len priebežne odoberáme. Na jar budeme mať potom k dispozícii čerstvú vňať.

8. KOMPOST

Kompost

Rastlinné zvyšky, ktoré sú bez známok chorôb, môžeme skompostovať. Získaný kompost v ďalšej sezóne využijeme pri pestovaní zeleniny.

9. BURINA

Burina

Jednoročnú burinu na zeleninových hriadkach nemusíme likvidovať. Zničia ju silnejšie mrazy. Nemala by sa však pred tým rozšíriť samovýsevom.

10. KAPUSTA

Kapusta

Hlávky odrežeme od koreňa s troma spodnými listami. Tie ich ochránia počas skladovania pred hnilobou. Uskladníme ich vo vetranej pivnici.

11. ZELER

Zeler

Vykopeme ho z pôdy, necháme oschnúť a potom povykrúcame listy. Necháme len krátke listové srdiečka a zopár najmladších listov.

12. PLOCHA

Plocha

Plochu, z ktorej sme pozberali zeleninu, máme pripravenú na rýľovanie. Pozberové zvyšky aj burinu bez semien môžeme zapracovať do pôdy.

13. CESNAK

Cesnak

Na časť pripravenej hriadky vysadíme cesnak. Použijeme zdravé a pevné strúčiky z obvodu cibule. Vnútorné použijeme radšej v kuchyni.

14. HRIADKA

Hriadka

Miesto výsadby dôkladne prekopeme, plochu urovnáme hrabľami. Do pôdy pri príprave zapracujeme granulát hnojiva, ktoré poskytne dôležité živiny.

15. RYHA

Ryha

Na hriadke s nakyprenou pôdou si pomocou motyčky vyhĺbime ryhu. Do nej budeme vysádzať strúčiky cesnaku.

16. HĹBKA

Hĺbka

Jednotlivé strúčiky vysádzame do hĺbky najviac 8 cm, nie plytšie, ale ani hlbšie.

17. V RIADKU

V riadku

Strúčiky cesnaku by mali byť vysadené 10 – 15 cm od seba, riadky by mali byť medzi sebou vzdialené 25 cm.

18. ZAHRNUTIE

Zahrnutie

Až keď budeme mať všetky strúčiky vysadené, zahrnieme ich zeminou. Dbáme na správne uloženie strúčikov, teda koreňovou bázou nadol.

19. UTLAČENIE

Utlačenie

Nakoniec pôdu dôkladne utlačíme a hriadku si označíme, aby sme ju omylom nepokopali.

Dobré rady

Morenie cesnaku

Kým vysadíme strúčiky cesnaku, musíme ich na ochranu pred háďatkami namoriť. Môžeme použiť prípravok Sulka, pričom postupujme podľa priloženého návodu. Proces morenia trvá 6 – 12 h. Súčasne môžeme moriť proti háďatku aj hubovým chorobám, ale použijeme ďalší prípravok.

Miesto a pestovanie

Cesnaku sa bude dariť na slnečných miestach s priepustnou hlinitopiesočnatou pôdou. Na mokrých a ťažkých pôdach sa mu dariť nebude a ani na miestach, ktoré boli vyhnojené maštaľným hnojom. Miesto by malo byť suché a teplé. Vyberieme také, kde sme cesnak nepestovali dva až tri roky. Jesenný cesnak potom budeme zberať začiatkom leta.

Vhodná odroda

Cesnak má viacero odrôd. Sú odrody jesenné a jarné, paličiaky a nepaličiaky. Paličiaky majú cibule sfarbené domodra až dofialova a na kvetnom stvole majú pacibuľky. Nepaličiaky kvetný stvol nevytvárajú.

Odborník radí:

Cesnak môžeme pestovať aj medzi riadkami jahôd.

Ošetrenie trvácich zelenín

Rebarbora

Odstránime zvyšky listov a kvetných stvolov. Zlikvidujeme burinu v okolí rastliny a pôdu plytko skypríme. Ak je sucho, rastlinu pred zimou zavlažíme a prihnojíme preosiatym kompostom. Ak ošetrujeme krátko pred príchodom zimy, trsy môžeme nastieľať rastlinnými zvyškami alebo vyzretým kompostom. Vo vyšších polohách rastlinu nakopcujeme. Jeseň je tiež obdobím, keď sa dajú deliť staršie trsy a možno ich rozsádzať na nové miesta.

Špargľa

Pôdu zbavíme burín a skypríme ju. Rastliny mierne nakopcujeme. Zapracovať môžeme síran draselný alebo superfosfát. Nehnojíme už dusíkatými hnojivami. Nezabudneme zrezať zdrevnatené zvyšky rastlín, ale nie tesne nad pôdou.

Artičoka

K rastline nahrnieme pred zimou suché lístie alebo vyzretý záhradný kompost. Hlavne v miernejších oblastiach a na chránenom mieste by mala spoľahlivo prezimovať. Rastliny už na jeseň nepresádzame ani nedelíme.

Pažítka

Pôdu okolo rastlín dôkladne skypríme, zbavíme hlavne trvácich burín a odstránime zvyšky suchých pažítkových listov. Presadiť a zmladiť ešte môžeme staršie trsy pažítky. Rastliny už nehnojíme.

Odborník radí:

Neskoro na jeseň si môžeme vykopať a spracovať korene chrenu. Hlavným obdobím ich zberu je potom aj skorá jar. 

 

 

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku