Povaľuje sa vám v chladničke množstvo zeleniny a neviete, ako ju zužitkovať? Spravte si focacciu podľa nášho receptu. A nie hocijakú! Táto vám rozkvitne priamo pred očami.
Focaccia je talianska chlebová placka s cestom podobným pizzovému. V Taliansku ju ponúkajú na každom kroku. Volajú ju aj „chlieb chudobných“, keďže sa pri pečení používa minimum najzákladnejších a lacných surovín.
Ide vlastne o kysnuté cesto vyrobené z múky, vody, soli a droždia, ktoré je bohato potreté olivovým olejom a štipkou hrubozrnnej soli navrchu, s pridaním rôznych byliniek a zeleniny. Môžeme ju použiť ako prílohu k mnohým jedlám, ako náhradu chleba alebo ako „dezert“ k vínu.
Tento biely chlieb môžeme podávať aj nasladko. Stačí, ak do cesta pridáme cukor a trochu mlieka, prípadne čokoládu.
Rozkvitnutá focaccia je hitom
Prenesme sa jej chuťou a vôňou do slnečného Talianska a poďme si ju upiecť trochu netradične. Súčasným hitom je tzv. rozkvitnutá focaccia. A aká to je? Jedná sa vlastne o klasickú focacciu, ktorá je ozdobená tak, aby pripomínala rozkvitnutú lúku.
Okrem estetického hľadiska ide aj o pridanie ďalších chutí. Môžeme ju ozdobiť jedlými kvetmi, najrôznejšími bylinkami a zeleninou, ktorú naaranžujeme vo forme kvetov a rozkvitnutej lúky. Pôsobivo vyzerajú plátky červenej cibule, farebná paprika, paradajky, kúsky cesnaku, olivy, ale aj šampiňóny, cuketa či baklažán. Fantázii sa medze nekladú.
Ako upiecť domácu focacciu
Budeme potrebovať
- 500 g hladká múka
- 1/2 kocka čerstvé droždie
- 400 ml vlažná voda
- soľ
- olivový olej
- rôzne druhy zeleniny a byliniek
Postup
V mise zmiešame múku, soľ, vodu, droždie a olivový olej.
Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme do olejom vymazaného plechu a lyžicou roztiahneme až po okraje.
Povrch cesta natrieme olivovým olejom a až teraz osolíme. Končekmi prstov urobíme nahusto jamky. Ozdobíme rôznou zeleninou a bylinkami a ešte necháme cca 10 minút kysnúť na plechu. Dáme piecť na 250 stupňov cca 10-15 min. do zlatista. Upečenú necháme vychladnúť a potom pokrájame.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Včera mi priatel z Moravy poslal foto, rozkvitli mu marhulky ,ktoré dostal zo Šp…