Tekvicová polievka je ideálnym jedlom, keď potrebujete zasýtiť a zahriať počas chladných dní. Vyskúšajte túto typickú jesennú zeleninu na tri spôsoby.
Tekvica neodmysliteľne patrí do jesennej kuchyne. Dužinu tejto zeleniny tvorí takmer samá voda, napriek tomu má vynikajúcu chuť, množstvo živín a cennej vlákniny. Je bohatá na betakarotén, predchodcu vitamínu A, a nájdete v nej viac draslíka ako v banáne. Vďaka schopnosti pohlcovať jedovaté látky v čreve je vynikajúca aj pri detoxikácii organizmu.
Tak smelo do toho! Uvarte si jednu z našich polievok a vychutnajte si farby a chute jesene na tanieri.
Tekvicová polievka s čili a kyslou smotanou
Potrebujeme
- 1 kg ošúpanej a nakrájanej tekvice
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 – 2 ks červených papričiek bez semien a nadrobno nasekané
- 1 strúčik cesnaku
- 375 mlieka
- cca 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- za hrsť nahrubo nasekaného koriandru (môže sa vynechať)
- kyslá smotana pri podávaní
Postup
Rúru vyhrejeme na 180 – 200 °C. Tekvicu položíme na plech na pečenie. Pokvapkáme olejom a pečieme 15 – 20 minút, kým zmäkne a trošku zhnednú okraje. Vyklopíme ju spolu s čili a cesnakom do hrnca s vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a dusíme zhruba 8 minút. Necháme trochu vychladnúť. V mixéri vyšľaháme dohladka. Dobre okoreníme. Ak máme radi koriander, pridáme ho. Do taniera pri podávaní dáme za lyžicu kyslej smotany.
Klasická polievka z hokkaido tekvice
Potrebujeme
- 2 kg tekvice Hokkaido
- 750 ml vody
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na šľahanie
- cibuľa, olej, soľ, korenie
- štipka muškátového orieška
- tekvicový olej
Postup
Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme na kúsky nakrájanú tekvicu a krátko osmažíme. Potom zmes podlejem vodou, pridáme soľ a korenie a pod pokrievkou necháme variť. V polovici varenia pridáme cesnak. Ak je tekvica mäkká, rozmixujeme ju do krémovej konzistencie. Následne pridáme trochu smotany alebo vody a ešte raz krátko povaríme. Na záver nastrúhame muškátový oriešok, dosolíme a podávame s nakvapkaným tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami bez šupiek.
Tekvicová polievka s jablkami
Potrebujeme
- 1 kg tekvice
- 2 sladké jablká
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
- soľ, čierne korenie
- olej na varenie
- smotana a tekvicové semienka na ozdobu
Postup
Tekvicu a jablká očistíme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme škoricu a muškátový oriešok. Pridáme tekvicu a jablká a opražíme. Pridáme vývar a privedieme k varu. Varíme približne 20 minút do zmäknutia. Polievku rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou a korením a podávame ozdobené smotanou a semienkami.
Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Dobry den, potreboval by som radu. Prvy krat skusam predpestuvavat tekvice a cuk…