Tieto recepty s medvedím cesnakom ste ešte neskúšali! Rýchly nekysnutý chlieb prevonia celý domov

Je tu sezóna medvedieho cesnaku. Hlavne v lesoch južného Slovenska už táto zdravá a chutná bylinka šíri svoju prenikavú cesnakovú arómu.

Krajec domáceho chleba s medvedím cesnakom bez kysnutia
Foto: Andrea Párkányová

Čoraz viac ľudí siaha po medveďom cesnaku a príprave rôznych jedál z neho. Či už je to známe pesto, polievka, nátierka, bylinkové maslo, alebo si ho radi pridávajú do jarných šalátov.

My vám však prinášame niečo netradičné.

Rýchly domáci chlieb bez kysnutia a miesenia

Tento chlieb nepotrebuje kysnúť a vďaka medvediemu cesnaku krásne vonia.

Budeme potrebovať

  • 450 g hladká múka
  • 1 KL jedlá sóda
  • 1 KL soľ
  • menší zväzok medvedieho cesnaku
  • 400 ml acidofilné mlieko

Postup

V miske premiešame múku so soľou a sódou. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a opäť premiešame. Prilejeme acidofilné mlieko. To môžeme nahradiť obyčajným mliekom zmiešaným s lyžicou citrónovej šťavy.

Príprava cesta na chlieb s medvedím cesnakom bez kvásku
Foto: Andrea Párkányová

Na pomúčenej doske vymiešame cesto. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrchu spravíme pár zárezov, aby nepraskol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňoch cca 30 – 35 min. Celý fotopostup nájdete v galérii.

Domáci nekysnutý chlieb s medvedím cesnakom
Foto: Andrea Párkányová

Tvarohové tyčinky z lístkového cesta

Budeme potrebovať

  • lístkové cesto
  • hrudkovitý tvaroh
  • vajíčko
  • medvedí cesnak
  • soľ a čierne korenie

Postup

Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme vajíčkom, na polovičku dáme tvaroh a pokrájaný medvedí cesnak. Trocha osolíme. Preložíme na polovicu, jemne pritlačíme a nakrájame na pásiky.

Plnka z tvarohu a medvedieho cesnaku na slané lístkové tyčinky
Foto: Andrea Párkányová

Pásiky pokrútime a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme vajíčkom, posolíme a dáme piecť na cca 180 stupňov do zlata. Celý fotopostup nájdete v galérii.

Slané tvarohové tyčinky z lístkového cesta s medvedím cesnakom
Foto: Andrea Párkányová

Aromatická bylinková soľ s medvedím cesnakom

Budeme potrebovať

  • hrubozrnná soľ
  • medvedí cesnak

Postup

Umytý a osušený medvedí cesnak bez stoniek dáme do mixéra. Pridáme trocha soli a poriadne rozmixujeme na pastu. Do zvyšnej soli potom pridáme cesnakovú pastu a premiešame. Hotovú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pár dní voľne usušiť.

Uskladňujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe. Môžeme ňou ochutiť mäsové jedlá, omáčky, šaláty, polievky, ale aj maslový chlebík.

Aromatická bylinková soľ s medvedím cesnakom v sklenenej nádobe
Foto: Shutterstock

Tak čo, inšpirovali sme vás?

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku