Už ste ochutnali topinambury? Priamo zo zeme sa tieto hľuzy dajú vyberať od jesene do jari, keď nemrzne.
Zabezpečíte si tak prísun čerstvých vitamínov z vlastnej záhrady aj počas zimy, keď je inej zeleniny a ovocia nedostatok. Veľmi chutné sú surové, no dajú sa i tepelne upravovať. Navyše sú nenáročné na pestovanie.
Príbuzný slnečnice
Topinambur je blízky príbuzný slnečnice. Jeho botanický názov je slnečnica hľuznatá (Helianthus tuberosus) a patrí do čeľade astrovité (Asteraceae). Pochádza zo Strednej až Severnej Ameriky a v čase pred príchodom Kolumba bol dôležitou kultúrnou plodinou Indiánov.
Rastlinu spoznáte relatívne ľahko. Za sezónu dorastá bežne nad 2 m. Jednotlivé byle vytvárajú hustý porast. Nižšie nad zemou má listy protistojné, na vrcholkoch skôr striedavé, s dĺžkou 10 až 30 cm. Neskoro na jeseň sa objavujú jednoduché žlté kvety s veľkosťou okolo 4 až 8 cm. Nadzemná časť v zime odumiera, hľuzy prezimujú a na jar opäť vypučia.
Spôsob pestovania
Pestovanie topinamburov je veľmi jednoduché, rastú prakticky všade. Vyhovuje im priame slnko, no zvládnu i polotieň. Semená sa v našej vegetačnej oblasti nestihnú vytvoriť, preto sa rozmnožujú výhradne hľuzami. Vhodný termín výsadby je február až apríl alebo potom október a november. Použite hľuzy s veľkosťou niečo nad 3 cm. Zasaďte ich do skyprenej pôdy do hĺbky približne 10 cm, a to buď do riadku, alebo v malom plošne – na 1 či 2 m2.
Pri výsadbe do riadku má byť rozstup medzi hľuzami 30 až 40 cm, medzi riadkami 60 až 80 cm. Ak sadíte na malú plôšku, počítajte asi s 3 – 5 hľuzami na 1 m2, pričom výnos z tohto množstva je 4 až 7 kg. Odstránenie kvetov na konci leta pomôže zvýšiť úrodu.
Hľuzy sa rozrastajú tesne pod povrchom pôdy, čo zjednodušuje ich vyberanie. Keď pri vykopávaní necháte v pôde niekoľko menších hľúz, záhon sa obnoví takpovediac sám.
Kam s nimi v záhrade
Keďže v lete a na konci sezóny dosahujú výšku nad 2 m, nájdite im miesto, kde nebudú prekážať, napríklad na konci záhrady. Vizuálne nimi môžete izolovať kompostovisko alebo susedov múr. Myslite tiež na to, čo vysádzate do ich blízkosti, aby neželane nepritienili svetlomilné druhy.
Darí sa im veľmi dobre vo vlhkejšom prostredí, kde okrem občasného odburinenia, najmä zjari, nevyžadujú prakticky žiadnu starostlivosť. V suchých oblastiach im prospeje výdatnejšia zálievka v čase tvorby hľúz, čo je od druhej polovice leta až do konca jesene. Ako sme už spomínali, s príchodom mrazov nadzemná časť odumiera. Nastrihajte ju do kompostu, prípadne použite na rozpaľovanie kozuba či piecky.
Pozor na premnoženie
Nenáročnosť topinambura, intenzívny rast skoro zjari a pomerne veľké množstvo hľúz za sezónu spôsobujú problémy vo voľnej prírode. Ako naša nepôvodná rastlina má iba málo prirodzených nepriateľov či škodcov a vytláča pôvodné rastlinné spoločenstvá. Preto bol topinambur v rokoch 2011 až 2014 zaradený medzi invázne rastliny a jeho pestovanie bolo pod hrozbou pokuty zakázané. Vyhláška Ministerstva životného prostredia z roku 2014 ho však aj pre jeho liečivý a dietetický význam z tohto zoznamu vyňala. Napriek tomu predchádzajte jeho nekontrolovanému šíreniu. Miesto, kde ho chcete pestovať, sa odporúča oddeliť podzemnými oddeľovačmi, či už z betónu, alebo trvanlivého plechu.
Skladovanie hľúz
Topinambury majú jemnú šupku, preto pomerne rýchlo vysychajú. Vyhovuje im vlhké prostredie chladničky alebo pivnice. Za bežných podmienok vydržia okolo 2 týždňov, potom vädnú. Aj preto sa nevyberajú na jeseň naraz ako napríklad zemiaky, ale postupne až do jari podľa toho, koľko ich skonzumujete.
Výživový význam
Hľuzy obsahujú až 80 % vody. Z hľadiska výživy sa zaraďujú medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom a sú odporúčané pre ľudí s nadváhou, ale aj ako súčasť jarných redukčných a očistných diét – 100 g má zhruba iba 130 kJ, čo je asi 31 kilokalórií (kcal). Vhodné sú tiež pre diabetikov (najmä pri cukrovke druhého typu), u ktorých majú schopnosť upravovať hladinu cukru v krvi.
Neobsahujú škrob ako zemiaky, ale polysacharid inulín, ktorého základ tvoria molekuly fruktózy spojené do reťazca a ukončené glukózou. Pre človeka je inulín nestráviteľný, je pre nás vlákninou. V hrubom čreve však slúži ako potrava pre niektoré kmene baktérií, ktoré produkujú vitamíny B a látky s pozitívnym vplyvom na imunitu. Vyzdvihuje sa i prítomnosť pektínu, ktorý v tráviacom trakte pôsobí detoxikačne. Obsahujú i vitamín C a vitamíny skupiny B či stopové prvky, ako sú draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo.
Dobré rady
Surové sa používajú do šalátov, buď samostatne, alebo s ľubovoľnou koreňovou zeleninou. Pridávať ich možno do zemiakov, polievok, pražiť ich ako čipsy, vyrábať džemy alebo sirupy.
Pred ošúpaním škrabkou na zemiaky ich umyte od pôdy. Šúpanie je v porovnaní so zemiakmi pre ich tvar s množstvom výbežkov zdĺhavejšie. Bez šupky na vzduchu rýchlo tmavnú. Aby si zachovali svetlú farbu, vložte ich do vody s citrónom.
Ak sa chcete vyhnúť otravnému šúpaniu, stačí ich poriadne vo vode vydrhnúť kefkou. Šupka je tenká, mäkká, neobsahuje žiadne škodlivé látky a je jedlá. Ak ju ponecháte, pripravovaný pokrm môže byť vo výsledku o niečo tmavší ako pri použití olúpaných hľúz namočených v citrónovej vode.
Odborník radí:
Topinambury obsahujú polysacharid inulín, ktorého základ tvoria molekuly fruktózy spojené do reťazca a ukončené glukózou. Preto sa neodporúčajú konzumovať jedincom s intoleranciou na fruktózu.
Text: Monika Králová
Foto: autorka, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, cital som o roznych priaznivych vplyvoch topinambur na zdravie a vzhlado…