Tri šípkové recepty: Sladko-kyselkavý likér nabitý vitamínmi, voňavý džem a bodka k mäsitým jedlám

Okrem toho, že si zo šípok môžeme pripraviť liečivý čaj proti prechladnutiu, sú tiež ideálnou surovinou na výrobu domáceho likéru, džemov i omáčok.

Šípkové recepty
Zo šípok si môžeme pripraviť nielen zdravý čaj, ale aj voňavý džem či sladko-kyselkavý likér. Foto: iStock

Domáci šípkový džem s klinčekmi

Budeme potrebovať

Rozpis na asi 3 poháre po 200 ml:

  • 1 kg šípok
  • 3 ks chemicky neošetrených citrónov
  • 500 g krupicového cukru
  • ½ lyžičky mletých klinčekov
  • 500  ml vody

Postup

Šípky umyjeme a zbavíme ich stopiek. Rozpolíme ich a vydlabeme z nich semienka a chĺpky. Očistené plody prepláchneme pod tečúcou vodou a odstránime zvyšné chĺpky. Šípky vsypeme do hrnca, zalejeme ich cca 500 ml vody tak, aby boli ponorené a uvaríme ich úplne domäkka. Trvá to asi 50 minút (podľa zrelosti plodov).

Medzitým citróny umyjeme, osušíme a z jedného ostrúhame na jemnom strúhadle žltú časť kôry. Všetky citróny rozpolíme a vytlačíme z nich šťavu. Uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Pyré nalejeme do hrnca. Prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme 5 minút. Potom pridáme kôru a šťavu z citrónov, klinčeky a varíme do zhustnutia.

Horúci džem nalejeme do suchých a čistých pohárov, uzavrieme viečkami a obrátime na 10 minút hore dnom. Potom poháre postavíme späť na dno a necháme úplne vychladnúť. Džem skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Domáci šípkový džem s klinčekmi
Domáci šípkový džem s klinčekmi Foto: iStock

Šípkový likér

Budeme potrebovať

  • 600 g šípok
  • 600 g hnedého cukru – možno aj menej, podľa chuti
  • 1 l domácej pálenky (marhuľovica, slivovica, hruškovica)*
  • 1 ks celej škorice

Postup

Šípky v čistom plátne (napríklad utierka) dôkladne prehnetieme. Čisté šípky nasypeme do veľkej zaváracej fľaše, prisypeme cukor (podľa chuti) a zalejeme pálenkou. Všetko premiešame a necháme na tmavšom mieste pri izbovej teplote macerovať 21 dní. Občas s fľašou zľahka pohýbeme alebo ju zľahka pretrepeme.

Po macerácii likér precedíme cez sitko a následne pretlačíme aj cez jemné plátno, aby sme sa zbavili aj tých najmenších nečistôt a chĺpkov zo šípok v likéri. Do likéru môžeme pridať pri macerovaní kvôli chuti celú škoricu. Ak likér budeme podávať napríklad v podobe grogu, môžeme pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy.

*Na zaliatie šípok používame biely destilát min. 40 %. Najlepšia je marhuľovica, prípadne slivovica či hruškovica, ale použiť sa dá aj vodka.

Šípkový likér
Šípkový likér Foto: iStock

Náš tip

Pretlačené šípky nevyhadzujeme – môžeme ich uchovať v chladničke v pohári. Zídu sa nám napríklad do pečených čajov, grogu či do čaju.

Šípková omáčka k mäsitým jedlám

Budeme potrebovať

  • 50 g masla
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlenu
  • ½ ks zeleru
  • 2 ks bobkového listu
  • cca 5 guľôčok nového korenia
  • 2 vetvičky tymianu
  • 300 ml vývaru
  • 6 až 10 lyžíc šípkového džemu
  • 150 ml červeného suchého vína
  • soľ a farebné korenie

Postup

V hlbšom kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, všetko opečieme mierne dozlatista. Potom pridáme bobkové listy, korenie a vetvičku tymianu, podlejeme horúcou vodou tak, aby zelenina bola ponorená, priklopíme a dusíme cca 30 minút.

Keď je zelenina mäkká, zo zmesi odstránime korenie, bobkový list a vetvičky tymianu, pridáme vývar a privedieme k varu. Odstavíme a tyčovým mixérom opatrne rozmixujeme dohladka.

Šípkový džem (najprv 6 lyžíc) zmiešame s vínom, okoreníme čerstvo namletým farebným korením a postupne prilievame a vmiešavame, až kým dosiahneme požadovanú chuť a konzistenciu omáčky. Môžeme ešte pridať šípkový džem, poprípade omáčku nariediť horúcim vývarom, podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Šípková omáčka k mäsitým jedlám
Šípková omáčka k mäsitým jedlám Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku