Ako chutí leto? 5 tipov na chutné osvieženie z vlastnej záhrady

Vychutnajte si domáce limonády plné ovocných chutí, čerstvé domáce pesto či neodolateľné gaspacho. Máme pre vás niekoľko jednoduchých receptov, ktoré vás v letných horúčavách spoľahlivo osviežia a nakopnú.

Ako chutí leto? 5 tipov na chutné osvieženie z vlastnej záhrady

Ovocné ľadové nápoje

V horúčavách nám pomôžu sa schladiť aj jednoducho a rýchlo pripravené ľadové nápoje s ovocím zo záhrady. Použiť sa dá prakticky akékoľvek práve dozrievajúce ovocie, zo zelenín je hitom posledných sezón napríklad uhorka. Na dno pohára alebo krčaha nasypeme ovocie, trochu ho rozpučíme, zalejeme studenou vodou a zasypeme ľadovou triešťou. Pridať môžeme jemne podrvené lístky mäty či kolieska biocitrónu. Uhorku nepučíme, ale pomocou nožíka na lúpanie zemiakov pripravíme tenké plátky.

Tip:  Rozpučené ovocie pustí do vody chuť aj farbu. Pridať môžeme aj pár kúskov celého ovocia.

Ľadové letné nápoje s ovocím

Jedlé letné kvety

Sú krásne, mnohé i liečivé a niektoré i chutné. V ich prípade staré známe „jeme aj očami“ platí dvojnásobne. Používajú sa ako jedlá ozdoba rôznych jedál, v šalátoch, na zákuskoch, tortách, zmrzline, v ovocných kokteiloch.

Každú rastlinu, ktorej kvet pridáme na tanier, musíme bezpečne poznať, aby sme si nespôsobili zdravotné ťažkosti. Vhodné sú napríklad ružové lupene z nestriekaných rastlín, lupienky nechtíka, kvety boráku, a to najmä na torty a do malinoviek. Šaláty ochutia pikantné kvety pažítky alebo kapucínky. Ak jedlé kvety skúšame prvýkrát, najskôr ich ochutnáme, aby sme jedlo nepokazili. Ako jedlé sa uvádzajú napríklad i lupene aksamietnice, no pre ich výraznú horkosť nemusia vyhovovať každému, prípadne iba vo veľmi malých množstvách.

Tip: Modré kvety boráku sú veľmi jemné, chuťovo prakticky neutrálne, kým kvety kapucínky sú mierne pikantné.

Šalát s jedlými kvetmi

Grilovaná zelenina

Môžeme ju servírovať ako ľahký obed či večeru so zemiakmi alebo bagetkou, prípadne ako nízkokalorickú prílohu k mäsu. Zeleninu grilujeme priamo na grilovacej platni, na špajli ako špíz alebo na grilovacích táckach. Skvelé sú cukety, baklažány, paprika, cibuľa, cesnak, pridať môžeme aj pór. Umyjeme, nakrájame, ochutíme soľou a bylinkami – výborný je tymian, zakvapkáme olejom a dáme na gril. Pozor, cesnak potrebuje iba krátky čas, inak môže zhorknúť, do zmesi ho pridáme neskôr.

Grilovaná zelenina

Pesto z vlastnej záhrady

Pesto, pôvodom taliansku omáčku na cestoviny, si pripravíme aj z ingrediencií z vlastnej záhrady. Základom talianskeho receptu sú: bazalka, cesnak, olivový olej, píniové oriešky, soľ a jemne nastrúhaný parmezán. Originál je originál, ale napríklad píniové oriešky môžeme nahradiť vlašskými, lieskovými alebo búrskymi. Aj bazalku môžeme čiastočne alebo celkom nahradiť napríklad šalátovými či mladými reďkovkovými listami podľa toho, čo práve rastie v záhrade. Pesto môžeme aj sterilizovať a odložiť na zimu, v tom prípade ale do receptu nepridávame syr.

Bazalkové pesto

Gaspacho, studená polievka

Už ste skúšali túto pôvodom španielsku špecialitu, polievku gaspacho zo surovej zeleniny? Pôvodný recept si môžeme časom trochu prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Základ receptu: 3 šálky vody, 6 až 10 väčších paradajok, 1 veľká zelená neštipľavá paprika (z nej treba odstrániť rebrá), 1 uhorka, 1 menšia cibuľa, 100 ml olivového oleja, 70 ml bieleho vínneho oleja, 1 strúčik cesnaku a čajová lyžička soli. Uhorku olúpeme a spolu s ostatnou zeleninou umyjeme, nakrájame a rozmixujeme. Pridáme olej, vodu, soľ. Podávame studené.

Gaspacho - studená polievka

Tip: Na horúce dni je gaspacho ako stvorené, buď ako predjedlo či polievka, alebo s chutným chlebom či bagetkou ako ľahká večera.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku