Máj, konkrétne obdobie po tzv. ľadových (zamrznutých, obdobie po 15.5.) mužoch, je ideálny čas na výsadbu predpestovaných priesad plodovej zeleniny.
Rastliny, ktoré vysadíme po tomto termíne, už nebudú ohrozovať neskoré jarné mrazy. Plynulo budú pokračovať v raste.
Využime vhodnú príležitosť na výsadbu sadeníc paprík, rajčín, baklažánov, ale aj uhoriek, cukiet a patizónov. Hriadky, kde silné sadenice umiestnime, musíme včas a kvalitne pripraviť. Najdôležitejšie je odburinenie, skyprenie a zapracovanie preosiateho kompostu.
Nezabudnime, že medzi jednotlivými sadenicami treba nechať dostatok miesta. Je to aj preto, aby v porastoch prúdil vzduch a rastliny neboli ohrozované chorobami. Vopred si overíme aj požiadavky vysádzaných druhov, napríklad hĺbku výsadby. Oproti predchádzajúcim rokom môžeme urobiť malú zmenu a pri výsadbe využiť mykorízne huby.
Krok za krokom: Vysádzame teplomilnú zeleninu
1. Paradajky
Paradajky vysádzame na vonkajší záhon do sponu podľa druhu. Kolíkové do sponu 100 × 50 cm, kríkové 70 × 50 cm. Ak sú priesady príliš vytiahnuté, je lepšie vysadiť ich hlbšie.
2. Baklažán
Baklažán nevysádzame veľmi plytko. Vhodnejšia je skôr hlbšia výsadba. Korene by rozhodne nemali byť tesne pod povrchom pôdy, pretože takto sa rastlina môže vyvrátiť.
3. Papriky
Papriky dávame do jednej jamky buď po jednej, alebo aj po dvoch sadeniciach, ak by sa jedna z nich neujala. Ideálne je, keď rastlina v čase výsadby začína kvitnúť.
4. Uhorky
Uhorky nemusíme vysievať priamo do pôdy, v máji sa dajú zadovážiť predpestované sadenice. V čase výsadby by mali mať aspoň dva pravé listy a pevný koreňový bal.
Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Tešila som sa z dobrej úrody