Raňajky sú základ dňa. V lete sa dá spestriť menu čerstvou zeleninou zo záhradky a pripraviť z nej rôzne druhy zdravých šalátov a príloh k raňajkám. V zime je však častokrát ťažké vymyslieť na každý deň niečo originálne.
Môžeme využiť domáce zásoby zaváraných paprikových nátierok na hrianky, nakladanú zeleninu v pohároch alebo si natrieť na chlebík sladký domáci džem, pridať kompótové alebo mrazené drobné ovocie do ovsenej kaše. Ak vás už omrzel maslový chlebík so šunkou a syrom, stavte na domáce nátierky. Ich príprava nie je časovo ani surovinovo náročná.
Základom dobrej nátierky je kvalitný smotanový syr, v zdravšej verzii to môže byť tvaroh. Ak chcete v kuchyni ešte viac experimentovať, ako základ môžete zvoliť aj zrelé avokádo, ktoré po roztlačení na kašu poslúži ako dokonalá náhrada masla. Rovnakú konzistenciu získate aj pomocou kešu orechov. Stačí ich na pár hodín namočiť do vody, následne prebytočnú vodu vyliať a orechy rozmixovať ponorným mixérom.
V dnešnej dobe sa myslí aj na alergikov, celiatikov či na ľudí s intoleranciou niektorých zložiek potravín. Preto si domácu nátierku naozaj „ušite na mieru“. Dokonalú chuť zvýrazníte pridaním rôznych korenín a sušených či čerstvých byliniek. Nezabudnite ani na správny výber pečiva. Ak chcete dodržiavať zdravú životosprávu, vymeňte občas klasický chlieb a pečivo za ich celozrnnú verziu. Vyskúšať sa oplatí tiež grahamové pečivo, celozrnné krekry alebo si nátierku natrite na chutné celozrnné placky. Fantázii sa medze nekladú.
Nátierka s ovsenými vločkami
Suroviny:
- 100 gramov nátierkového neochuteného syra (Lučina)
- 1 ks kalerábu
- 1 strúčik cesnaku
- 100 gramov ovsených vločiek (jemný druh z Lidla)
- Soľ
- Korenie
- Pažítka
Postup
Kaleráb nastrúhame najemno, pridáme k Lučine, roztlačíme cesnak a zmiešame. Ovsené vločky prelejeme vriacou vodou cez sitko, vytlačíme z nich čo najviac vody tak, aby neboli príliš vodnaté. Stačí, aby nezostali tvrdé. Zmiešame so syrovým základom a dochutíme soľou, korením a nasekanou pažítkou.
Sladká jablková nátierka
Suroviny:
- 250 gramov mäkkého tvarohu
- 2 kyslejšie tvrdé jablká
- 1 lyžica medu
- Štipka škorice
Postup
Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo, pridáme ich do jemného tvarohu a zamiešame. Dochutíme medom a škoricou. Podávame s piškótami alebo si namáčame kúsky nakrájaného ovocia.
Nátierka z tofu s čiernymi olivami
Suroviny:
- 2 ks zaúdeného tofu
- 3 ks kyslé uhorky
- 10 – 15 ks čiernych olív
- Sójová omáčka
- 1 lyžica kyslej smotany
- Soľ
- Korenie
Postup
Jeden kus tofu roztlačíme vidličkou na kašu, pridáme kyslú smotanu a kvapku sójovej omáčky. Druhý kus tofu nakrájame na čo najdrobnejšie kocky, pridáme aj nakrájané čierne olivy a kyslé uhorky. Zamiešame k roztlačenému tofu a dochutíme soľou a korením. Podľa hustoty pridáme ešte viac kyslej smotany.
Sladká tekvicová nátierka
Suroviny
200 gramov maslovej tekvice
80 gramov masla
2 lyžice medu
Štipka škorice
Štipka mletého zázvoru
Postup
Maslovú tekvicu upečieme a roztlačíme na kašu. Keď vychladne, pridáme maslo, ktoré sme vymiešali do peny, dochutíme medom, štipkou zázvoru a škoricou. Podávame k sladkému pečivu.
Najjednoduchšie avokádové maslo
Suroviny:
- Zrelé avokádo
- 100 gramov masla
- Soľ
- Korenie
Postup
Avokádo zbavíme šupky, prerežeme napoly, vyberieme jadro a nakrájame na kúsky. V mixéri ho rozmixujeme, pridáme maslo, ktoré sme vymiešali na krémové. Dochutíme soľou a korením. Rovnakým spôsobom sa dá vyrobiť akýkoľvek iný druh masla, stačí k rozmiešanému maslu pridať napríklad rozmixovaný čerstvý špenát, kôpor, petržlen, bazalku alebo cesnak.
Paprikový tatarák
Suroviny:
- 2 ks červenej mäsitej papriky
- 1 žĺtok
- 1 lyžica kremžskej horčice
- 60 gramov masla
- Soľ
- Korenie
Postup
Papriku si očistíme a rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme maslo a horčicu. Na záver ručne zamiešame žĺtok a dochutíme soľou a korením. Podávame s hriankami.
Cviklová nátierka
Suroviny:
- 2 väčšie cvikly
- 200 gramov mascarpone (neochutený smotanový syr)
- 1 lyžička chrenu
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- Soľ
- Korenie
Postup
Cviklu uvaríme, ošúpeme a nastrúhame na jemno. Mascarpone rozmiešame, pridáme nastrúhanú cviklu a nastrúhaný čerstvý chren alebo lyžičku chrenovej pasty. Dochutíme horčicou, soľou a korením.
Jarná reďkovková nátierka
Suroviny:
- 1 zväzok reďkoviek
- 100 gramov masla
- 100 gramov tvrdého syra
- 3 vajcia
- 1 jarná cibuľka
- Soľ
- Korenie
Postup
Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno, pridáme rozmiešané maslo a nakrájanú jarnú cibuľku. Tvrdý syr nastrúhame najemno, vajcia uvaríme a nastrúhame. Všetky suroviny spojíme s maslovou zmesou a dochutíme soľou a korením.
Nátierka z koreňovej zeleniny
Suroviny:
- 3 ks mrkvy
- 3 ks petržlenu
- 1 malý zeler
- 1 malý pór
- 1 kocka droždia
- 60 gramov masla
- Soľ
- Korenie
- Mletá rasca
Postup
Koreňovú zeleninu si očistíme a nastrúhame nahrubo. Pór nakrájame na tenké kolieska. Na panvici roztopíme trochu masla a opražíme nakrájanú zeleninu. Pridáme droždie, soľ, korenie a mletú rascu. Zamiešame a dusíme 5 minút. Zmes necháme vychladnúť a následne ju rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa konzistencie ešte pridáme maslo. Nátierka je hotová.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…