Aj vám sa tento rok sa urodilo množstvo tekvíc? Malé, veľké, žlté, biele, oranžové, špagetové, Hokkaido… Trend pestovania tekvíc je čoraz viac rozšírenejší, a tak sa z tejto typicky jesennej plodiny objavuje stále viac originálnych receptov a manuálov k vyrábaniu halloweenskych dekorácií.
Vyrobte si netradičné tekvicovo – pomarančové pyré
Po sezóne pyré z jabĺk a hrušiek prichádza na rad trochu netradičné tekvicovo – pomarančové pyré, ktoré je svojou konzistenciou podobné tomu jablkovému, no chuťovo je úplne výnimočné. Dá sa zjesť len tak, no najviac vynikne napríklad na palacinkách so šľahačkou.
Suroviny:
- 1 kg bielej tekvice Cotton Candy
- 4 lyžice trstinového cukru
- 2 dcl vody
- 0,5l pomarančového džúsu
- citrón
- kyselina citrónová
V našom recepte je použitá biela tekvica Cotton Candy, ale použiť môžete aj iné druhy tekvice. Stačí ju ošúpať, vydlabať z nej dužinu a nakrájať ju na malé kocky.
Tekvicu dáme do hrnca, podlejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu a dusíme pokiaľ nie je takmer rozvarená. Počas varenia miešame a podlievame pomarančovým džúsom. Šťava sa mierne vyparuje, no s podlievaním to netreba preháňať, aby zmes nebola nakoniec príliš riedka.
Keď je zmes takmer rozvarená, pridáme trstinový cukor a štipku kyseliny citrónovej a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes nemusí byť rozmixovaná úplne. Malé kúsky uvarenej tekvice v tomto druhu pyré sú celkom chutné. Hotovú zmes ešte necháme 3 minúty variť a ešte horúcu plníme do malých zaváraninových pohárov.
Zaváraná tekvica s ananásom
O niečo klasickejší spôsob použitia tekvice v kuchyni, je jej zaváranie. Pripraviť sa z nej dá fantastický sladký kompót, ktorý si určite zamilujete. Stačí k tekvici pridať ananás a celý obsah zaváraninového pohára sa zmení na exotickú ananásovú maškrtu.
Suroviny:
- 1 kg bielej Cotton Candy tekvice
- 2 lyžice trstinového cukru
- ananás v konzerve
- 1 l ananásového džúsu
- 2 dcl vody
- citrón
- 2 ks celej škorice
- 4 ks klinčeky
Tekvicu si očistíme a nakrájame na malé kúsky podobné ananásovým kúskom z konzervy. Na 1 liter ananásového džúsu sme použili približne kilo tekvice a jednu konzervu ananásového kompótu.
Nakrájanú tekvicu dáme do hrnca, podlejeme vodou a dáme variť. Pridáme škoricu, klinčeky a šťavu z citróna. Podlievame ananásovým džúsom a varíme 15 minút.
Tekvicové kocky by sa v tomto prípade nemali uvariť úplne do rozvarenia, pretože chceme zachovať jemne chrumkavú konzistenciu. Pridáme k nim ananás z konzervy spolu so šťavou, štipku kyseliny citrónovej, trstinový cukor podľa chuti a celé necháme malú chvíľu povariť. Je dôležité, aby ste mali dostatok šťavy, takže použite aj celý ananásový džús.
Hotový kompót nalievame ešte horúci do zaváraninových fliaš a dáme sterilizovať na zhruba 15 minút.
Čaro tekvicového kompótu spočíva v polochrumkavej konzistencii tekvicových kociek. Preto je potrebné odhadnúť správnu tvrdosť tekvice počas varenia, pričom netreba zabudnúť aj na fakt, že počas sterilizovania konzistencia tekvicových kociek jemne zmäkne.
Receptov z tekvice je naozaj veľa. Táto obľúbená jesenná zelenina je plná vitamínov, minerálov a čo je najlepšie, je vhodná aj ako diétna potravina, pretože má málo kalórií.
Vyrezávanie tekvíc nie je zvyk z Ameriky
O výnimočnosti tekvice vedeli už oddávna aj naši predkovia. Okrem jej využitia v kuchyni slúžila tekvica aj ako tzv. svetlonos. Z histórie sú známe najmä rôzne druhy vyrezávaných tekvíc, do ktorých si naši predkovia vložili sviečku a svetlo z nej im malo ukazovať cestu počas tmavých jesenných večerov, keď sa vracali napríklad z návštev cintorína.
Ak teda máte radšej kreatívne tvorenie než varenie, vyrobte si doma typicky jesenné tekvicové dekorácie. Okrem tradičného vyrezávania strašidelnej tváre si môžeme vytvoriť napríklad aj takýto jednoduchý tekvicový svietnik. Stačí použiť vykrajovačky alebo vŕtačku a svetlonos je hotový.
Prajeme príjemné jesenné tvorenie!
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Dobry den, potreboval by som radu. Prvy krat skusam predpestuvavat tekvice a cuk…