História mnohých odrôd zeleniny a ovocia siaha do hlbokej minulosti a nie je možné spoľahlivo vystopovať ich vznik. Aj v dnešnej dobe sa však objavujú nové druhy zeleniny. Jedným z nich je aj „brukale“, alebo inak kalette.
Pozoruhodný kríženec
Čo je brukale? Ide o zloženie anglických názvov „Brussel sprouts“ (ružičkový kel) a „Kale“ (listový kel). Zvykne sa označovať aj ako „Kalette“ či „Flower sprouts“, čo vieme voľne preložiť ako „kelíček“ a „kvetové puky“. V USA dostali pre komerčný predaj názov „Lollipops“.
Vzhľadom na to, že ide o naozaj novú a málo známu zeleninu, aj jej pomenovanie si ešte hľadá svoje cestičky. Prvé reakcie pestovateľov aj kuchárov, ktorí s ňou prišli do kontaktu, sú plné nadšenia a je veľmi pravdepodobné, že sa časom zaradí medzi bežnejšie pestované druhy.
Kalette je teda kríženec ružičkového kelu a kelu listového, u nás nazývaného aj kučeravý kel. Z oboch typov si vzal niečo, nielen čo sa týka vzhľadu, ale aj výbornej odolnosti voči chladu. Zaraďuje ho to medzi cenné druhy zeleniny, ktoré môžeme zbierať aj v zimnom období – keď je čerstvej zeleniny nedostatok.
História kalette
Tento pozoruhodný druh prvýkrát predstavila verejnosti firma Tozer Seeds, a to v roku 2010 vo Veľkej Británii ako „Flowers sprouts“.
Kalette bol šľachtený konvenčnými metódami kríženia a selekcie, nie je teda produkt génovej manipulácie. Ide o hybridy, takže zber jeho semien nie je vhodný. Z takto nadobudnutých semien by rástli rastliny, ktoré by celkom nezodpovedali znakom prvej generácie.
Cena originálnych semien je vyššia, ale rozhodne patria k tomu atraktívnejšiemu, čo môžeme v záhradách pestovať. Známe sú zatiaľ len 3 odrody s odlišnou dobou dozrievania do zberovej kvality – ‘Autumn Star’ (110 dní), ‘Snowdrop’ (140 dní) a ‘Mistetloe’ (niekedy ako ‘Christmas Star’ – 125 dní).
Zelenina plná vitamínov
Ružičky kalette sú otvorené viac ako u ružičkového kelu. Rastlina vytvára drobné, približne 5 cm široké listové ružice, ktoré skutočne pripomínajú kvety. To je umocnené rafinovaným použitím genetických typov s červeným farbivom v žilkách, vďaka čomu ulahodia aj oku.
Ružičky majú o niečo sladšiu chuť ako ružičkový či listový kel. Sú výborným zdrojom živín, obsahujú vitamíny K, C, kyselinu listovú, karotenoidy a značnú dávku antioxidantov.
V kuchyni zaujme okrem výživových benefitov aj svojím vzhľadom. Využiť sa dá za surova i po tepelnej úprave. Prakticky kopíruje využitie rodičovských druhov – oboch spomínaných druhov kelu.
Vysievajte vo februári alebo postupne
Termínom výsevu a výsadby môžeme ovplyvňovať zamýšľané obdobie zberu. Z februárových a marcových výsevoch v skleníku či domácom pestovaní na oknách, môžeme získať rastliny úrodu už v októbri rovnakého roku. Ak budeme postupne vysievať počas apríla priamo na záhon, úrodu môžeme zbierať až do marca nasledujúceho roku.
Kalette má rád výživné pôdy s ph okolo 6,5 – 7,5, vysádzame ho v spone 40 – 50 cm. V suchších obdobiach sa nám odvďačí za zálievku. Pre priemernú rodinu sa vďaka jeho úrodnosti osvedčilo pestovanie približne 4 – 6 rastlín.
Škodce, ktoré ho môžu ohrozovať, sú rovnaké ako pri rodičovských rastlinách – najčastejšie ho napádajú molice a skočky. Vzhľadom na jeho výšku (70 až 90 cm) je vhodné pri výsadbe použiť kolíky, o ktoré rastlinu priviažeme, aby ju nezlomil vietor.
Kapustovitých druhov zeleniny je, čo sa týka rozmanitosti zeleninových druhov, asi najviac. Veríme, že táto novinka si nájde v záhradách svoje miesto.
Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock, Martin Kohútek
Zdravím! Na spodnej časti pňa 4-ročnej jabloni Idared,podpník M9,sa objavil od z…