Silný a liečivý chren: Spoznajte vlastnosti tohto nenápadného koreňa

Vyššie tmavozelené listy a hlboký jasnobiely až žltkavý koreň, to je chren. Hoci v záhrade pôsobí pomerne nenápadne, na tanieri je chuťovo výrazný.

Čerstvý organický chren alebo koreň chrenu na drevenej doske
Foto: Shutterstock

Chren dedinský (Armoracia rusticana)

Surový chren obsahuje hlavne vitamín C a A, ale aj vitamíny skupiny B. Z minerálov sú zastúpené železo, horčík, draslík a vápnik. Posilňuje predovšetkým funkciu tráviaceho traktu a uľahčuje vykašliavanie.

Korene sa v čerstvom stave používajú aj ako prírodný liek. Jemne nastrúhané uvoľnia upchatý nos a majú aj dezinfekčné a antibakteriálne účinky.

Liečivé látky obsahujú aj chrenové listy. Väčšinou sa používajú čerstvé na obklady, zbavujú totiž telo opuchov.

Chrenový list
Foto: Shutterstock

Ako pestovať chren

I keď je chren na pestovanie pomerne nenáročný, pred výsadbou si treba dôkladne pripraviť záhon. Pôda by mala dobre držať vodu. Na vytvorenie dlhých a silných koreňov ju skypríme do hĺbky 60 cm a zapracujeme do nej dobre rozložený kompost. Najlepšie rastie na plnom slnku, ale vystačí si aj s polotieňom.

V záhradách sa väčšinou pestuje ako trvalá rastlina, veľkú úrodu si však zaistíme aj jednoročným pestovaním. Na výsadbu používame koreňové odrezky s dĺžkou asi 10 cm, ktoré vysadíme do hĺbky okolo 15 cm. Koreň musíme do pôdy vložiť správnym smerom, preto si spodnú časť odrezkov zrežeme šikmo a vrchnú rovno, a tak to rozoznáme. Celý koreň sadíme šikmo, nikdy nie kolmo. Ak je sucho, počas sezóny rastlinu zalievame.

Pri jednoročnom pestovaní odrezky odoberáme v októbri, keď je rastlina bez listov. Uskladníme ich v piesku v pivnici a vysadíme na jar, keď už nehrozia mrazy, čiže najneskôr v polovici mája. Odrezky odoberáme, až keď je rastlina bez listov, prípadne na jar pred vypučaním listov, napríklad pri trvalom pestovaní v apríli, následne vysádzame v máji (dovtedy ich rovnako uložíme do pivnice).  

Výsadba chrenu
Foto: Shutterstock

Ako ho zbierať a skladovať

Korene zberáme čo najneskôr na jeseň, v priebehu zimy alebo skoro na jar, teda v čase, keď sú zatiahnuté listy. Samozrejme, výnimkou je obdobie zavárania uhoriek. Slabšie korienky s priemerom 2 cm pri trvalom pestovaní ponecháme v pôde.

Korene sa dajú uchovať niekoľko mesiacov v pivnici vo vlhkom piesku alebo niekoľko týždňov v chladničke, zabalené v igelitovom vrecku. Dajú sa aj nakladať do vínneho octu.

Viete, že…

… hoci je chren zdravý, nie je vhodný pre každého? Nemali by ho konzumovať osoby so zníženou funkciou štítnej žľazy alebo s obličkovými ťažkosťami. Opatrné by mali byť aj tehotné a dojčiace ženy.
… v Anglicku sa mu pre jeho „silu“ hovorí konská reďkovka (horseradish). Už v minulosti ho používali ako obľúbený liek, ktorý uplatňovali aj v kuchyni.
… chren patrí do čeľade kapustovité? Jeho listy, podobne ako napríklad listy kalerábov, tak v suchom a teplom lete s veľkým apetítom konzumujú skočky.
… ak pestujeme chren ako trvalku, je vhodné po vypučaní listov mierne odhrnúť zeminu a motykou odkopnúť všetky slabšie zelené vrcholy? Ponecháme iba dva, čím podporíme tvorbu silného koreňa. Pri jednoročnom pestovaní tento krok vynecháme.
…koreňové odrezky určené na trvalé pestovanie sadíme na jeseň alebo na jar, tie na jednoročné pestovanie na jar?
…chren je pomerne odolný? Ak však začnú černieť korene, je napadnutý hubovou chorobou. Rastliny zlikvidujeme a na inom mieste vysadíme nové.
…chren nie je dobré zberať celý? Vždy si ponecháme niekoľko odrezkov na vypestovanie nových rastlín.

Naša voľba odrôd

  • ‘Krenox’: odroda na jednoročné pestovanie, rýchlo rastie a vyniká výraznou korenistou chuťou.
  • ‘Malínský’: osvedčená odroda pre viacročné pestovanie na trvalom stanovišti s vlhkejšou pôdou.

Ako ho pripraviť: Tri jednoduché recepty

Jeho výrazná štipľavá chuť vynikne v nátierke aj v omáčke. Keďže prirodzene obsahuje konzervačné látky, pridáva sa k sterilizovanej zelenine, ktorá aj vďaka nemu získa tú správnu arómu.

Chrenová nátierka
Foto: Shutterstock

Chrenová nátierka

250 g plnotučného tvarohu zmiešame s lyžičkou plnotučnej horčice a nakrájanou cibuľkou. Pridáme 2 lyžice najemno nastrúhaného chrenu. Osolíme, okoreníme a zamiešame.

Chren ku grilovanému mäsu

Hrubší koreň opláchneme, olúpeme a najemno rozmixujeme s 200 ml vody. Pridáme 50 ml oleja, lyžicu octu a cukru a veľkú štipku soli. Po zamiešaní plníme do menších pohárov.

Chrenová omáčka

Na dvoch lyžiciach masla opražíme 3 lyžice hladkej, prípadne polohrubej múky a pripravíme zápražku. Zápražku zalejeme vývarom (3/4 litra) alebo vodou. Omáčku prevaríme a pridáme 250 ml šľahačkovej smotany a privedieme k varu. Ak je omáčka redšia, môžeme pridať ešte trochu múky vyšľahanej v studenej vode. Na záver pridáme 4 lyžice strúhaného čerstvého chrenu. Ak nemáme čerstvý chren, môžeme použiť aj sterilizovaný. Omáčku necháme prejsť varom a podávame s mäsom.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku