Je tu sezóna medvedieho cesnaku. Hlavne v lesoch južného Slovenska už táto zdravá a chutná bylinka šíri svoju prenikavú cesnakovú arómu.
Čoraz viac ľudí siaha po medveďom cesnaku a príprave rôznych jedál z neho. Či už je to známe pesto, polievka, nátierka, bylinkové maslo, alebo si ho radi pridávajú do jarných šalátov.
My vám však prinášame niečo netradičné.
Rýchly domáci chlieb bez kysnutia a miesenia
Tento chlieb nepotrebuje kysnúť a vďaka medvediemu cesnaku krásne vonia.
Budeme potrebovať
- 450 g hladká múka
- 1 KL jedlá sóda
- 1 KL soľ
- menší zväzok medvedieho cesnaku
- 400 ml acidofilné mlieko
Postup
V miske premiešame múku so soľou a sódou. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a opäť premiešame. Prilejeme acidofilné mlieko. To môžeme nahradiť obyčajným mliekom zmiešaným s lyžicou citrónovej šťavy.
Na pomúčenej doske vymiešame cesto. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrchu spravíme pár zárezov, aby nepraskol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňoch cca 30 – 35 min. Celý fotopostup nájdete v galérii.
Tvarohové tyčinky z lístkového cesta
Budeme potrebovať
- lístkové cesto
- hrudkovitý tvaroh
- vajíčko
- medvedí cesnak
- soľ a čierne korenie
Postup
Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme vajíčkom, na polovičku dáme tvaroh a pokrájaný medvedí cesnak. Trocha osolíme. Preložíme na polovicu, jemne pritlačíme a nakrájame na pásiky.
Pásiky pokrútime a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme vajíčkom, posolíme a dáme piecť na cca 180 stupňov do zlata. Celý fotopostup nájdete v galérii.
Aromatická bylinková soľ s medvedím cesnakom
Budeme potrebovať
- hrubozrnná soľ
- medvedí cesnak
Postup
Umytý a osušený medvedí cesnak bez stoniek dáme do mixéra. Pridáme trocha soli a poriadne rozmixujeme na pastu. Do zvyšnej soli potom pridáme cesnakovú pastu a premiešame. Hotovú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pár dní voľne usušiť.
Uskladňujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe. Môžeme ňou ochutiť mäsové jedlá, omáčky, šaláty, polievky, ale aj maslový chlebík.
Tak čo, inšpirovali sme vás?
Galéria k článku
Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock
Ahojte, pri oddelovani strucikov na vysadbu sa mi dost velka cast ciastocne vyzl…