Špargľa je trváca rastlina s drevitým podzemkom a hlbokou sústavou dlhých dužinatých koreňov schopných dorásť až do hĺbky 6 metrov. Konzumujeme iba mladé výhonky rastúce v jarnom období.
Výživová hodnota
Špargľa je nízkokalorická zelenina vhodná pri redukčných diétach. Je zdrojom vitamínov (napr. A,B, C, E), minerálnych látok (napr. draslík, vápnik, horčík, železo), vlákniny.
Ako pestovať špargľu
Ide o trvácu dvojdomú rastlinu vysokú až 2 metre. Na jednom stanovišti ju pestujeme 15 – 20 rokov. Samčie rastliny lepšie odnožujú, preto ich pri výsadbe uprednostňujeme. Špargľu pestujeme na slnečnom a bezveternom stanovišti. Vyžaduje priepustnú, dobre vyhriatu hlinitopiesočnatú až piesočnatohlinitú hlboko spracovanú pôdu bohatú na živiny. V prípade veľmi ľahkej priepustnej pôdy a sucha je dôležitá i závlaha.
Pri pestovaní zo semien zberáme úrodu prvýkrát v treťom roku, zo zakúpených sadeníc v druhom roku. Semeno vysievame priamo na záhon v apríli, klíči 2 – 4 týždne. Mladé sadenice rozsádzame do sponu cca 30 × 30 cm alebo do riadkov. Biele odrody sadíme hlbšie a postupne ich kopcujeme. Pred každou zimou vňať ostriháme a zlikvidujeme. Výsadbu prekryjeme slamou alebo kukuričným kôrovím ako ochranu pred holomrazmi. Hnojíme každý tretí rok kompostom alebo kompostovaným hnojom dávkou 40 – 50 kg na 10 m2.
Zbierame postupne
Zberáme (zhruba do konca júna) maximálne tri štvrtiny výhonov, postupne, keď dosiahnu priemer min. 10 mm a dĺžku 10 – 20 cm, sú silné a hlavičky majú pevne zovreté. Zelené odrody zberáme z povrchu pôdy, biele špeciálnym nožom priamo spod pôdy, alebo ju najskôr odhrnieme. Dávame pozor, aby sme nepoškodili rastové srdiečko.
Ako dlho vydrží v chladničke?
Čerstvú špargľu spracujeme hneď alebo ju uchovávame v chladničke zabalenú v mokrej utierke cca 5 dní. Ošúpanú a zamrazenú ju skladujeme až 6 mesiacov pri teplote − 18 ⁰C. Pred tepelnou úpravou ju nerozmrazujeme.
Viete, že…
…špargľa je zdravotne veľmi významná zelenina? Preventívne pomáha zachovať si zdravé a vitálne srdce, pečeň, močový systém, chráni nás pred zápalmi. Ako liek aj potravinu ju používali už v starom Egypte, Ríme a v Číne. Je tiež odporúčaným afrodiziakom, má pomáhať pri impotencii, neplodnosti a sexuálnych problémoch.
Biela špargľa sa považuje za chuťovo jemnejšiu. Bielosť stoniek sa dosiahne nahrnutím pôdy na rastlinu. Zelené odrody sú korenistejšie a pestujú sa nad pôdou.
Naša voľba odrôd
- Mary Washington – zelená, odolná proti hrdzi
- Argenteuil – vhodná na bielenie
Spôsoby kuchynskej úpravy
V kuchyni sa dá špargľa využiť všestranne. Výhonky špargle ošúpeme asi 1 cm pod hlavičkou až k odrezanému koncu. Drevnatý koniec odrežeme. Zviažeme bielou niťou do zväzku a vložíme hlavičkami do vriacej vody so soľou a trochou cukru, povaríme 10 – 12 minút. Pozor na rozvarenie.
Špargľová polievka
Nakrájanú špargľu zalejeme horúcou osolenou vodou, pridáme trochu masla, uvaríme do mäkka. Scedíme, do vývaru pridáme zápražku, žĺtok, trochu mlieka, povaríme. Polovicu scedenej špargle rozmixujeme a spolu s druhou polovicou vrátime do polievky.
Milánska špargľa
Uvarenú horúcu špargľu naservírujeme, posypeme výrazným talianskym strúhaným syrom a polejeme horúcim maslom. Ochutíme čerstvými posekanými bylinkami.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Je niekto alergický na niektoré rastliny v záhrade?