Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Ružičkový kel alebo kapusta ružičková obyčajná. Veľmi pôsobivá rastlina. Potrpí si na čas rastu, obsadí miesto na záhone na celú sezónu, no bude to zrejme to posledné, čo budete oberať zo záhrady. Znesie opakované mrazy a oteplenia typické pre koniec jesene a začiatok zimy. Kráľovná chladu!

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Mne sa tohto roku stala taká vec, že som nevedela, že pestujem ružičkový kel. Ako je to možné? Suseda mi doniesla svoje zvyšné priesady a ja som si dlho myslela, že je to kel hlávkový. Listy vo veľkom obžierali skočky. Boli deravé ako rešeto. Rastlina pôsobila žalostne, až keď sa začali na hrubej stonke vytvárať miniatúrne ružičky mi doplo, že to bude kel ružičkový. Tak rastlina pôsobiaca na odpis ostala naďalej rásť.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Len ho nerozvariť

V tej chvíli to bola skôr zvedavosť, ako sa jej bude dariť. V skutočnosti ma niekoľkokrát pri polievaní striaslo spomienkou na rozvarený sladkastý kel v polievke, ktorý sa rozpustil na jazyku ako blato. Roky ma z neho napínalo, sama by som ho ani neposadila. Keď o ňom píšem článok, asi bude čitateľovi jasné, že rastlina sa nielen podarila, ale aj stará trauma z rozvareného blata pominula. Je to tak.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Mrazuvzdornosť


Ružičky pomaly pribúdali a zväčšovali sa. Na radu skúsenejších som uprostred jesene zrezala hornú ružicu listov, má to rastline pomôcť nasmerovať všetku energiu do ružičiek. Prišiel prvý mráz a prvý sneh. A zase oteplenie. To sa striedalo niekoľkokrát.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Rastlina občas akoby spľasla, vzápätí sa ale opäť vzchopila. Muž sa ma pýtal niekoľkokrát, či už ho zlikviduje, lebo však záhrada je zazimovaná. Nie, kel nie. Ten je mrazuvzdorný, ostáva, dokým naň nebudeme mať chuť.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Tip na obed

Kel sa priam ponúka medzi sviatkami na odľahčenie žalúdka, doplnenie vitamínov a spestrenie jedálnička. Ak do polievky, má jedine obmedzenie, naozaj je to potvora čo sa týka rozvárania. Takže variť minimálne, žiadne pomalé dochádzanie spolu s ostatnou zeleninou. Kel je však výborný aj ako hlavné jedlo. Pozliepala som viacero receptov a výsledok rozhodne odporúčam.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Budeme potrebovať:

  • ružičky kelu
  • maslo
  • soľ, vegeta, korenie podľa chuti
  • citrón
  • parmezán
  • zemiaky v obľúbenej podobe ako príloha

Ružičky očistíme, nakrájame na polovičky. Môžeme sa kochať vnútornou štruktúrou minikapustičiek.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Pripravíme si ich stredmi nahor. Posolíme (prípadne nakoreníme podľa chuti) a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Kým sa toto vpíja do ružičiek, pomaly rozpustíme maslo v panvici. Naukladáme ružičky stredmi nadol, osmažíme do zlatista. Pôjde to rýchlo!

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Keď ružičky poukladáte, tie čo šli do masla prvé, už môžete pomaly začať otáčať. Potom vypneme sporák, prikryjeme pokrievkou a necháme kel dôjsť na teplej platni. Pár minút, okolo 5. Následne posypeme strúhaným parmezánom a premiešame.

Kráľ zimnej záhrady! Odľahčite kelom sviatočný jedálniček

Podávame napríklad so zemiakovou prílohou. Kašou, pečenými zemiakmi alebo len najjednoduchšie uvarenými v šupe alebo ošúpané. Na tanieri ešte dosypeme parmezán. Budete sa zalizovať. Na mäso či ťažký majonézový šalát si ani nespomeniete. A keď si najbližšie zanadávate „do kelu“ možno vám aj slinka stečie!

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Diskusie na tému článku